OpenAI: Συνεργασία με τον άνθρωπο που δημιούργησε σχεδιαστικά το iPhone

Η OpenAI προχώρησε στην εξαγορά startup έναντι του ποσού των 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η κατασκευάστρια του ChatGPT. Πρόκειται για την io, η οποία ιδρύθηκε από τον… «γκουρού» της Apple σε θέματα σχεδιασμού, Τζόνι Άιβ, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός σαν ένας από τους αρχιτέκτονες της επιτυχίας του iPhone.

Μέσω μιας ανάρτησης ο Τζόνι Άιβ και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ανακοίνωσαν ότι η συνεργασία τους έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. «Μια συνεργασία που χτίστηκε πάνω στη φιλία, την περιέργεια και τις κοινές αξίες γρήγορα εξελίχθηκε σε φιλοδοξία», έγραψαν στην κοινή ανάρτηση, η οποία παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες για επερχόμενες συσκευές. «Οι δοκιμαστικές ιδέες και οι εξερευνήσεις εξελίχθηκαν σε απτά σχέδια».

Η εξαγορά της io αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η OpenAI μέχρι σήμερα. Ο Άιβ μαζί με ομάδα παλαιμάχων της Apple είχαν ιδρύσει την io πριν από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση. Η io αποτελεί δε τμήμα του ευρύτερου έργου του Άιβ με την ονομασία LoveFrom, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μια «δημιουργική συλλογικότητα» που αποτελείται από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, μηχανικούς, διάφορους τύπους σχεδιαστών, μουσικούς και συγγραφείς.

Τζόνι Άιβ: Ο μάγος του design

Ο Άιβ αποχώρησε από την Apple το 2019, ύστερα από μια 27χρονη σταδιοδρομία ως ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές προϊόντων της εταιρείας. Είναι γνωστός για την απλή και καθαρή αισθητική του που δίνει προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, όπως η συσκευασία και η γραμματοσειρά. Ένα από τα πρώτα διάσημα σχέδιά του ήταν ο έντονα χρωματισμένος υπολογιστής iMac σε σχήμα φυσαλίδας. Από εκεί, συνέχισε να σχεδιάζει το πρώτο iPod, iPhone, MacBook Air, Apple Watch και AirPods.

Για το έργο του στη δημιουργία τέτοιων ξεχωριστών προϊόντων, ο Άιβ χρίστηκε ιππότης από την Πριγκίπισσα Άννα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2012, μια στιγμή που ο ίδιος χαρακτήρισε «συναρπαστική» και «ιδιαίτερα ταπεινωτική».

Στην ανάρτηση οι Άλτμαν και Άιβ, έγραψαν ότι η ομάδα io θα συγχωνευθεί με την OpenAI για να συνεργαστεί «πιο στενά με τις ομάδες έρευνας, μηχανικής και προϊόντων στο Σαν Φρανσίσκο». Ο ίδιος ο Άιβ δεν θα ενταχθεί στην OpenAI ως υπάλληλος, αλλά η εταιρεία του θα «αναλάβει τον σχεδιασμό για όλη την OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού της», σύμφωνα με το Bloomberg.

Από τότε που έφυγε από την Apple και ξεκίνησε την LoveFrom, ο Άιβ παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλός και η io δεν έχει λανσάρει κανένα hardware προϊόν. Ωστόσο, η λίστα πελατών της εταιρείας του φέρεται να περιλαμβάνει τους Christie’s, την Airbnb και την Ferrari. Ένα άλλο έργο στο οποίο εργάζεται ο Άιβ είναι τα κεντρικά γραφεία της LoveFrom στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Άιβ δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδιάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που αναπτύσσει με την OpenAI.

Τα άγνωστα σχέδια της OpenAI

Η OpenAI δεν έχει ακόμη παρουσιάσει κάποια συσκευή υλικού, αλλά έχει δείξει ότι οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει προσλάβει προσωπικό υλικού και ρομποτικής, συμπεριλαμβανομένης της Κέιτλιν Καλινόφσκι, η οποία ηγήθηκε της πρωτοβουλίας γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας της Meta. Στην ανακοίνωσή της στο LinkedIn, η Καλινόφκσι έγραψε ότι ο νέος της ρόλος στην OpenAI είναι να επικεντρωθεί σε «ρομποτική εργασία και συνεργασίες για να βοηθήσει στην εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον φυσικό κόσμο». Η OpenAI έχει επίσης επενδύσει στην νεοσύστατη εταιρεία ρομπότ Physical Intelligence, η οποία στοχεύει να φέρει «Τεχνητή Νοημοσύνη γενικής χρήσης στον φυσικό κόσμο».

Η OpenAI έχει προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αποτιμάται σύμφωνα με το Bloomberg στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Μάρτιο, ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τον ιαπωνικό όμιλο SoftBank. Η Microsoft κατέχει το 49% της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Παράλληλα με την io, η OpenAI προχώρησε σε άλλες σημαντικές εξαγορές τον τελευταίο χρόνο. Αγόρασε το εργαλείο κωδικοποίησης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης Windsurf έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα και αγόρασε τη βάση δεδομένων ανάλυσης πραγματικού χρόνου Rockset έναντι άγνωστου ποσού το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή www.ot.gr