Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Λάρισας: «Πρόβλημα υποστελέχωσης στο Γενικό Νοσοκομείο»

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σοβαρό, όπως τονίζουν, πρόβλημα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, παρουσίασαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ν. Λάρισας.

Όπως μάλιστα τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Γ. Νταφούλης, η διοίκηση της Ένωσης θα ενημερώσει για την κατάσταση τους βουλευτές του νομού καθώς και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ θα επιδιώξει τη σύγκληση σύσκεψης για το θέμα, αφηνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο ποικιλόμορφων κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση, οι γιατροί του ΓΝΛ τόνισαν ότι οι ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό (πλην Ιατρών) ανέρχονται σε 334 κενές οργανικές θέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στο Ιατρικό προσωπικό οι κενές θέσεις φτάνουν τις 42.

Όπως αναφέρει η Ένωση: «Με στόχο την σύγχρονη λειτουργία σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής, τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και την αποφυγή επισφαλών συνθηκών για ασθενείς και εργαζόμενους θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

• Είναι απαραίτητη η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών υποδομών, οι οποίες συνεχίζουν να είναι απαρχαιωμένες. Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ακόμη στα σχέδια. Οι χώροι δεν επαρκούν, πρόβλημα στο οποίο δεν φαίνεται άμεσα λύση, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για την νέα πτέρυγα.

Τα φλέγοντα ζητήματαμ ανα τμήμα του Νοσοκομείου,  που χρήζουν άμεση επίλυση, είναι τα εξής:

1) Αιμοδοσία:

Υπηρετούν 12 Νοσηλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αυξηθούν σε 14 το ελάχιστο (ώστε να εργάζονται 2 σε κάθε βάρδια). Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4293 11-12-2017 τ΄. Β για την εύρυθμη κι ασφαλή λειτουργία του τμήματος απαιτούνται το ελάχιστο 27 εργαζόμενοι πλην Ιατρών και υπηρετούν 21.

2) Ακτινολογικό

Άμεσα να αυξηθούν κατά 5 οι Τεχνολόγοι.

3) Αναισθησιολογικό – Χειρουργεία

Να προκηρυχθούν οι 2 κενές θέσεις αναισθησιολόγων ώστε να ανοίξει η κλειστή αίθουσα.

Να δημιουργηθεί αίθουσα λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και να ανακαινιστούν οι αίθουσες.

4) Γαστρεντερολογικό

Να προκηρυχθεί η κενή οργανική θέση. Να λυθεί το θέμα με τον αριθμό θέσεων των Ειδικευομένων Ιατρών με αύξηση αυτών σε 4 ώστε να εξασφαλιστεί η αυτόνομη λειτουργία της Κλινικής.

5) Δερματολογικό

Να δοθούν χώροι για Ιατρείο και σύγχρονος εξοπλισμός.

6) Εργαστήριο Βιοπαθολογίας

Να προκηρυχθούν άμεσα οι 4 κενές οργανικές θέσεις ιατρών και να επιστρέψει ο ιατρός που είναι μετακινημένος, ή να διευθετηθεί με μετάθεση, ώστε να μπορεί να προκηρυχθεί η θέση.

7) Καρδιολογική

Να προκηρυχθούν οι 3 κενές θέσεις Ιατρών.

Να γίνει προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως νέος φορητός υπέρηχος και να αναβαθμιστεί ο υπάρχων υπέρηχος.

Να υπάρξει προμήθεια Στεφανιογράφου και δημιουργία αντίστοιχης υποδομής όπως επιτάσσει η Ιατρική της εποχής μας.

8) Μαιευτική- Γυναικολογία

Άμεσα να αυξηθούν οι μαίες σε 14 από 8 που υπηρετούν αυτή τη στιγμή. Επίσης να διευθετηθεί η θέση της Ιατρού (που είναι μετακινημένη στο ΠΓΝΛ) ώστε να επιστρέψει ή να προκηρυχθεί η θέση.

9) Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Να προκηρυχθεί άμεσα η μία κενή θέση, καθώς το τμήμα απειλείται με διακοπή λειτουργίας, καθώς έμεινε μία Ιατρός για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του τμήματος.

Άμεσα να δοθεί 1 θέση επικουρικού Ιατρού.

Να ανακαινιστεί το τμήμα καθώς παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης όπως να βαφτεί, να υπάρξουν οι υποδομές σε κρεβάτια και στρώματα και να δοθεί επιτέλους ένα γραφείο στους Ιατρούς και όχι αποθήκη που να τους παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

10) ΜΕΘ

Να επανδρωθεί άμεσα με επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό για τις 12 λειτουργούσες κλίνες δηλαδή 48 νοσηλευτές σύνολο (4 ανά κλίνη) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.Γ2α/79273/2020 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με θέμα: “Κατανομή οργανικών θέσεων σε Νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας” (Φ.Ε.Κ. τ.Β’287/2021) και χωρίς να προσμετρώνται σε αυτούς οι εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αρ.πρωτ. Γ2α/οικ.1525/23.02.2023 εγκύκλιο του Υπουργειου Υγείας με θέμα: “Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων” (2η Ορθή Επανάληψη) και ειδικότερα την παρ. ΙΙΙ.4.5. δεν αντικαθιστούν το μόνιμο προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην παρούσα φάση υπηρετούν 33 εκ των οποίων 6 είναι εκπαιδευόμενο προσωπικό ειδικότητας ΤΕΠ-ΜΕΘ.

Να επαναλειτουργήσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ από 12 σε 16 και να επανδρωθούν με επαρκές Νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ τ Β΄287/2021 δηλαδή με αναλογία 4 Νοσηλευτών ανά κλίνη στο σύνολο 64 Νοσηλευτών.

Να προκηρυχθούν οι 4 κενές θέσεις Ιατρών.

11) Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας

Αύξηση των νοσηλευτών από 4 σε 5 και να σταματήσει η απογευματινή μετακίνηση τους λόγω της ιδιαιτερότητας του τμήματος και του κινδύνου λοιμώξεων.

12) Νευρολογικό

Να προκηρυχθεί ΑΜΕΣΑ μία θέση Ιατρού.

13) Ογκολογικό

Υπηρετούν 12 Νοσηλευτές. Θα πρέπει να αυξηθούν σε 16 (και να είναι πιστοποιημένοι για το συγκεκριμένο τμήμα). Υπάρχει κενή θέση Ιατρού που πρέπει να προκηρυχθεί. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα είναι πρόσθετα επιβαρυμένο, καθώς εξυπηρετεί και τους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων. Η ενίσχυση του τμήματος επιπλέον με 3 Ειδικευόμενους Ιατρούς θα μπορούσε να επιτρέψει την αυτόνομη λειτουργία του τμήματος ως Κλινική.

14) Οδοντιατρικό

Να προκηρυχθούν οι 2 κενές οργανικές θέσεις.

15) Ορθοπεδική

Να βελτιωθεί άμεσα η ξενοδοχειακή υποδομή που είναι απαρχαιωμένη.

16) Ουρολογικό

Να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές θέσεις Ιατρών.

17) Οφθαλμολογικό

Ανάγκη για άμεση προμήθεια Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως νέο Μικροσκόπιο, Βιομετρία, OCT και οπτικό πεδίο.

18) Παθολογική

Η κλινική διαθέτει 45 κλίνες και υπηρετούν 11 Παθολόγοι. Η πληρότητα της όμως ανέρχεται σε 140% δηλαδή σε περισσότερους από 60 ασθενείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις του οργανογράμματος σε ότι αφορά τις θέσεις των παθολόγων. Επίσης κρίνεται απαραίτητη και σημαντική και η αύξηση του Νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να είναι περισσότεροι από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια που ισχύει σήμερα για τη σωστή και ασφαλή νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών.

19) Παιδιατρική

Να προκηρυχθούν άμεσα 2 κενές οργανικές θέσεις.

20) Παιδοχειρουργική

Καμία σκέψη για μετακίνηση στο ΠΓΝΛ, Η 5Η ΥΠΕ θα πρέπει να έχει δύο Παιδοχειρουργικά τμήματα, και φυσικά η δημιουργία του ενός, να μην επιφέρει την διάλυση του άλλου.

21) Ρευματολογία

Να δοθεί μία θέση στον οργανισμό του Νοσοκομείου για την Ιατρό που υπηρετεί τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο μας.

22) ΤΕΠ

Αύξηση των νοσηλευτών τουλάχιστον κατά 10.

Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις Ιατρών σε 15, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

23) Χειρουργική

Να προκηρυχθούν οι 2 κενές οργανικές θέσεις.Να προκηρυχθεί προσωρινά επικουρικός Ιατρός.

Να προμηθευτεί το Νοσοκομείο Ιατρικό εξοπλισμό όπως υπέρηχο καθώς και υπολογιστές στην κλινική.

24) ΩΡΛ

Να προκηρυχθούν 3 νέες θέσεις Ιατρών για την επαναλειτουργία της Κλινικής, η οποία απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 4 ειδικευμένων Ιατρών.

Επίσης, οι γιατροί τονίζουν την ανάγκη ανανέωσης του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Ιδρύματος αλλά και ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας πτέρυγας.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr