Για αδιαφάνεια και ελλιπή έλεγχο στη διαχείριση των 230.000 κυβικών μέτρων βυθοκορημάτων που προέκυψαν από την εκβάθυνση του λιμανιού Βόλου, έκανε λόγο, μιλώντας στηνΕΡΤ Βόλου, ο Ναπολέων Κολοβός, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού. Όπως τόνισε, μέρος των υλικών αυτών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το ΕΛΚΕΘΕ ως ακατάλληλα για απόρριψη, φέρονται να αποτίθενται χωρίς διασφάλιση και χωρίς σαφείς απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές, σε σχετικά ερωτήματα του Συλλόγου.
Ο κ. Κολοβός υποστήριξε πως για μήνες δεν έχει δοθεί καμία επίσημη ενημέρωση για το πού ακριβώς καταλήγουν τα υλικά, ποιος ελέγχει τον εργολάβο, και κατά πόσο η απόθεση αυτών γίνεται σε συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς όρους. «Η υπηρεσία του Υπουργείου μάς παρέπεμψε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ο οποίος απάντησε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Μας κάνουν μπαλάκι. Μας κοροϊδεύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, υπάρχει υποψία πως μέρος των ακατάλληλων αποβλήτων ενδέχεται να απορρίπτεται εκ νέου στον Παγασητικό, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του συλλόγου να προσφύγει στον εισαγγελέα. «Η πόλη πρέπει να αφυπνιστεί. Κινδυνεύει το θαλάσσιο οικοσύστημα και η δημόσια υγεία», κατέληξε.

Το πλοίο της Greenpeace στον Βόλο – Στο επίκεντρο η προτεινόμενη μονάδα LNG στον Παγασητικό
Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε το ιστορικό πλοίο «Arctic Sunrise» της Greenpeace, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας της διεθνούς οργάνωσης για την απαγόρευση νέων υποδομών ορυκτού αερίου στην Ε.Ε. Η επίσκεψη της Greenpeace συνδέεται άμεσα με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τοπικά για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό.
Η δράση εντάσσεται σε έναν κύκλο κινητοποιήσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ενεργειακή μετάβαση, με αποκορύφωμα τη στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με πρωτοβουλία των οργανώσεων: Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Πολίτες για την Υγεία και το Περιβάλλον, με τη συμμετοχή της Greenpeace.
Όπως δήλωσε ο κ. Κολοβός, η παρουσία της Greenpeace στον Βόλο δεν είναι τυχαία, καθώς εντάσσεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατηγική κατά των νέων επενδύσεων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων και αποτέλεσε συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε από την Πάτρα.
«Η μονάδα LNG στον Βόλο είναι αχρείαστη για την Ελλάδα. Οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται από τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για έργο που εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», υποστήριξε ο κ. Κολοβός.
Στην κυριακάτικη εκδήλωση, που θα αποτελέσει βήμα δημόσιου διαλόγου, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από όλους τους τοπικούς φορείς, τους επαγγελματικούς συλλόγους, τις δημοτικές αρχές και την αλιευτική κοινότητα. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι να ακουστούν τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις για μια πράσινη ενεργειακή μετάβαση χωρίς νέες υποδομές LNG, σε μια περιοχή ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη.
«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το φυσικό αέριο είναι η μόνη λύση. Εμείς λέμε: δεν είναι. Υπάρχουν άλλες λύσεις, βιώσιμες και ασφαλείς για το περιβάλλον και την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Κολοβός.
www.ertnews.gr