Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα ακαθάριστα οικόπεδα ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν ήδη υποβληθεί. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έχουν υποβληθεί 5.419 σχετικές καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα και έχουν ήδη ελεγχθεί πάνω από 1.160 οικόπεδα ενώ στο 10% των πραγματικών καταγγελιών έχει επιβληθεί πρόστιμα.
Φέτος, οι δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα έφθασαν τις 702.000 , ένας καλό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο αλλά όπως τονίζει και η ηγεσία του υπουργείου, η διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης πρέπει να είναι συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
«Τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν ένα τους πιο σημαντικούς λόγους που οι φωτιές δυναμώνουν και επεκτείνονται», επεσήμανε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα επιβάλλονται, ενώ για τους παραβάτες υπάρχουν τόσο διοικητικές αλλά και ποινικές συνέπειες.
Σε πρόσφατή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός επεσήμανε τον ανθρώπινο παράγοντα, σημειώνοντας ότι πάνω από το 60% των πυρκαγιών προέρχεται από αμέλεια και όχι πρόθεση. Ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τις εργασίες καύσης ή χρήσης εργαλείων σε ακατάλληλες συνθήκες, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, ιδίως τις ημέρες με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία καθαρισμού οικοπέδων
Οι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι μισθωτές.
Η διαδικασία καθαρισμού αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους και περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων και ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Φυσικά, οι πολίτες, για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, κάθε χρόνο, οι υπόχρεοι οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους καθαρά, να απομακρύνουν τα ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά, να απομακρύνουν τα ξερά φύλλα και τα χόρτα, να αποκλαδώνουν τη βάση της κόμης των δέντρων, να αραιώνουν τη θαμνώδη βλάστηση, να απομακρύνουν άλλα εγκαταλελειμμένα καυστά υλικά, αντικείμενα και απορρίμματα, να συλλέγουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια όλα τα υπολείμματα καθαρισμού.
Πώς διενεργούνται οι έλεγχοι – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Οι έλεγχοι, οι οποίοι θα διενεργούνται από τους δήμους αλλά και την Πυροσβεστική αναμένεται να εντατικοποιηθούν. Συγκεκριμένα, οι δήμοι ορίζονται ως αρμόδια αρχή για τη διενέργεια ελέγχων ως προς την Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης και στο πλαίσιο αυτό θα διενεργούν ετησίως δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί κάθε έτος για την εδαφική τους περιφέρεια.
Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, η υποβολή ψευδούς δήλωσης ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 180 έως 360 ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 70 ευρώ, ούτε ανώτερο από 150 ευρώ.
Insider.gr