Βόλος: Ογκολογικό Συνέδριο στην Πορταριά – Έκκληση για δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στην Πορταριά Πηλίου το επιστημονικό συνέδριο «Η Ογκολογία συναντά τις άλλες ειδικότητες στο βουνό των Κενταύρων», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Βενέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου σχετικά, τόνισε τόσο τη σπουδαιότητα του συνεδρίου όσο και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από δύο μέλη του Συλλόγου, την ογκολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Ελένη Περδικάρη, και τον στρατιωτικό ογκολόγο, Βαγγέλη Βούλγαρη.

Υποδειγματική λειτουργία

Ο κ. Βενέτης εξήρε το έργο τους, σημειώνοντας πως η κ. Περδικάρη «λειτουργεί σχεδόν μόνη της, σε ένα ογκολογικό τμήμα που καλύπτει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού» και χαρακτήρισε την προσφορά της «ηρωική». Παράλληλα, στάθηκε στις δυσκολίες της καθημερινότητας του ΕΣΥ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να λειτουργεί το σύστημα υγείας στηριζόμενο σε ήρωες».

Στοχευμένες θεραπείες

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας, όπως οι στοχευμένες θεραπείες βασισμένες στο γενετικό προφίλ του κάθε ασθενούς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη σημασία του τρόπου ζωής, της διατροφής και της άσκησης.

Ξεχώρισε η αναφορά στην προστατευτική δράση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, «αναγνωρίζεται πλέον σχεδόν ως φάρμακο για την πρόληψη νεοπλασιών».

Ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Ογκολογικών Ασθενών

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Ογκολογικών Ασθενών, επισημαίνοντας ότι χωρίς καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων είναι αδύνατον να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός για τις ογκολογικές δομές. «Πρέπει να ξέρουμε πού υπάρχουν οι ασθενείς, από τι πάσχουν και ποια είναι η γεωγραφική κατανομή», είπε.

Η μετατροπή του Τμήματος Χημειοθεραπείας

Σε τοπικό επίπεδο, ζήτησε τη μετατροπή του υφιστάμενου Τμήματος Χημειοθεραπείας του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου σε πλήρως στελεχωμένη Ογκολογική Κλινική με τουλάχιστον τέσσερις ειδικούς ογκολόγους. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, καθώς οι ανάγκες του νομού είναι αυξημένες και η μετακίνηση ασθενών σε άλλες πόλεις είναι συχνά δυσβάσταχτη.

Δυσκολίες στελέχωσης

Ο κ. Βενέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυσκολία στελέχωσης του ΕΣΥ, λόγω της χαμηλής ελκυστικότητας των δημόσιων δομών για τους νέους γιατρούς. Όπως τόνισε, «οι αποδοχές των γιατρών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ λείπουν και τα αναγκαία κίνητρα εξέλιξης». Πρότεινε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού και τη μετατροπή της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο για Ευρωπαίους γιατρούς, ώστε να δημιουργηθούν έσοδα για τη δημόσια υγεία.

Έλλειψη ιατρικού προσωπικού

Τέλος, αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο περιστατικά ασθενών από τον Βόλο που έχασαν τη ζωή τους εν αναμονή διακομιδής. Κλείνοντας, ο κ. Βενέτης έκανε έκκληση για ένα νέο εθνικό σχέδιο υγείας με όραμα, αξιοκρατία και επένδυση στους ανθρώπους του ΕΣΥ.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr