Με την αίγλη μιας ακαδημαϊκής γιορτής και τη φρεσκάδα του μαθητικού λόγου, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 10:00 π.μ. το πρωτοποριακό e-Twinning πρόγραμμα «Αν-ΗΣΥΧΩ», το οποίο ένωσε δημιουργικά τρία σχολεία της Μαγνησίας –το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου, το Γενικό Λύκειο Αργαλαστής και το Εσπερινό ΓΕΛ Βόλου– με κοινό άξονα τον Ακαδημαϊκό λόγο και τη συμπερίληψη.
Η τελική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ και του Εσπερινού ΓΕΛ Βόλου, αποτελεί επιστέγασμα μιας εκπαιδευτικής εμπειρίας που ξεπέρασε τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Μαθητές διαφορετικής ηλικίας και κοινωνικής αφετηρίας μελέτησαν κείμενα στοχαστών όπως ο Pierre Bourdieu, η Simone de Beauvoir, ο Michel Foucault, ο Κορνήλιος Καστοριάδης και ο Ευριπίδης Αυδίκος, ανοίγοντας έναν ζωντανό διάλογο γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, του φύλου και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου αποτέλεσε τον πρόλογο της τελικής συνάντησης, όπου μαθητές και καθηγητές θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της κοινής τους πορείας μέσα από εισηγήσεις, διαλόγους και βιωματικές δράσεις. Το colloquium θα τιμήσουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους δύο υποψήφιοι διδάκτορες –η Πέννυ Πασπάλη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ο Γιώργος Σαββανάκης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)– που θα εμπλακούν ενεργά στον διάλογο με τους μαθητές.
Ξεχωρίζουν εισηγήσεις όπως «Η ανεργία είναι γένους θηλυκού» από το Εσπερινό Λύκειο Βόλου, καθώς και η βιωματική δράση «Εμείς οι γυναίκες…» από την ομάδα «Οι μικροί φιλόσοφοι» του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου, η οποία αντλεί έμπνευση από τα κείμενα της Σιμόν ντε Μπωβουάρ και της Έφης Αβδελά.
Στην τελετή λήξης θα αποδοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής στους μαθητές, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ρόλο των εκπαιδευτικών-μεντόρων που στήριξαν την υλοποίηση του προγράμματος: Μαρία Μαθινού, Γεωργία Μανάφη, Μαρίνα Μόγλη και Κωνσταντίνα Πολυμέρου.
Το «Αν-ΗΣΥΧΩ» απέδειξε έμπρακτα πως το σχολείο μπορεί να αποτελέσει πεδίο σκέψης, προβληματισμού και συμπερίληψης, φέρνοντας σε κοινή τροχιά τη γνώση, τη φιλοσοφία και τον κοινωνικό διάλογο.