Αντιπαράθεση Χαρμάνη – Παπαπέτρου έφερε η δίκη Μαρέδη – Μακρή: «Εγώ δεν επαιτώ ψήφους»


Ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης άνοιξε στον δημόσιο διάλογο του Βόλου, με φόντο την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη και την αντιδικία του με την βουλευτή Ζέττα Μακρή. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης αυτή τη φορά βρέθηκαν δύο γνωστοί νομικοί της πόλης: ο δικηγόρος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βόλου, Νίκος Παπαπέτρου, και ο γνωστός στο πανελλήνιο ποινικολόγος Θανάσης Χαρμάνης, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Μαρέδη.

Η αρχή έγινε με δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπαπέτρου, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχολίασε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, κάνοντας λόγο για «παθογένειες στον χώρο των ΜΜΕ» και «αρνητική εξέλιξη για την εικόνα της δημοσιογραφίας στην πόλη». Ο ίδιος καταλόγισε στον Δημήτρη Μαρέδη απουσία αμεροληψίας, πολιτικές φιλοδοξίες, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική και στον τρόπο παρουσίασης της απόφασης από μερίδα του τύπου, υπονοώντας ευθέως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

«Το καράβι βουλιάζει…»

Η τοποθέτηση του κ. Παπαπέτρου προκάλεσε πλήθος σχολίων, με πιο αιχμηρό εκείνο που αναφερόταν στους συνηγόρους του Θ. Χαρμάνη και Τ. Εμμανουηλίδη: «Είναι δικαίωμά του να κριθεί ξανά η υπόθεσή του και σε άλλο βαθμό, όπως επίσης είναι δικαίωμά του να τυγχάνει υποστήριξης από δικηγόρους της επιλογής του (😉 έστω και διαφορετικούς από ό,τι κατά το παρελθόν και όχι διορισμένους απ’ το κράτος ή από άλλους.». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αιχμή κατά του νομικού κόσμου, και ειδικότερα κατά των συνηγόρων υπεράσπισης του Μαρέδη.

«Δεν φωτογράφισα κανέναν», απαντά ο Παπαπέτρου

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Νίκος Παπαπέτρου επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα. Διευκρίνισε πως η αρχική του δήλωση δεν στρεφόταν κατά συναδέλφων του δικηγόρων, ούτε αποτελούσε μομφή για τις επιλογές υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Όπως είπε, κάθε δικηγόρος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να αναλαμβάνει οποιονδήποτε εντολέα χωρίς να ζητά την άδεια κανενός.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει εκ νέου πως «η καταδίκη υπάρχει, είναι υπαρκτή και έχει συνέπειες», κάνοντας λόγο για πανηγυρισμούς που στερούνται νομικής λογικής.

Η αντίδραση Χαρμάνη

Με γραπτή του δήλωση, ο ποινικολόγος Θανάσης Χαρμάνης απάντησε με έντονο προσωπικό ύφος στον Νίκο Παπαπέτρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με ιδιαίτερη λύπη διαπίστωσα ότι μέχρι χθες εκλεκτός συνάδελφος και φίλος, απεπειράθη να με πλήξει. Κάτι το οποίο δεν θα επέτρεπα ούτε στη μάνα μου», θέλοντας να δείξει το μέγεθος της απογοήτευσής του.

Ο κ. Χαρμάνης ξεκαθαρίζει ότι η εμπλοκή του στην υπεράσπιση του Δημήτρη Μαρέδη έγινε με αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης, και όχι στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής ή προσωπικής εξυπηρέτησης. Τονίζει δε ότι ουδέποτε άσκησε πολιτική και δεν σκοπεύει να το πράξει, απορρίπτοντας τις «ύπουλες συμπεριφορές» όπως τις αποκάλεσε.

«Επειδή στα 44 χρόνια διαδρομής μου δεν έκλεισα ποτέ την πόρτα σε άνθρωπο που χρειάστηκε υπεράσπιση, και δόξα τω Θεώ τα φέρνω βόλτα, αρνούμαι να γίνω μέρος καμίας πολιτικής συναλλαγής», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ ζητά από τον κ. Παπαπέτρου να ανακαλέσει.

Η δήλωση Χαρμάνη

«Πάντα θεωρούσα την αξιοπρέπεια το πολυτιμότερο προσόν ενός ατόμου.
Με ιδιαίτερη λύπη διαπίστωσα ότι μέχρι χθες εκλεκτός συνάδελφος και φίλος, απεπειράθη να την πλήξει.
Κάτι το οποίο δεν θα επέτρεπα ούτε στη μάνα μου.

Πρώην φίλε Νίκο Παπαπέτρε, σε παρακάλεσα να ανακαλέσεις την βάναυση προς το πρόσωπό μου προσβολή, πλην όμως αδιαφόρησες, ικανοποιώντας προφανώς τις ορέξεις σου.
Να σου επισημάνω ότι αποτελούμαι, σύμφωνα με αναρίθμητους πελάτες και φίλους, ως υπόδειγμα υπερασπιστή.

Από δε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικές μου δυνάμεις, από το απόλυτο τίποτα, στα 44 έτη νόμιμης δικηγορίας μου, τα φέρνω βόλτα, αρνούμενος λόγω ιδιοσυγκρασίας να ασχοληθώ με την πολιτική σε όλα της τα επίπεδα, γιατί η επαιτεία ψήφων, τα παρακάλια και οι κατ’ ανάγκην αήθεις συμπεριφορές που προδίδουν και φίλους ακόμη στο βωμό της προβολής, δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα μου.
Μου αρκεί ο τίτλος του «δημάρχου» της ερημονήσου Περιστεράς.

Γι’ αυτό λοιπόν μη με εμπλέκεις σε βρώμικα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία με αφήνουν παγερά αδιάφορο και επικεντρώσου στον πολύ δύσκολο, όπως απέδειξες στόχο σου, χωρίς φαρμακερές σπόντες.

Υ.Γ. Εντελώς συναδελφικά, ως αρχαιότερος, σου συνιστώ να μην εκφέρεις απόψεις για δικογραφίες και διαδικασίες που δεν γνωρίζεις. Εκτίθεσαι!»

Το πολιτικό παρασκήνιο

Η αντιπαράθεση αυτή, αν και φαινομενικά αφορά δικανικά και δεοντολογικά ζητήματα, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Ο κ. Παπαπέτρου έχει τοποθετηθεί απέναντι από τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ ο Δημήτρης Μαρέδης έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί από τον κ. Παπαπέτρο για επικοινωνιακή ταύτιση με τον δήμαρχο Βόλου. Η δε αναφορά του κ. Παπαπέτρου σε ενδεχόμενη πολιτική υποψηφιότητα του Μαρέδη, ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά. Ταυτόχρονα η κ. Μακρή είπε στο δικαστήριο ότι “όλα ξεκίνησαν όταν διέρρηξε τις σχέσεις της με τον Αχιλλέα Μπέο”.

Το διακύβευμα

Η σύγκρουση δεν αφορά μόνο δύο νομικούς. Αγγίζει ζητήματα ελευθεροτυπίας, ορίων στη δημοσιογραφία, ηθικής στην πολιτική και δεοντολογίας στο ρεπορτάζ. Το αν θα συνεχιστεί ή θα κοπάσει εξαρτάται πλέον από τις επόμενες κινήσεις των εμπλεκομένων – και τις αποφάσεις του Εφετείου, όπου θα κριθεί εκ νέου η υπόθεση Μαρέδη.



Πηγή: www.thenewspaper.gr