Με μια μακροσκελή και δηκτική ανακοίνωση, απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Νίκος Παπαπέτρου στις σκληρές δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, επιλέγοντας ωστόσο να μην τοποθετηθεί επί της ουσίας για το ζήτημα της ρύπανσης, που συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους και στους φορείς της πόλης.
Ο κ. Παπαπέτρου επέλεξε να απαντήσει στο ύφος και στο λεξιλόγιο του δημάρχου, μιλώντας ειρωνικά για «αρχάγγελο της κάθαρσης» και παραλληλίζοντάς τον με τον Κάτωνα τον Τιμητή, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να σχολιάσει την εξωτερική του εμφάνιση. Παράλληλα, θέτει μεν ερωτήματα για τις καταγγελίες περί χρηματισμού, ζητώντας να αποκαλυφθούν ονόματα, ποσά και εμπλεκόμενοι φορείς, όμως αφήνει αναπάντητα όλα τα καυτά ζητήματα της ρύπανσης που εδώ και μέρες ταλαιπωρεί την πόλη.
Παρότι στο τέλος της δήλωσής του αναγνωρίζει ότι «για την ουσία δεν ειπώθηκε τίποτα», ο ίδιος δεν δίνει απαντήσεις, ούτε προτείνει λύσεις, περιοριζόμενος σε μια γενική υπόσχεση ότι θα επανέλθει… κάποια στιγμή.
Η στάση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις προτεραιότητες της αντιπολίτευσης, που εμφανίζεται πρόθυμη να σηκώσει τους τόνους σε προσωπικό επίπεδο, αλλά απούσα όταν πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά σε έναν δημόσιο διάλογο για ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει την εικόνα και την ποιότητα ζωής της πόλης.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες εξακολουθούν να βλέπουν μόνο αντιπαραθέσεις χωρίς προτάσεις και πολιτικά παιχνίδια, την ώρα που η κοινωνία περιμένει απαντήσεις και λύσεις.
Η δήλωση του κ. Παπαπέτρου:
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο άρχων της πόλης μας, μη αναλογιζόμενος, ως συνήθως, ότι «ουκ αεί (θα) άρχει», αναφέρθηκε με το γνωστό βαθυστόχαστο και πρωτότυπο λόγο του, ξανά σε αριστερούς του «κώλου», αλλά αυτήν τη φορά, επιπλέον, και σε δεξιούς της «μίζας». Δεν διευκρίνισε βέβαια σε ποια κατηγορία εντάσσει ο ίδιος τον εαυτό του, εκτός αν θεωρεί ότι είναι μία κατηγορία μόνος του. Συνειρμικά, μου ήρθε στη μνήμη, η μορφή του Κάτωνα του τιμητή, όπως απεικονιζόταν στα σχολικά βιβλία ιστορίας. Είχε κάτι κοινό. Κεφαλές στερούμενες τριχών. Το αν στερούνταν βεβαίως και εσωτερικού περιεχομένου, παραμένει ως ερώτημα. Για τον έναν σίγουρα (το «ιστορικό» πρόσωπο εννοώ).
Ο Αρχάγγελος της κάθαρσης της πόλης μας, που μας προστάτεψε από την σήψη του παλαιού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε σε διαφθορά και σε χρηματισμούς τοπικών παραγόντων, με θεσμικό ρόλο, τους οποίους έχει ορίσει η Κυβέρνηση.
Για να είχαν ή να έχουν όμως κάποια αξιοπιστία οι όποιες καταγγελίες και να μην είναι απλώς πυροτεχνήματα, όπως και για να υπάρχει δυνατότητα στοιχειώδους πολιτικού ή άλλου ελέγχου, θα έπρεπε να έχουν διευκρινιστεί, κατ’ ελάχιστον, τα παρακάτω, δεδομένου ότι στο χρηματισμό εμπλέκονται οπωσδήποτε δύο πρόσωπα (μπορεί και περισσότερα). Αυτός που χρηματίζει και αυτός που χρηματίζεται. Έτσι, προς υπόμνηση:
Την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και τη χρηματοδότηση της εκβάθυνσης του λιμανιού του Βόλου δεν την είχε ούτε ένα μόνο Υπουργείο της Κυβέρνησης, ούτε ένας μόνον φορέας. Εκτός από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εμπλεκόταν και η Κρατική Αρωγή, καθώς και άλλοι φορείς. Το ερώτημα είναι αν στο χρηματισμό συμμετείχαν όλοι αυτοί ή επιλεκτικά κάποιοι απείχαν και απλώς φωτογραφίζονταν ως ευγενείς χορηγοί. Επίσης, τη διαχείριση των κονδυλίων δεν την είχε μόνον ένας, οπότε το έτερο ερώτημα είναι αν και εκεί υπήρχε επιλογή διεφθαρμένων. Και βέβαια, πως ο ταγός της πόλης μας, κατέστη κοινωνός όλων αυτών των συναλλαγών και γνώστης πεπραγμένων που δεν έχουν λάβει χώρα στο φως της ημέρας, ούτε φυσικά έχουν δημοσιευτεί στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Περαιτέρω, πόσα ακριβώς κονδύλια διατέθηκαν, πόσα χρησιμοποιήθηκαν, πόσα ενθυλακώθηκαν παρανόμως και πόσα διαμοιράστηκαν μεταξύ διαφθορέων και διεφθαρμένων.
Υ.Γ.: Για την ουσία του θέματος δεν ειπώθηκε τίποτα. Πώς τα σκουπίδια του Ξηριά κατέληξαν στον Παγασητικό και πώς το λιμάνι του Βόλου, από τυχόν αστοχίες του Βιολογικού, έχει καταντήσει χώρος υποδοχής λυμάτων. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε άμεσα.