Βόλος: Αποζημιώνονται οι αλιείς για τον καθαρισμό του Παγασητικού μετά τη παρέμβαση του ΝΕΟ 103,3 και του THE NEWSPAPER [ηχητικό]



Τέλος δόθηκε στο πολύμηνο αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι επαγγελματίες αλιείς της Μαγνησίας που συμμετείχαν, τον Σεπτέμβριο του 2024, στην επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό Κόλπο. Παρά την ύπαρξη διαθέσιμων κονδυλίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι αλιείς παρέμεναν απλήρωτοι για σχεδόν δέκα μήνες, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων στη διαδικασία τιμολόγησης.

Το πρόβλημα εντοπιζόταν στη μη αποδοχή των ηλεκτρονικών τιμολογίων από το σύστημα της ΑΑΔΕ, παρότι οι επαγγελματίες είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Η πλατφόρμα «απέβαλε» τους χρήστες κατά την υποβολή, χωρίς να παρέχεται αιτιολόγηση για την απόρριψη, προκαλώντας έντονη αναστάτωση και οικονομική ασφυξία στους πληγέντες.

Η υπόθεση αναδείχθηκε μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού ΝΕΟ 103,3 και της ιστοσελίδας thenewspaper.gr, ενώ καθοριστική υπήρξε η δημόσια παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Αλιέων Μαγνησίας, Παναγιώτη Περράκη, ο οποίος επανειλημμένως είχε ζητήσει πολιτική παρέμβαση για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Κατά την περίοδο της κρίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Σπύρο Μπαξεβάνο ότι τα απαιτούμενα κονδύλια ήταν ήδη δεσμευμένα και διαθέσιμα στο ταμείο της Περιφέρειας. Ωστόσο, όπως είχε εξηγήσει, η καταβολή των χρημάτων εξαρτιόταν από την έκδοση και υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας.

Παρά τις προσπάθειες συμμόρφωσης από πλευράς των αλιέων, το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν αναγνώριζε τα παραστατικά, δημιουργώντας ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. «Κάναμε τη δουλειά μας, συμβάλαμε στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και δεν μπορούσαμε να πληρωθούμε. Βρεθήκαμε στα όρια της οικονομικής καταστροφής», είχε δηλώσει τότε ο κ. Περράκης.

Η λύση και η καταβολή των αποζημιώσεων

Τελικά, ύστερα από την πίεση που ασκήθηκε σε κυβερνητικό και υπηρεσιακό επίπεδο, βρέθηκε τεχνική λύσηστο πρόβλημα με την ηλεκτρονική υποβολή των τιμολογίων και οι πληρωμές ξεκίνησαν σταδιακά. Οι αλιείς έλαβαν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούσαν, αποκαθιστώντας μερικώς τις οικονομικές απώλειες που είχαν υποστεί επί σχεδόν ένα έτος.

Η θετική αυτή εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και δημοσιότητας, με τις τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης να αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη ενός ζητήματος που επηρέαζε δεκάδες επαγγελματίες.

Ένα μάθημα για το μέλλον

Η υπόθεση ανέδειξε για ακόμη μια φορά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συχνά καθυστερούν την απόδοση οφειλομένων σε επαγγελματίες κρίσιμων κλάδων, όπως η αλιεία, που στηρίζουν όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και τη συνοχή των παράκτιων κοινοτήτων.

Οι αλιείς της Μαγνησίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση, ωστόσο επεσήμαναν την ανάγκη να δημιουργηθούν ευέλικτοι και ασφαλείς μηχανισμοί πληρωμών σε περιπτώσεις έκτακτης παρέμβασης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:



Πηγή: www.thenewspaper.gr