Βόλος: «Γυναίκες Μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960» – Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ [εικόνες]


Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), διοργάνωσε τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυναίκες Μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960».Παρών ήταν ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός, ο οποίος και συζήτησε με το κοινό μετά την προβολή.

Ένα ντοκιμαντέρ-μαρτυρία για τις γυναίκες της Αντίστασης

Το έργο αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και καταγραφής συνεντεύξεων από γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες, αναδεικνύεται ο ρόλος των γυναικών στον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με επιτυχία σε φεστιβάλ και κινηματογράφους σε όλη την Ελλάδα, ενώ το δεύτερο μέρος, το οποίο επικεντρώνεται στην περίοδο 1944-1960, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 7 Μαρτίου. Ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη, μετά την Αθήνα, που θα φιλοξενήσει αυτή την προβολή.

Το ιστορικό πλαίσιο και η συμμετοχή των γυναικών

Η ταινία εξετάζει την περίοδο που ξεκινά με την απόβαση των βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και την έντονη συμμετοχή των γυναικών στον Εμφύλιο Πόλεμο. Μέσα από τις μαρτυρίες δεκαοκτώ αγωνιστριών, παρουσιάζεται η εμπειρία των γυναικών είτε ως μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, είτε ως φυλακισμένων και εξορίστων, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την αφοσίωσή τους στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο της ΠΕΟΠΕΦ, της μοναδικής οργάνωσης που δρούσε φανερά μετά το τέλος του Εμφυλίου, αποτελούμενη από τις μητέρες, συζύγους και αδελφές των κρατουμένων και καταδικασμένων σε θάνατο. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στις «μαύρες μανάδες», όπως τις αποκαλεί η ποίηση, που αγωνίστηκαν σιωπηλά αλλά επίμονα για τη σωτηρία των δικών τους ανθρώπων.

Συμμετοχές και συντελεστές

Στην ταινία παρεμβαίνουν καταξιωμένοι ιστορικοί, όπως οι Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης, Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη, ενισχύοντας την τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ με την επιστημονική τους γνώση.

Συντελεστές:

  • Σενάριο & σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
  • Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου, Αγγελική Χατζή
  • Μουσική: Μιχάλης Γούτης
  • Στίχοι: Αργύρης Χατζηνάκης
  • Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης
  • Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός
  • Ήχος: Αντρέας Γκόβας

Η προβολή της ταινίας στον Βόλο αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει την ιστορία μέσα από τις φωνές των γυναικών που την έζησαν. Μέσα από αυτό το συγκινητικό και τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ, η ιστορία των γυναικών της Αντίστασης αποκτά τη θέση που της αξίζει στη συλλογική μνήμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:



Πηγή: www.thenewspaper.gr