Η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, μια ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης, τιμής και εθνικής αυτογνωσίας. Μια ημέρα που φέρνει στο προσκήνιο τις θυσίες, τους αγώνες και το ακατάβλητο φρόνημα του θρακικού ελληνισμού, ο οποίος υπέστη ανείπωτες διώξεις στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε πυλώνα του Προσφυγικού Ελληνισμού και της διαχρονικής μάχης για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία.
Η σημερινή ημέρα συμβολίζει την επιμονή ενός λαού που, παρά την αιματηρή καταπίεση και τις απώλειες, συνέχισε να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό, την πίστη, τη γλώσσα και τις αξίες του Ελληνισμού.Σήμερα στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Βόλο τελέστηκε δοξολογία παρουσία πολιτικών και σταρτιωτικών αρχών του τόπου και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων στη παραλία της πόλης
Η ιστορία και οι Αγώνες του Θρακικού Ελληνισμού
Η 6η Απριλίου του 1914 έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης. Ένα γεγονός που παραμένει σχετικά αποσιωπημένο, αλλά φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της βίας των Νεότουρκων και των τριών πασάδων, σηματοδοτώντας την απαρχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, η οποία κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης. Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης ξεπερνούσε τις 250.000 ψυχές, οι οποίες βίωσαν διώξεις, εξορίες και απώλειες. Περίπου 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1922, όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους εντός 15 ημερών.
Κι όμως, παρά τις συμφορές, οι Έλληνες της Θράκης παρέμειναν ακλόνητοι θεματοφύλακες του Ελληνισμού. Με αξιοθαύμαστη επιμονή, κράτησαν ζωντανή τη μνήμη, τη γλώσσα, την πίστη, τις παραδόσεις και την εθνική ταυτότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά φέτος στην υλοποίηση ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων, αποδίδοντας τιμή και σεβασμό στους προγόνους μας. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, περηφάνια και ευθύνη. Ευθύνη να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές και να συνεχίσουμε τον αγώνα για διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης.
Η Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού δεν είναι απλώς ένας ετήσιος εορτασμός. Είναι χρέος τιμής, σεβασμού και ιστορικής εγρήγορσης. Είναι υπόμνηση ότι ο Ελληνισμός δεν λησμονεί και δεν παραδίδει εύκολα τα ιερά και τα όσιά του.
Η Αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημήτριου για το μήνυμα της σημερινής ημέρας: «ΗΜΕΡΑ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ. Η σημερινή ημέρα συμβολίζει τους αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία καθώς Ο Θρακικός ελληνισμός υπέστη ανείπωτες διώξεις και βία στις αρχές του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα άνοιξε δρόμους για διαρκείς αγώνες του Προσφυγικού Ελληνισμού διαχρονικά.
Η 6η Απριλίου του 1914 έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης –ένα γεγονός λίγο-πολύ αποσιωπημένο σήμερα–, πάντα με την αιματηρή σφραγίδα των Νεότουρκων και των τριών πασάδων. Η μέρα εκείνη όμως σηματοδοτεί και την απαρχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, που κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
Ο πλήρης εκτουρκισμός της περιοχής –που μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913, ανήκε κατά το ήμισυ στους Βούλγαρους– ξεκίνησε με την απέλαση οικογενειών από την επαρχία Aρκαδιουπόλεως και τη Bιζύη, καθώς και από άλλες περιοχές. Ουσιαστικά, βέβαια, ήδη από το 1906 ο θρακικός ελληνισμός στο βόρειο τμήμα της περιοχής ζούσε σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας.
Εκτός από τις σφαγές και τις καταστροφές εκκλησιών και ελληνικών σχολείων, αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τον αριθμό των 250.000. Κατά τη Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1922 όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών. Παρά τις μεγάλες διώξεις στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Έλληνες της Θράκης παραμένουν θεματοφύλακες του Ελληνισμού.Για όλους τους λόγους, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε καταρτίσει σήμερα ένα ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη, την υπερηφάνεια, αλλά και την υποχρέωσή μας απέναντι στους προγόνους μας.
Υποχρέωση να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, αποδίδοντας φόρο τιμής»