Ένα ακόμη βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας κάνει ο Δήμος Βόλου, αυτή τη φορά εστιάζοντας στην ασφάλεια των πεζών. Μετά τα ενεργειακά παγκάκια και το καινοτόμο «ηλιακό δέντρο» που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σημεία της πόλης, η επόμενη καινοτομία έρχεται… στην άσφαλτο.
Ο λόγος για ένα σύστημα «έξυπνων διαβάσεων», που δεν θυμίζει σε τίποτα τις κλασικές διαγραμμίσεις. Οι νέες αυτές διαβάσεις ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής και αναμένεται να λειτουργούν με βάση την ανίχνευση παρουσίας ανθρώπων, δίνοντας σήμα φωτεινής ειδοποίησης τόσο στους οδηγούς όσο και στους πεζούς.
Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, το έργο αφορά 14 κομβικά σημεία του πολεοδομικού ιστού και προβλέπεται να ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα τεθεί προς τελική έγκριση.
Τι αλλάζει στον δρόμο
Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Φωτεινά πάνελ στο οδόστρωμα, τα οποία θα ενεργοποιούνται με την κίνηση και θα εκπέμπουν λευκό φως κατά τη διέλευση πεζών.
- Έξυπνες πινακίδες, που θα προσαρμόζουν τη φωτεινότητά τους ανάλογα με την ώρα της ημέρας – με κόκκινα LED την ημέρα και σταθερό φωτισμό το βράδυ.
- Αισθητήρες κίνησης, που θα ανιχνεύουν πεζούς και θα ενεργοποιούν όλο το σύστημα αυτόματα, χωρίς την ανάγκη κουμπιών ή φανών με χρονοκαθυστέρηση.
Τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι διαβάσεις:
- -Γρηγορίου Λαμπράκη (είσοδος Δημαρχείου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- -Ιάσονος με Κουμουνδούρου (ΚΕΠ)
- -Πολυμέρη με Βόλτου
- -Δοξοπούλου – είσοδος Κολυμβητηρίου Ν. Ιωνίας
- -Θησέως (είσοδος κολυμβητηρίου πριν το ΕΑΚ)
- -Σέκερη (στο ύψος του Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ)
- -Μ. Παπαρήγα με Αβύδου (είσοδος 13ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας)
- -Εθνικών Αγώνων (μεταξύ στρατοπέδου Γεωργούλα και 1ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας)
- -Αναπαύσεως με Δορυλαίου
- -Ιωλκού με Αχιλλοπούλου
- -Ιωλκού με Εσφιγμενίτου (πάρκο Καλλιθέας)
- -Φιλελλήνων με Δημητριάδος
- -Σταδίου Ν. Ιωνία (είσοδος 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας)
- -Κύπρου – Εθνικής Αντιστάσεως (είσοδος 1ου ΓΕΛ Βόλου)
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο «ψηφιακής πόλης» που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Βόλο σε σύγχρονο αστικό κόμβο με έμφαση στην τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια.