Οι πρόσφατες εξελίξεις, το επίσημο ενημερωτικό newsletter καθώς και η επίσημη επίσκεψη του Διοικητή της ΑΑΔΕ σχετικά με τη μετεξέλιξη των υπηρεσιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον της Δ.Ο.Υ. Βόλου. Η πιθανή εφαρμογή του μοντέλου κεντρικοποίησης, με βάση το παράδειγμα των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, απειλεί να υποβαθμίσει τη λειτουργία της υπηρεσίας, με αναποφεύκτους αρνητικούς αντίκτυπους στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Γιατί Αντιδρούμε;
Παρά τις διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση φυσικής παρουσίας υπαλλήλων στον Βόλο, η ενδεχόμενη μετεξέλιξη της Δ.Ο.Υ. Βόλου σε υποβαθμισμένη υπηρεσία αγνώστου δομής και αρμοδιοτήτων εγκυμονεί κινδύνους:
Βραχυπρόθεσμα: Υπονόμευση της αυτονομίας και περιορισμός των τοπικών αρμοδιοτήτων. Μακροπρόθεσμα: Σταδιακή κατάργηση της υπηρεσίας, καθώς δεν υπάρχει καμία γραπτή εγγύηση για τη διατήρησή της. Ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση φορολογικών και ελεγκτικών αντικειμένων και εκχώρηση μέρους των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις «διαχείρισης απαιτήσεων». (πρόσφατο παράδειγμα Κ.Ε.Α.Ο. – Ε.Φ.Κ.Α.)
Οι Άμεσες Συνέπειες για τον Βόλο και τη Μαγνησία
1. Συρρίκνωση Δημόσιας Υποδομής: Η υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Βόλου θα αποτελέσει νέο πλήγμα για την περιοχή, μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αποδυναμώνοντας την παρουσία του κράτους και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
2. Χειροτέρευση Εξυπηρέτησης: Η απομάκρυνση των κρίσιμων λειτουργιών από τον Βόλο θα δυσκολέψει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων. Ήδη με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στην Αττική, η πλειονότητα των φορολογικών υποθέσεων δεν εξυπηρετείται από τις πρώην τοπικές Δ.Ο.Υ. (Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης -Υ.Φ.Ε.), αλλά από τις κεντρικοποιημένες υπηρεσίες ΚΕΒΕΙΣ-ΚΕΦΟΚ-ΚΕΦΟΔΕ, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά τον χρόνο εξυπηρέτησης αλλά και τις μετακινήσεις φορολογουμένων και επαγγελματιών (λογιστών-συμβολαιογράφων -δικαστικών επιμελητών-δικηγόρων κλπ).
3. Αύξηση Γραφειοκρατίας: Η κεντρική εποπτεία συνεπάγεται καθυστερήσεις και μειωμένη αποτελεσματικότητα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι το νέο μοντέλο εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη.
Η ψηφιοποίηση δεν είναι ικανή προς το παρόν να αποτρέψει την φυσική παρουσία στις φορολογικές υπηρεσίες, και με την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τις τοπικές κοινωνίες, θα αυξηθεί η ταλαιπωρία, η χρονική καθυστέρηση, και το κόστος στη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με την ΑΑΔΕ, είτε απευθείας στις επιχειρήσεις, είτε στους επαγγελματίες που τους εκπροσωπούν.
4. Οικονομική Ζημία: Πιθανή μείωση θέσεων εργασίας και περικοπές πόρων, με αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Η κεντρικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο αντικίνητρο για τους κατοίκους, ειδικά τους νεότερους, να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο συμφερόντων τους.
5. Απαξίωση/συρρίκνωση (ενδεχομένως και κλείσιμο) των φορολογικών υπηρεσιών: Επηρεάζει αρνητικά την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελούν διακηρυγμένους στόχους της Δημόσιας Διοίκησης. Κάθε τοπική κρατική δομή που κλείνει ή υπολειτουργεί, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση ολόκληρων πόλεων και γεωγραφικών περιοχών.
Τι Διακυβεύεται για τους Εργαζόμενους;
Αβεβαιότητα για το Εργασιακό Μέλλον: Χωρίς γραπτές εγγυήσεις, ανησυχούμε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων στον Βόλο.
Αποξένωση από την Τοπική Κοινωνία: Η Δ.Ο.Υ. Βόλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης. Η κεντρικοποίηση θα αποδυναμώσει αυτή τη σύνδεση.
Καλούμε σε Ενότητα και Δράση
Όλους τους φορείς, εργαζόμενους, συνδικαλιστές, δημοτικές αρχές, βουλευτές, πολίτες και επαγγελματίες να στηρίξουν τον αγώνα μας για:
– Διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Βόλου ως αυτόνομης υπηρεσίας με πλήρεις αρμοδιότητες. – Γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων ή υποβάθμιση των υπηρεσιών. – Ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής, χωρίς θυσία της φυσικής παρουσίας.
Η Δ.Ο.Υ. Βόλου πρέπει να παραμείνει δυνατή – για τους πολίτες, για την οικονομία, για τη Μαγνησία!