Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 και ώρα 19.00’, στην κατάμεστη αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βόλου (κτήριο Σπίρερ), η παρουσίαση του ιστορικού έργου του Γεωργίου Σύρου με τίτλο: «Δια Πυρός και Αίματος – Το Πολεμικό Χρονικό του 1821», στο πλαίσιο του εορτασμού της Τοπικής Επετείου της 7ης Μαΐου στην Μαγνησία. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Τομέα Νεότητος και Πολιτισμού του Ιερού Ναού Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού, Βαρβάρας και Σοφίας της Δ.Ε. Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου και τον ίδιο τον Δήμο Βόλου, τιμώντας την μνήμη της τοπικής Επανάστασης και αναδεικνύοντας την συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος και δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την άψογη καθοδήγηση της βραδιάς. Παρούσα ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων κ. Έλενα Αντωνοπούλου, η δημοτική σύμβουλος κ. Λαμπρινή Σιαφάκα, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, η τέως Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αντώνης Δ. Αντωνίου, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:
Ο συγγραφέας και ιστορικός Γεώργιος Σύρος, υποψήφιος Διδάκτωρ του ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε με επιστημονική τεκμηρίωση το έργο του και μίλησε για την τοπική εξέγερση στη Μαγνησία και την πνευματική αφύπνιση του λαού. Ως συνασκούμενος με τον πατέρα Βαρνάβα Σαράτση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η λεγόμενη “ήπια ισχύ” στην εθνική και δημόσια ζωή και την σημασία της συνδέσεως της Πολιτιστικής Διπλωματίας με την Ιστορία. Έπειτα πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την περιόδο της Οθωμανοκρατίας, συνέχισε στο 1807 και την Σκιάθο, στο 1821, στο 1823 και στις μάχες του Πηλίου και ολοκλήρωσε με το 1854 και το 1878. Τέλος ανέλυσε με στοιχεία και πηγές ιστορικά γεγονότα που διακινούνται ως «Μύθοι».
Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Σαράτσης, υπεύθυνος του Τομέα Νεότητος και Πολιτισμού του Ιερού Ναού Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού, Βαρβάρας και Σοφίας και ασκούμενος στην Πολιτιστική Διπλωματία, ανέπτυξε με γλαφυρότητα και ιστορική τεκμηρίωση τη βαθιά και πολυσχιδή συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821. Τόνισε με έμφαση τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως θεματοφύλακα της εθνικής συνείδησης, κατά τη μακραίωνη περίοδο της δουλείας, και ως πνευματικού προπυργίου αντίστασης, που στήριξε τον υπόδουλο λαό όχι μόνο με λόγο και προσευχή, αλλά και με αίμα και προσωπική θυσία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ηρωικές μορφές του Κλήρου που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση, όπως ο φλογερός Παπαφλέσσας, ο διανοούμενος Άνθιμος Γαζής, ο αρχιερέας-σύμβολο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο μαρτυρικός Επίσκοπος Ησαΐας Σαλώνων, καθώς και στους χιλιάδες ανώνυμους ιερείς, μοναχούς και ηγουμένους που έδρασαν τοπικά, σιωπηλά και θυσιαστικά. Επισήμανε ότι η Εκκλησία, μέσα από το ήθος του ράσου και την πνευματικότητα της αυταπάρνησης, προσέφερε όχι μόνον θεολογικό προσανατολισμό αλλά και έμπρακτη συμβολή στον αγώνα για την ελευθερία του Γένους, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της αποστολή ως φορέα ελπίδας, ταυτότητας και ενότητας. Η παρέμβασή του αποτέλεσε ένα κάλεσμα αναστοχασμού για τον ρόλο της Εκκλησίας στο παρελθόν και την ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας υπογράμμισε ότι το βιβλίο του κ. Σύρου «δεν είναι απλώς ένα πολεμικό χρονικό, αλλά μία πράξη μνήμης και εθνικής αφύπνισης», ενώ τόνισε τη σημασία της Εκκλησιαστικής Διπλωματίας και της Θεολογίας της Ελευθερίας, μέσα από τις οποίες ο Αγώνας του 1821 αναγνωρίζεται όχι μόνο ως ιστορικό γεγονός, αλλά και ως πνευματικό γεγονός. Η θερμή παρουσία του κοινού, το οποίο κατέκλυσε την αίθουσα, κατέδειξε την ανάγκη ανάδειξης της αυθεντικής ιστορίας του τόπου και της συμβολής των πνευματικών ταγών στον Εθνικό Ξεσηκωμό.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς:
α) τον Δήμο Βόλου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Μουσείων κ. Έλενα Αντωνοπούλου για την υποστήριξη της εκδήλωσης, β) τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο, Διευθυντή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βόλου για την παραχώρηση του χώρου και τη συνεργασία, γ) την κα. Ροσσάνα Πώποτα για την ευγενική συμμετοχή και τον άρτιο συντονισμό της βραδιάς, δ) τον Αντώνιο Αντωνίου, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή και την υπόσχεση όλων να συνεχιστεί η ανάδειξη της Εκκλησιαστικής προσφοράς στον τόπο και να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική και πνευματική μνήμη του 1821.




