Αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις θετικές ειδήσεις στο πεδίο της οικονομίας.
Το μπαράζ θετικών ειδήσεων με αφετηρία το ενδιαφέρον της Chevron να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης έως τις ανακοινώσεις για παροχές σε συνταξιούχους και ενοικιαστές έχουν επαναφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου την αισιοδοξία για αναστροφή του κλίματος, η οποία περιμένουν να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.
Η εικόνα που έχουν στο στενό κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο σχεδιασμός που έγινε μετά τον ανασχηματισμό αρχίζει να αποδίδει και η ΝΔ ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους, ωστόσο «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και πανηγυρισμούς», όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος.
Αυτό που κρατούν σε πρώτη φάση είναι η ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα και επιδιώκουν «τη συνέχιση με τον ίδιο ρυθμό και την αποφυγή απρόοπτων που θα οδηγούσαν σε πισωγύρισμα», όπως μεταφέρουν αρμόδια στελέχη.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η καλλιέργεια προσδοκίας για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ, ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η μεσαία τάξη και τα σώματα ασφαλείας. «Η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο protothema.gr ο κ. Μητσοτάκης, επικοινωνώντας με τον πιο επίσημο τρόπο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας μπροστά σε μία σειρά από κρίσεις την προηγούμενη διετία και κυρίως στην υπόθεση των Τεμπών, έχει απωλέσει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να το ανακτήσει, αποτελώντας τον κήρυκα των θετικών ειδήσεων και των πολιτικών για την αύξηση του εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση την πρόθεση του να δώσει τη μάχη στις εκλογές του 2027 από την πρώτη γραμμή με στόχο την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι Πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία», όπως δήλωσε. Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία επ’ αυτού αναφέρθηκε και σε δύο προσωπικούς στόχους: Να αφήσει τη σφραγίδα του στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή και να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας όταν αυτή ασκήσει την Προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο εξάμηνο του 2027. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου και έβαλε ψηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι θα διεκδικήσει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το χαρτί της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μία εποχή προκλήσεων και διεθνών αναταραχών, ποντάροντας στη συσπείρωση όσων δεν θέλουν να μπουν η χώρα και η οικονομία σε περιπέτειες.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιλέξει ως αντίπαλο την Ζωή Κωνσταντοπούλου την οποία χαρακτήρισε «θηλυκό Βαρουφάκη», τον οποίο δεν έχει ανάγκη η χώρα, ταυτίζοντας την με τις περιπέτειες της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. «Σταθερότητα ή περιπέτειες» θα είναι και το δίλλημα που θα τίθεται όλο και πιο συχνά από τα κυβερνητικά χείλη στο δρόμο για τις εκλογές, οι οποίες όπως επανέλαβε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης θα γίνουν το 2027.