«Επικίνδυνα τα προϊόντα που διακινούνται σε κινέζικες πλατφόρμες» – Τι λέει στο ΝΕΟ 103,3 ο πρόεδρος του Ε.Σ.Β [ηχητικό]



Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) η αυξανόμενη διείσδυση των κινεζικών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση της Συνομοσπονδίας, οι πλατφόρμες αυτές συνιστούν σοβαρή απειλή για την επιβίωση του ελληνικού λιανεμπορίου, κυρίως λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από την άνιση φορολογική και ρυθμιστική μεταχείριση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΟ 103,3, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστολής Οντόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένα στα πέντε ευρώ που δαπανώνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα καταλήγει σε δύο μεγάλες κινεζικές πλατφόρμες». Η δήλωση αυτή αποτυπώνει με ακρίβεια τη σοβαρότητα του φαινομένου και τις συνέπειες για την εγχώρια αγορά.

Η ΕΣΕΕ τονίζει πως δεν ζητά την επιβολή εμπορικών φραγμών ή το «κλείσιμο των συνόρων», αλλά απαιτεί την ουσιαστική αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως σημειώνει, οι κινεζικές αυτές επιχειρήσεις συχνά δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς που ισχύουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για θέματα φορολογίας είτε για προδιαγραφές ασφάλειας προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι να διακινούνται στην ελληνική αγορά φθηνά προϊόντα, χωρίς επαρκείς ελέγχους, ενώ οι τοπικοί επιχειρηματίες καλούνται να λειτουργήσουν υπό δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία αποδίδει ευθύνες και στην αδράνεια των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως υπογραμμίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί χαρακτηριστικά στη θέσπιση ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο θα διασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και τρίτων επιχειρήσεων.

Οι οικονομικές συνέπειες είναι εξίσου ανησυχητικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση κινεζικών e-shops έχει ως αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για το ελληνικό δημόσιο που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως – ποσό που σε περίοδο δημοσιονομικών πιέσεων και οικονομικής αβεβαιότητας, κάθε άλλο παρά αμελητέο μπορεί να θεωρηθεί.

Η ΕΣΕΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας, δίκαιης φορολόγησης και ελέγχου στην είσοδο προϊόντων από τρίτες χώρες. Η ελληνική επιχειρηματικότητα –όπως τονίζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου– δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αρκεί αυτός να είναι ισότιμος και δίκαιος.

Το φαινόμενο των κινεζικών πλατφορμών είναι πλέον μέρος της νέας πραγματικότητας στο παγκόσμιο εμπόριο. Η πρόκληση για την ελληνική πολιτεία και την Ε.Ε. είναι να διαμορφώσουν το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον, ώστε το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου να μην εξελιχθεί σε απειλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά σε ευκαιρία για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ: 1:17:40



Πηγή: www.thenewspaper.gr