Κηδεία του Πάπα, η μεγαλύτερη σύναξη ηγετών στον κόσμο -Ποιοι θα πάνε, η λίστα με τους 50 ηγέτες και βασιλιάδες


Χιλιάδες πιστοί αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία δημόσιων μεταφορών της Ρώμης, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν στο Βατικανό, προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον Πάπα που πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ανάμεσά τους αναμένονται περίπου 50 αρχηγοί κρατών και 10 μονάρχες, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ τουλάχιστον 130 θα είναι οι ξένες αντιπροσωπείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηγέτες που θα δώσουν το παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Στο Βατικανό αναμένεται να ταξιδέψουν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η Λετίθια, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα δώσει το παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Οι αρχηγοί κρατών που αναμένεται να δώσουν το παρών: Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα, ο πρόεδρος της Αργεντινής -πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, Χαβιέρ Μιλέι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Λουίς Αμπιναδέρ ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας , ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του Σάρλιν, η βασίλισσα της Δανίας Μάργκαρετ, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ο πρίγκιπας Χάακον και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σόοφ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ.

Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini
Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini

Η τελευταία φορά που παγκόσμιοι ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί και πάλι όλοι μαζί ήταν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Τότε, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «παζλ» των θέσεων -Πού θα κάτσουν οι ηγέτες

Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς την Ιταλία, το Βατικανό σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια την κηδεία του Πάπα. Προς το παρόν, μπορεί να μην έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον πώς θα παρακαθίσουν οι αρχηγοί κρατών και οι μονάρχες, ωστόσο, λεπτομέρειες μπορούν να αντληθούν από την τελευταία κηδεία εν ενεργεία Πάπα, το 2005.

H Standard, επικαλούμενη δημοσίευμα της Telegraph, σημειώνει ότι οι ηγέτες αναμένεται να καθίσουν από τη μία πλευρά του φερέτρου, ενώ οι αξιωματούχοι της εκκλησίας από την άλλη. Οι Καθολικοί βασιλιάδες θα κάθονται στην πρώτη σειρά και θα ακολουθήσουν οι μη Καθολικοί, όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας.

Οι ηγέτες θα κάθονται με αλφαβητικοί σειρά σύμφωνα με το όνομα της χώρας τους στα γαλλικά, που έχει επιλεχθεί ως γλώσσα διπλωματίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα καθίσει δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν ή στην Τζόρτζια Μελόνι, αλλά στον ηγέτη κάποιου αφρικανικού κράτους.

Το Euronews σημειώνει ότι τόσο οι εκπρόσωποι της Ιταλίας όσο και της Αργεντινής, πατρίδας του Πάπα Φραγκίσκου, θα καθίσουν πρώτη σειρά. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι χώρες που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό του κράτους θα καθίσουν πρώτα, έπονται αυτές που εκπροσωπούνται από τον αρχηγό κυβέρνησης και ακολουθούν αυτές που θα δώσει το παρών ένας υπουργός και ένας πρέσβης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το dress code

Ο κώδικας ενδυματολογίας στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι σαφής: Οι άνδρες καλούνται να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο. Οι γυναίκες φόρεμα το οποίο θα συνδυάζεται με γάντια και πέπλο μαύρου χρώματος. Από κοσμήματα επιτρέπεται μόνο μια σειρά μαργαριταριών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του Πάπα: Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, drones και ελεύθεροι σκοπευτές

Το πλήθος πιστών και η παρουσία παγκόσμιων ηγετών έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Στους δρόμους θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί με τα μέτρα να είναι δρακόντεια. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 2.000 αστυνομικοί μαζί με χιλιάδες ακόμη αξιωματικούς εθνικών δυνάμεων ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία. Τα μέτρα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνουν περιπολίες στον Τίβερη, drones, στρατιωτική συσκευή για την εξουδετέρωση εχθρικών ιπτάμενων αντικειμένων και ελεύθερους σκοπευτές, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters.

«Η πιο περίπλοκη πτυχή είναι η άφιξη πολλών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα βρεθούν στη Ρώμη για να πάνε σε ένα μόνο σημείο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ρώμης, Ρομπέρτο ​​Μασούκι, στο ραδιόφωνο RTL 102.5 την Πέμπτη.

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, σε ισχύ θα είναι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι αρχές καλούνται να διαχειριστούν τη ροή των VIP τζετ και τα αεροσκάφη των παγκόσμιων ηγετών που θα προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ρώμης. «Ορισμένες αντιπροσωπείες θα θελήσουν να παραμείνουν στη Ρώμη για κάποιο χρονικό διάστημα, άλλες, η συντριπτική πλειοψηφία που καταγράφουμε αυτή τη στιγμή, θα φύγουν αμέσως μετά την κηδεία», δήλωσε ο Τσιτσιλιάνο, τονίζοντας τη δυσκολία διαχείρισης τόσων πολλών αφίξεων και αναχωρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr