Αναστάτωση επικρατεί στον οικισμό Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, όπου ρωγμές έχουν εμφανιστεί σε σπίτια και υποδομές του χωριού.
Στην περιοχή έσπευσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο.
Μιλώντας στο Mega, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.
«Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε πολλές φορές στον ελληνικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από κατολισθητικά φαινόμενα. Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό, γιατί έχουμε δύο ρωγμές ουσιαστικά μήκους 150 μ. περίπου. Αυτές οι ρωγμές έχουν διαρρήξει το έδαφος, τεχνικά έργα,κατασκευές, δημόσιους χώρους και την εκκλησία του χωριού. Είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή πώς λειτουργεί το φαινόμενο», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.
Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται υπό παρακολούθηση «για να δούμε τι διαστάσεις μπορεί να έχει. Εάν αυτές οι διαρρήξεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μήκος, εύρος, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε και την επικινδυνότητά του, δηλαδή το κατά πόσο είναι επικίνδυνα φαινόμενα για τις κατασκευές».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι επρόκειτο για φαινόμενο που έχει καταγραφεί στην Πίνδο, δυτική Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη. «Έχει να κάνει με το έδαφος, με τις τεκτονικές ασυνέχειες, σεισμούς πολλές φορές, με τα νερά που εισέρχονται στο υπέδαφος, είναι πολλοί παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν αυτά τα φαινόμενα», πρόσθεσε.
Λέκκας: Δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης του οικισμού
Ο Ευθύμης Λέκκας ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, περίπου 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. «Σήμερα, θα υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση του φαινομένου, να δούμε ακριβώς τι γίνεται και στη συνέχεια να δούμε ποια από αυτά τα σπίτια θα κριθούν προσωρινά μη κατοικήσιμα ώστε να υπάρξει κρατική συνδρομή».
«Η σύσταση είναι να μην μείνουν στα σπίτια τους. Οι πιο πολλοί τακτοποιήθηκαν σε γειτονικά ή συγγενών», τόνισε.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκκένωσης του οικισμού. «Δεν κινδυνεύει όλος ο οικισμός απλά και μόνο τα συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος της εδαφικής διάρρηξης», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος σταθεροποίησης της κατάστασης.
«Θα προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε κάποιες ερευνητικές εργασίες, από αέρος και μικρογεωτρήσεις, ώστε να είμαστε ακριβείς στην προσέγγιση. Αυτό σημαίνει θα υποδειχθούν οι περαιτέρω μελέτες και τα έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί. Πιθανότατα (με έργα να μπορεί να αντιμετωπιστεί), εάν δεν είναι πολύ βαθιά η διάρρηξη, κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να γίνουν και έργα περιορισμού των φαινομένων και επιπτώσεων», επισήμανε.