Με ψήφους της ΝΔ πέρασε από την επιτροπή το ν/σ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων


Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε επί της αρχής, από την επιτροπή Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης. «Η ενοποίηση των τριών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν σημαίνει εξαφάνιση, ούτε του οργανικού, ούτε του περιουσιακού τους μέρους, ούτε κυρίως της θεσμικής τους μνήμης», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ευοίωνη προοπτική σε όλους τους τομείς των Ενόπων Δυνάμεων και τα στελέχη τους, είπε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι το 41% των στελεχών των ΕΔ «ζει σε ενοίκιο». «Πρέπει να δημιουργήσουμε πλέγμα προσέλκυσης νέων Ελλήνων στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ. Δαβάκης. Σημείωσε δε, ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική προσπάθεια, ώστε με την ενοποίηση των ταμείων και με τον φορέα που θα κάνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, να εκτελεστεί το στεγαστικό πρόγραμμα του υπουργείου.

   Ο κ. Δαβάκης είπε ότι το στεγαστικό αυτό πρόγραμμα, έχει τέσσερις φάσεις υλοποίησης. «Η Α’ και η Β’ φάση αφορούν 13 νησιά του Αιγαίου και 7 πόλεις της Θράκης, με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Η Γ’ και Δ’ φάση αφορούν περίπου 1000 κατοικίες. Τα υπό εξέλιξη έργα, της Α’ και Β’ φάσης αφορούν στην παράδοση 702 κατοικιών μέσα στο 2026. Για όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, τα οποία θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Σχετικά με το RearmEurope, o κ. Δαβάκης είπε ότι «είναι πρόκληση για κάθε ευρωπαϊκό κράτος, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πάντα υπό μία διαρκή απειλή» και πως ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ενδελεχής συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για τη στρατηγική συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτά τα αμυντικά ευρωπαϊκά προγράμματα. 

   Ο εισηγητής της ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μια πρωτοβουλία η οποία συνδυάζει στρατηγικό όραμα, θεσμική τομή και κοινωνική ευαισθησία, έχει ξεκαθάρο προσανατολισμό στο μέλλον της εθνικής άμυνας και του προσωπικού της. Σκοπός του νόμου, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, είναι η προστασία, η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπεται η ανάληψη και υλοποίηση ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο τομέα της στέγασης. Αντικείμενο των τιθέμενων διατάξεων, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, είναι η συγχώνευση των υφιστάμενων ταμείων στο ενιαίο ΤΑΕΘΑ (Ταμείο Ακινήτων Εθνικής ‘Αμυνας), η σύσταση του ΦΑΑΕΔ (Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων), η κατάρτιση σχεδίου στεγαστικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτά «αποβλέπουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη μέριμνα για την υποβοήθηση των στεγαστικών αναγκών στρατιωτικού προσωπικού».

Ο κανονισμός αξιοποίησης των ακινήτων θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση

   «Η Βουλή καλείται να δώσει λευκή επιταγή και να επιτρέψει να πάνε τα ακίνητα, τα μη επιχειρησιακά αναγκαία, στον ΦΑΑΕΔ. Όμως ο κανονισμός αξιοποίησης των ακινήτων, το πώς θα αξιοποιούνται και θα ικανοποιούνται οι ανάγκες δημοσίου συμφέροντος, θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Κανείς δεν ξέρει πότε. Άρα, κανένα θεσμικό έλεγχο από τη Βουλή, η οποία θα έχει ψηφίσει να μεταφερθούν τα ακίνητα στον ΦΑΑΕΔ», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Ο ίδιος ζήτησε κανόνες διαφάνειας και σοβαρές διορθώσεις στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετέχουν τα επιτελεία στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ, το ΣΑΓΕ να εισηγείται ποια ακίνητα είναι επιχειρησιακά αναγκαία και ποια όχι, να προβλεφθεί η συμμετοχή των ενώσεων στρατιωτικών. Ζήτησε επίσης να προβλεφθεί ποσόστωση των εσόδων που θα κατευθύνονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

   «Με αόριστες νομικές έννοιες παρέχεται ευρύτατη διακριτική ευχέρεια δωρεάν παραχώρησης χρήσεως ακινήτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς που διαχρονικά υπηρετούν τους σκοπούς αυτών των ταμείων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, και σημείωσε ότι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του ΤΑΕΘΑ «αποκλείει ουσιαστικά τη θεσμική συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτό, είναι σαν το υπουργείο να τους λέει ότι «εμείς θα διαχειριστούμε την περιουσία σας, χωρίς εσάς» εκτίμησε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε επίσης ότι απουσιάζει σαφής λειτουργικός και δεσμευτικός ορισμός των επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων, ζήτημα κρίσιμο για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο ΦΑΑΕΔ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων

   «Ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει αντικείμενο την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του ΥΠΕΘΑ, θα δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια – πώληση, ενοικίαση, παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ κτλ.- στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, δηλαδή όμιλοι real estate, κατασκευαστικού κλάδου, τουρισμού, βιομηχανικού, εφοπλιστικού, εταιρειών ενέργειας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται το στεγαστικό πρόβλημα, που είναι υπαρκτό και βασανίζει εδώ και δεκαετίες τα στελέχη των ΕΔ, ως «στάχτη στα μάτια για το ξεπούλημα». 

   «Σε σχέση με το στεγαστικό, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ίδρυσης νέων οργανισμών που αντικαθιστούν υπάρχοντες, πόσο μάλλον με άγνωστο κόστος και απόδοση κι επίσης με τεράστιες ασάφειες. Το ‘κλειδί’ είναι ποιος καθορίζει τι είναι μη επιχειρησιακά αναγκαίο και με ποια κριτήρια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

   Μέσα σε ένα αδιαφανές διπλό σχήμα διαχείρισης εκχωρείται όλη η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου και επισήμανε ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για τις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό των ακινήτων που δεσμεύεται για το στεγαστικό πρόβλημα.

   «Ναι μεν στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ρητά η ανάγκη για αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών, απουσιάζει όμως, κάθε δέσμευση ότι αυτός ο σκοπός αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα και όχι απλώς μία από τις επιδιώξεις του Ταμείου Εθνικής ‘Αμυνας ΤΑΕΘΑ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Τάσος Οικονομόπουλος και ζήτησε σαφή προσδιορισμό του όρου «μη επιχειρησιακά ακίνητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Χρειάζεται να ορίσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία ένα ακίνητο θα χαρακτηρίζεται μη επιχειρησιακό, υποστήριξε και ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ενώ αναφέρθηκε και σε διατυπώσεις των διατάξεων του σχεδίου νόμου, που όπως είπε, δεν διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr