Οδοντίατρος εξηγεί σε ποια ηλικία αρχίζουν να πέφτουν τα δόντια


Η απώλεια δοντιών με την πάροδο του χρόνου είναι μία φυσική διαδικασία κατά την τρίτη ηλικία, όμως υπάρχουν διαφορές από άτομο σε άτομο.

Για το λόγο αυτό και η οδοντίατρος Justyna Karp-Przybylska εξηγεί σε ποια ηλικία πέφτουν συνήθως τα δόντια και από ποιους παράγοντες επηρεάζονται.

Σε ποια ηλικίας αρχίζουν να πέφτουν τα δόντια;

Η απώλεια δοντιών λόγω γηρατειών δεν είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, ούτε είναι αποκλειστικά συνέπεια της ίδιας της γήρανσης. Αν και ο κίνδυνος οδοντιατρικών προβλημάτων πράγματι αυξάνεται με την ηλικία, οι κύριες αιτίες απώλειας δοντιών παραμένουν στοματικές παθήσεις, όπως η περιοδοντίτιδα (ή περιοδοντική νόσος) και η προχωρημένη τερηδόνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, τα ούλα και τα οστά μπορεί να εξασθενήσουν κάπως και να μειωθούν, αλλά με την κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία, τα δόντια μπορούν να παραμείνουν υγιή και λειτουργικά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Υπάρχουν άνθρωποι ενενήντα ετών και άνω που εξακολουθούν να έχουν τα δόντια τους.

Όσον αφορά τη μέση ηλικία, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο όριο στο οποίο αρχίζουν να πέφτουν τα δόντια. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα πρώτα σημαντικά προβλήματα με την απώλεια δοντιών μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα άνω των πενήντα ετών, ιδίως αν έχουν χρόνια χρόνια περιοδοντική νόσο, αν έχουν υποστεί ακατάλληλη απονεύρωση των δοντιών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής στις ρίζες στο οστό, ή αν έχουν ανεπεξέργαστη τερηδόνα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διατηρούν τα δόντια τους ακόμη και για το υπόλοιπο της ζωής τους, εφόσον γίνεται σωστή προφύλαξη και η απαραίτητη οδοντιατρική θεραπεία.

Ποια δόντια είναι περισσότερα ευάλωτα;

Οι γομφίοι τείνουν να είναι οι πιο ευάλωτοι στην απώλεια – κυρίως επειδή κάνουν τη μεγαλύτερη εργασία κατά τη μάσηση και είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν σχολαστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι πρώτοι γομφίοι, ή «έκτοι», είναι από τα πρώτα μόνιμα δόντια που εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών, γεγονός που τους καθιστά τα μακρύτερα εκτεθειμένα δόντια. Αυτό τους καθιστά πιο εύκολα εκτεθειμένους τόσο στην ανάπτυξη τερηδόνας όσο και στην περιοδοντική νόσο.

Ωστόσο, η σειρά και το είδος των δοντιών που χάνονται μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ατομική υγεία, την υγιεινή, τη σύγκλειση και τις γενετικές συνθήκες.

Σε ορισμένους ανθρώπους, τα πρώτα προβλήματα μπορεί να αφορούν τους κοπτήρες (μπροστινά δόντια), ιδίως ως αποτέλεσμα προχωρημένης περιοδοντίτιδας.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα δόντια δεν πέφτουν μόνα τους.Η απώλεια των δοντιών είναι συχνότερα συνέπεια προχωρημένης τερηδόνας, φλεγμονής των περιακρορριζικών ιστών ή μηχανικού τραύματος, οπότε το δόντι αφαιρείται από τον οδοντίατρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυτόματη απώλεια δοντιών είναι πολύ σπάνια και χαρακτηρίζει κυρίως την εξαιρετικά προχωρημένη περιοδοντική νόσο, όταν υπάρχει σχεδόν πλήρης απώλεια της οστικής στήριξης.Ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής κινητικότητας των δοντιών, δεν συμβαίνει πάντα αυτόματη απώλεια δοντιών – ωστόσο, μια τέτοια κατάσταση σημαίνει συνήθως ότι τα δόντια έχουν ήδη υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη και πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαγωγή στο οδοντιατρείο.

Όσον αφορά τις αιτίες, η γενετική παίζει πράγματι ρόλο – π.χ. στην προδιάθεση για περιοδοντική νόσο ή στην οστική δομή – αλλά ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες υγιεινής και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι καθοριστικής σημασίας. Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή που είναι φτωχή σε βιταμίνες (ιδίως C και D) και η αμελής υγιεινή αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας δοντιών.

Πώς θα προφυλάξετε τα δόντια σας

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, η οδοντίατρος προχωρά στις παρακάτω συστάσεις:

  • Τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις (τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο),
  • Επαγγελματική αφαίρεση πέτρας και πλάκας κάθε έξι μήνες,
  • Σχολαστική καθημερινή στοματική υγιεινή: βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, χρήση οδοντικού νήματος στα μεσοδόντια διαστήματα και χρήση στοματικού διαλύματος,
  • Προσοχή σε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα,
  • Αποφυγή διεγερτικών ουσιών όπως το τσιγάρο και τα ανθρακούχα ποτά,
  • Άμεση αντιμετώπιση τυχόν οδοντιατρικών προβλημάτων πριν εξελιχθούν σε σοβαρότερες καταστάσεις.

Ακολουθώντας αυτές τις αρχές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας δοντιών και να απολαμβάνετε τα δόντια σας για πολλά χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύγχρονη οδοντιατρική μας δίνει μεγάλες δυνατότητες τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία πιθανών προβλημάτων.

*Η Justyna Karp-Przybylska είναι απόφοιτος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, με συμμετοχή σε μαθήματα συντηρητικής θεραπείας, ενδοδοντίας και προσθετικής.

Επί του παρόντος, φοιτήτρια στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αισθητικής Ιατρικής του Πολωνικού Ιατρικού Συλλόγου στη Βαρσοβία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr