Τα γηρατειά είναι τρομακτικά σε κάθε περίπτωση και η εμφάνιση των σημαδιών τους προκαλούν από προβληματισμό έως κατάθλιψη.
Τη σημερινή εποχή βέβαια τα πράγματα είναι εξαιρετικά διαφορετικά σε σχέση με παλαιότερα, με την επιστήμη να έχει προοδεύσει αλματωδώς σε κάθε τομέα. Από την πρόληψη ως τη θεραπεία, από τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών ως τους αισθητικούς λόγους, ένας άνθρωπος σήμερα που κάνει τακτικά τις εξετάσεις του, είναι σε εγρήγορση για τυχόν συμπτώματα και απευθύνεται ανοιχτά στον γιατρό μπορεί να αντιμετωπίσει ό,τι προκύψει, ενώ σε ότι αφορά το αισθητικό κομμάτι των γηρατειών η άλλη πλευρά της ιατρικής και της επιστήμης έχει κάνει τη δική της πρόοδο για να καθυστερήσει ή να απαλείψει τα όποια σημάδια.
Η διαδικασία της γήρανσης όμως είναι σε κάθε περίπτωση μια διαδικασία αναπόφευκτη η οποία μάλιστα αρχίζει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε, με προοδευτικές επιπτώσεις στις σωματικές μας ικανότητες.
«Όλοι φοβούνται τη γνωστική γήρανση, αλλά σήμερα η κύρια αιτία απώλειας της ανεξαρτησίας είναι η σωματική πτώση», εξηγεί ο καθηγητής Eric Boulanger, καθηγητής Ιατρικής και Βιολογίας της Γήρανσης, όπως αναφέρει το sante.journaldesfemmes.fr. «Είναι λοιπόν σημαντικό να ενδιαφερθούμε για τη σωματική γήρανση, για να την προλάβουμε και να την αντιστρέψουμε».
Πότε ξεκινά να γερνά το σώμα;
Το σώμα αρχίζει τη διαδικασία γήρανσης στα είκοσί του χρόνια. Εντωμεταξύ ήδη το δέρμα έχει ήδη αρχίσει να χάνει την ελαστικότητά του και τα δόντια είναι λιγότερο ανθεκτικά. «Μετά την ηλικία των 25 ετών, είναι η σειρά των νεφρών, του εγκεφάλου και του ήπατος να επηρεαστούν. Το τελευταίο, ωστόσο, έχει το πλεονέκτημα ότι γερνάει πολύ αργά», εξηγεί ο Pr Boulanger. Στη συνέχεια, από την ηλικία των 30 ετών, αρχίζουν να μειώνονται και οι αναπνευστικές λειτουργίες. «Όσο μεγαλώνετε, τόσο λιγότερη θωρακική ενίσχυση έχετε, δηλαδή μειωμένη ικανότητα να ανοίγετε τους πνεύμονές σας αρκετά διάπλατα για να αναπνεύσετε. Σας τελειώνει η αναπνοή πιο γρήγορα όταν ασκείστε, ακόμη και αν δεν είστε άρρωστοι», υποστηρίζει.
Αυτή είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία οι μύες αρχίζουν να εξασθενούν και τα οστά γίνονται εύθραυστα.
Κι όμως, το πρώτο σημάδι γήρανσης έρχεται πολύ νωρίτερα
Αλλά τα πρώτα σημάδια γήρανσης εμφανίζονται πολύ νωρίτερα, στην παιδική ηλικία. «Από την ηλικία των 11-12 ετών», αποκαλύπτει ο ειδικός. Πρόκειται για «μια λειτουργία που συχνά ξεχνάμε, αυτή του κρυσταλλοειδούς φακού». Αυτός ο φακός στο μάτι εξασφαλίζει την ευκρινή όραση. Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο κρυσταλλοειδής φακός φθείρεται μόνο γύρω στην ηλικία των 60-70 ετών με τον καταρράκτη. «Από την ηλικία των 11-12 ετών, αρχίζει ήδη να παρουσιάζει δυσκολίες προσαρμογής», εξηγεί ο Pr Boulanger. Ομως για να καταστεί πραγματικά πρόβλημα αυτή η διαδικασία γήρανσης, θα χρειαστούν πραγματικά πολλές δεκαετίες.
«Αρχίζεις να το αισθάνεσαι γύρω στα πενήντα σου χρόνια. Για να καθυστερήσετε αυτές τις αλλαγές όσο το δυνατόν περισσότερο, το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε στενά την υγεία σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας και να κάνετε τακτικές εξετάσεις. Σήμερα, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η έκπτωση θα είναι όσο το δυνατόν πιο αργή», καταλήγει ο καθηγητής Boulanger.