Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο έκανε ντοκιμαντέρ για τη σωτηρία των ωκεανών: «Το πιο σημαντικό μήνυμα που έχω μεταφέρει ποτέ»


Ο ακούραστος Ντέιβιντ Ατένμπορο ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ακόμη ντοκιμαντέρ.

Στα 99 του χρόνια, ο τρομερός αφηγητής υλοποίησε ένα ντοκιμαντέρ για την σωτηρία των ωκεανών («Ocean» ο τίτλος του ντοκιμαντέρ) στην -κατά την άποψή του- πιο δυνατή του παρέμβαση μέχρι σήμερα.

«Αν σώσουμε τη θάλασσα, σώζουμε τον πλανήτη», δήλωσε. 

Στόχος του Ατένμπορο είναι με αυτό το ντοκιμαντέρ, να αφυπνίσει, να συγκινήσει και –κυρίως– να κινητοποιήσει τους πολίτες και τις κυβερνήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους ωκεανούς ως το πιο κρίσιμο σύστημα υποστήριξης ζωής στον πλανήτη, αλλά και ως την τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στην κλιματική κατάρρευση.

«Μετά από σχεδόν 100 χρόνια στη Γη, κατάλαβα ότι το σημαντικότερο μέρος του πλανήτη μας δεν είναι η ξηρά, αλλά η θάλασσα», λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ.

Το φιλμ προβάλλεται απόψε για πρώτη φορά στο Royal Festival Hall, με ένα μπλε χαλί να αντικαθιστά το κλασικό κόκκινο, και πλήθος διασημοτήτων να τιμά την πρεμιέρα: Κρις Μάρτιν, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τιμ Πικ, Τζέρι Χάλιγουελ και Σιμόν Λε Μπον, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στην πρεμιέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σοκαριστικό τίμημα της βιομηχανικής αλιείας

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει με σοκαριστική λεπτομέρεια την καταστροφή που προκαλεί η μέθοδος της συρόμενης αλιείας βυθού – μία πρακτική που όχι μόνο σκοτώνει μαζικά θαλάσσια ζωή, αλλά και απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες CO₂, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο σπάταλο τρόπο για να πιάσεις ψάρια», λέει χαρακτηριστικά ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. 

Παρά τα δεδομένα, η πρακτική αυτή παραμένει νόμιμη και συχνά ενισχύεται από κρατικές πολιτικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στον προβληματισμό του ωστόσο, το “Ocean” προσφέρει και μια αχτίδα αισιοδοξίας. Ο Ατένμπορο μιλά για το πώς, παρά την εξόντωση 2,9 εκατ. φαλαινών τον 20ό αιώνα, η απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας το 1986 οδήγησε σε εντυπωσιακή ανάκαμψη των πληθυσμών.

«Θυμάμαι να σκέφτομαι πως ήταν το τέλος. Είχαμε χάσει τις μεγάλες φάλαινες. Κι όμως, επέστρεψαν. Αν τις αφήσουμε ήσυχες, η φύση βρίσκει τον τρόπο να επουλώσει τις πληγές της», λέει συγκινημένος.

Ο αφηγητής ελπίζει πως το “Ocean” θα ασκήσει πίεση στους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους – όπως η προστασία του 30% των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη.

«Μπροστά μας έχουμε μια ευκαιρία: να προστατεύσουμε το κλίμα μας, το φαγητό μας, το σπίτι μας. Οι ωκεανοί μπορούν όχι μόνο να ανακάμψουν, αλλά και να ευημερήσουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αρκεί να τους αφήσουμε»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ “Ocean” θα αρχίσει να προβάλλεται σε κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία από την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr