Πότε λήγει η προθεσμία για την πιστοποίηση στα ασανσέρ πολυκατοικιών – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 60.000 ευρώ



Σε έναν αγώνα δρόμου – που έχει μεν παραταθεί, αλλά κάθε άλλο παρά χαλαρός είναι – έχουν επιδοθεί οι διαχειριστές πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα, καθώς οι νέες απαιτήσεις για την πιστοποίηση των ανελκυστήρων δημιουργούν κλίμα έντασης και σύγχυσης.

Παρά την εξάμηνη παράταση που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, δίνοντας νέα προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2025, η πραγματικότητα στην αγορά είναι διαφορετική: τα αιτήματα για ελέγχους και πιστοποιήσεις έχουν εκτοξευθεί, οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και οι διαχειριστές καλούνται να «τρέξουν» διαδικασίες για τις οποίες, συχνά, δεν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη ή συνεννόηση με τους συνιδιοκτήτες.

Παράταση δεν σημαίνει και χαλάρωση

Η αρχική προθεσμία είχε τεθεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ωστόσο η πίεση από φορείς όπως η ΠΟΜΙΔΑ οδήγησε στην απόφαση για αναβολή. Όμως η παράταση δεν σημαίνει άρση υποχρεώσεων: η νομοθεσία παραμένει σε ισχύ και προβλέπει πλήρη συμμόρφωση, δηλαδή πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα, τεχνικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται, επανέλεγχο και τελική καταχώριση στο μητρώο ανελκυστήρων.

Το κόστος φέρνει εντάσεις

Το μεγάλο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από το κόστος. Η πλήρης διαδικασία – από τον έλεγχο μέχρι πιθανές επισκευές ή και αντικατάσταση εξοπλισμού – μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ. Οι δαπάνες επιμερίζονται με βάση τα χιλιοστά του ανελκυστήρα, βάσει του Νόμου 3741/1929, με τους κατοίκους υψηλότερων ορόφων να επιβαρύνονται περισσότερο. Ισόγεια και καταστήματα που δεν χρησιμοποιούν το ασανσέρ, απαλλάσσονται ή συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό.

Οι ενοικιαστές συμμετέχουν στις τακτικές δαπάνες συντήρησης και ελέγχου, αλλά όχι στις επισκευές ή αντικαταστάσεις, οι οποίες βαραίνουν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες. Η έλλειψη ξεκάθαρων συμφωνιών και η απουσία κοινών πινάκων χιλιοστών σε πολλές μικρές πολυκατοικίες δημιουργούν εντάσεις και πρακτικά αδιέξοδα.

Πρόστιμα-φωτιά για τους αμελείς

Η Αρχή είναι σαφής: 1.500 ευρώ ανά ιδιοκτήτη ή διαχειριστή σε περίπτωση που δεν υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό. Για πιο σοβαρές παραβάσεις, τα ποσά απογειώνονται:

  • Έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση
  • Έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις στη συντήρηση
  • Έως 60.000 ευρώ αν προκύψει ατύχημα με ανελκυστήρα χωρίς άδεια ή με παραβίαση σφραγίδων

Τεχνικές εταιρείες στα όριά τους

Παρότι δόθηκε χρονική ανάσα, οι τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των αιτημάτων. Πολλές πολυκατοικίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, όμως ακόμη περισσότερες παραμένουν σε αναμονή. Οι διαχειριστές καλούνται να εξηγήσουν, να συντονίσουν και να πείσουν τους συνιδιοκτήτες, την ώρα που οι επαγγελματίες του χώρου λειτουργούν με λίστα αναμονής.

Το ερχόμενο εξάμηνο προβλέπεται ιδιαίτερα πιεστικό για τις πολυκατοικίες, που καλούνται να επιδείξουν συντονισμό, διαφάνεια και προνοητικότητα – γιατί το ρολόι, πλέον, δεν μετράει για νέα παράταση.



Πηγή: www.thenewspaper.gr