Σπείρα των «μαϊμού» λογιστών εξαπατούσε γιατρούς και ηλικιωμένες -Μέσα σε 9 μήνες έβγαλε 630.000 ευρώ


Σε όλη την Ελλάδα, είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους, τα μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίοι προσποιούμενοι τους λογιστές, εξαπατούσαν κυρίως γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και ηλικιωμένες γυναίκες.

Από τη δράση τους κατάφεραν να αποκομίζουν μέσα σε διάστημα περίπου 9 μηνών, από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και χθες (6/5) 630.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, εκτιμάται ότι είχαν επεκτείνει την δράση τους και στην Κύπρο, με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένονται στοιχεία μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, τα θύματα της οποίας ήταν κυρίως γιατροί, τα μέλη ήταν τουλάχιστον 11 , ανάμεσα τους δύο αδέλφια 24 και 21 ετών, εκ των οποίων οι 6 συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος αρχηγός. Κατά τις εφόδους των αστυνομικών στα σπίτια τεσσάρων συλληφθέντων, διαπιστώθηκε πως είχαν τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας, έτσι ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα με την δικογραφία, παριστάνοντας τους λογιστές, επικοινωνούσαν με τα υποψήφια θύματα τους, ανάμεσα στους οποίους και φαρμακοποιοί, πείθοντας τους ότι δικαιούνταν κάποιο χρηματικό ποσό.

Η επιλογή των γιατρών δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς από την μία είχαν οικονομική ευρωστία και από την άλλη διευκόλυνε την δράση τους το γεγονός ότι πολλές φορές τους παρέπεμπαν στους γραμματείς τους, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ η διασύνδεση με το σύστημα IRIS, τους βοηθούσε να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βήματα που ακολουθούσαν ήταν τα εξής:

Ζητούσαν άμεσα τον αριθμό λογαριασμού προκειμένου να γίνει η κατάθεση, και εν συνεχεία τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας. Αφού λάμβαναν τους αριθμούς ΙΒΑΝ και τον αριθμό τραπεζικής κάρτας, ζητούσαν τον αριθμό OTP (one time password/κωδικός μιας χρήσης), τα οποία αποστέλλονταν στο κινητό του θύματος, ζητούσαν το όνομα κατόχου στην τραπεζική κάρτα ανάληψης.

Όταν κατάφερναν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό των θυμάτων τους, προχωρούσαν σε μεταφορές χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν διαπίστωναν ότι κάποιος λογαριασμός ήταν μηδενικός, τον χρησιμοποιούσαν ως ενδιάμεσο κρίκο για μεταφορά ποσών από άλλες απάτες με στόχο να αποπροσανατολίσουν τις αρχές.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικές εκφράσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, κάποιες από αυτές ήταν :

  • Κομμάτια: τραπεζικοί λογαριασμοί των money mules ή
  • Έχει δουλευτεί : όταν είχαν χρησιμοποιηθεί οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί σε απάτες.

Παράλληλα φρόντιζαν ανά 10-15 μέρες να αλλάζουν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ σε περιπτώσεις που είχαν καταφέρει να «Βγάλουν» πολλά λεφτά, άλλαζαν αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χάρτης με τις απάτες

Κατά την διάρκεια της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 απάτες με το κέρδος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης να ανέρχεται σε 464.870 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Στην Αττική 45 περιπτώσεις
  • Στην Θεσσαλονίκη 10
  • Στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα από 4
  • Στην Εύβοια, την Πέλλα και τα Δωδεκάνησα από 3

Ενώ σε Αιτωλοακαρνανία, Έδεσσα, Μεσσηνία, Βοιωτία, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Ηράκλειο και Σαντορίνη, από μία περίπτωση.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση

Για την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μία σύλληψη και ταυτοποιήθηκαν ακόμα 8 άτομα.

Στα υποψήφια θύματα τους, τα οποία ήταν κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, εμφανίζονταν και πάλι ως λογιστές ή βοηθοί λογιστών , με το πρόσχημα της πίστωσης χρημάτων από επιστροφή φόρου ή ασφαλιστικών εισφορών.

Και πάλι ο στόχος δεν ήταν τυχαίος, αφού πρόκειται για άτομα που λόγω της ηλικίας τους είχαν κάνει αποταμίευση και άρα είχαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και παράλληλα δεν γνώριζαν την τεχνολογία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, πληκτρολογούσαν στον τηλεφωνικό κατάλογο, ονόματα και στη συνέχεια έπαιρναν τηλέφωνα, αλλοιώνοντας τις φωνές τους ,έτσι ώστε να δυσκολέψουν την αστυνομική έρευνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν τα θύματα τους δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν στις συνεννοήσεις, μιλούσαν είτε με κάποιον συγγενή τους είτε ακόμα και με γείτονες.

Ο χάρτης των απατών της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν 40 περιπτώσεις με τα κέρδη να ανέρχονται σε 164.646 ευρώ.

Αναλυτικά οι περιπτώσεις απάτης

  • Αττική: 14
  • Αιτ/νια : 3
  • Θεσσαλονίκη: 3
  • Κοζάνη: 2
  • Λάρισα :2
  • Τρίκαλα: 2

Και από μία σε: Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Φωκίδα, Ηλεία, Καλαμάτα, Λέσβο, Κω και Σαντορίνη.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, διέκοψαν την δραστηριότητα τους από τις 26/11/2024 και για περίπου δύο μήνες.

Η εν λόγω ημερομηνία, συμπίπτει με την ημερομηνία της αστυνομικής επιχείρησης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών κατά την διάρκεια της οποίας είχαν γίνει συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr