Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτη Αναγνώστου, πραγματοποίησε την Τρίτη 27 Μαΐου 2025, η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Μόνικα Φρανκ, συνοδευόμενη από τον Επίτιμο Πρόξενο της ΟΔΓ στο Βόλο κ. Γιώργο Παπαρρίζο, από τον Διευθυντή του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Θεοδωράκη και την Εκπρόσωπο για την Ελλάδα και Κύπρο του Οργανισμού Οικονομικής Προώθησης της Γερμανίας κ. Μιχαέλα Μπαλή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε την Πρόξενο για την τρέχουσα κατάσταση του λιμανιού, τη διακίνηση containers και την εμπορική κίνηση, καθώς και για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, ενώ παράλληλα έγινε ενημέρωση και για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν, σχετικά με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένος Βόλου.
Η συνάντηση, εστίασε στη δυνατότητα δημιουργίας νέων επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή, αλλά και στις υποδομές. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με όλους τους προβλήτες του εμπορικού λιμένος και στα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα στο λιμάνι, καθώς και για τις δυνατότητες του αεροδρομίου Αγχιάλου, το μοναδικό αεροδρόμιο στην Κεντρική Ελλάδα.
Ο Διευθύνων, ενημέρωσε και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, για την προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμένος Βόλου με τον λιμένα Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, με πλοία RO-RO, καθώς και για τις προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης για την εκπόνηση της αντίστοιχης μελέτης. Μία πρωτοβουλία, που θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην περιοχή καθώς θα δημιουργηθούν νέοι δίαυλοι μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, ως συνέχεια της προ δεκαετιών σύνδεσης του Βόλου με τη Λαττάκεια στη Συρία.
Η Πρόξενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα που αφορούν στην «πράσινη» ανάπτυξη του λιμένος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, την ενημέρωσε μεταξύ άλλων, για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων και την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών του κατά 100% σε ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, ενημερώθηκε και για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης πλοίου- ξηράς κατά την παραμονή των πλοίων στο λιμάνι (cold-ironing). Η μελέτη ολοκληρώθηκε και ο Οργανισμός, αναζητεί χρηματοδότηση για την κατασκευή των θέσεων ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιταγή μέχρι το 2030, 12 ελληνικά λιμάνια μεταξύ των οποίων και το
λιμάνι του Βόλου, οφείλουν να παρέχουν δυνατότητα ηλεκτροδότησης των πλοίων που παραμένουν πλέον των δύο ωρών στο λιμάνι.
Η Πρόξενος έλαβε γνώση και για τις εργασίες βυθοκόρησης που εκτελούνται στο λιμάνι του Βόλου μετά τις ζημιές που υπέστη ο λιμένας από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΛΒ για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και τις επαφές που έχουν γίνει με εταιρείες κρουαζιέρας.