Το 2025, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απέρριψε το αίτημα του Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη για την ταινία του «Bugonia», κρίνοντας ότι οι προτεινόμενες σκηνές ήταν ασύμβατες με τους συμβολισμούς και τις αξίες του μνημείου.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας και ευαισθησίας του χώρου, οι άδειες για γυρίσματα στην Ακρόπολη παραχωρούνται σπάνια και μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Η Ακρόπολη της Αθήνας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί φάρο ιστορίας και πολιτισμού από την κατασκευή της τον 5ο αιώνα π.Χ. Αυτό το μνημειώδες συγκρότημα έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των κινηματογραφιστών σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα υπέροχο σκηνικό για διάφορες ταινίες όλων των ειδών.
Ορισμένες ταινίες έχουν χρησιμοποιήσει την πραγματική Ακρόπολη για να δώσουν έμφαση στον ρομαντισμό και την περιπέτεια, ενώ άλλες ταινίες εξερευνούν την πολυπλοκότητα των ιστορικών γεγονότων.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις ταινίες, ελληνικές και ξένες, που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στον Ιερό Βράχο:
Το Παιδί και το Δελφίνι (Boy on a Dolphin, 1957)
Η πρώτη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν. Η Ακρόπολη παίζει κομβικό ρόλο στην πλοκή, αναδεικνύοντας την ομορφιά της αρχαίας Αθήνας.

Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday, 1960)
Σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν και με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, η ταινία περιλαμβάνει μια ατμοσφαιρική βραδινή σκηνή στην Ακρόπολη, με φόντο τον φωτισμένο Παρθενώνα.

Ιστορίες της Νέας Υόρκης (New York Stories, 1989)
Η ανθολογική ταινία «Ιστορίες της Νέας Υόρκης» (1989), με σκηνοθέτες τους Woody Allen, Francis Ford Coppola και Martin Scorsese, περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές ιστορίες. Στην ιστορία του Coppola, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στην Ακρόπολη, προσθέτοντας ένα μοναδικό ελληνικό στοιχείο στην αφήγηση.
Έρωτας αλά Ελληνικά (My Life in Ruins, 2009)
Η Νία Βαρντάλος υποδύεται μια ξεναγό στην Ελλάδα, με την Ακρόπολη να αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της ξενάγησης.
Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (The Two Faces of January, 2014)
Ένα θρίλερ με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ, που περιλαμβάνει σκηνές στην Ακρόπολη, ενισχύοντας την τεταμένη ατμόσφαιρα της ταινίας.

Στους ώμους της (On Her Shoulders, 2018)
Το ντοκιμαντέρ «Στους ώμους της» παρουσιάζει την Ακρόπολη ως σύμβολο του κλασικού πνεύματος και πολιτισμού, αναδεικνύοντας την ιστορία και τη σημασία της μέσα από κινηματογραφικές λήψεις.
Ξενία (Xenia 2014)
Η ταινία «Xenia», σε σκηνοθεσία Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που ταξιδεύουν από την Κρήτη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναζητώντας τον πατέρα τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, περιλαμβάνονται σκηνές με φόντο την Ακρόπολη, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο ελληνικό τοπίο και πολιτισμό.
Balkan Spirit (2013)
Το ντοκιμαντέρ «Balkan Spirit», σε σκηνοθεσία Hermann Vaske, εξερευνά την πολιτιστική και καλλιτεχνική ταυτότητα των Βαλκανίων. Μέσα από συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και διανοούμενους, όπως η Marina Abramović και ο Slavoj Žižek, παρουσιάζει τη δημιουργικότητα και την ιστορία της περιοχής, με σκηνές που περιλαμβάνουν την Ακρόπολη ως σύμβολο του βαλκανικού πνεύματος.
Η διάσωση ενός μνημείου (1987)
Το ντοκιμαντέρ «Η διάσωση ενός μνημείου», σε σκηνοθεσία Κώστα Βρεττάκου, καταγράφει τις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη από το 1973 έως το 1986. Αποτυπώνει τον αργό ρυθμό της δουλειάς και τις αλλαγές που συντελούνται σταδιακά, καθώς και την αγωνία των επιστημόνων και του τεχνικού προσωπικού μπροστά στη μεγάλη ευθύνη του εγχειρήματος.
The Little Drummer Girl (2018)
Η κατασκοπική σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, περιλαμβάνει σκηνές με φόντο την Ακρόπολη, προσθέτοντας αυθεντικότητα στην αφήγηση.
Μάλιστα, η streaming πλατφόρμα Cinobo, θύμισε με σχετική χιουμοριστική ανάρτηση στο Instagram, στον Γιώργο Λάνθιμο, ότι «κάποτε επέτρεπαν γυρίσματα στην Ακρόπολη».