Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι οι υψηλοί δασμοί που έχει επιβάλει στην Κίνα ενδέχεται σύντομα να μειωθούν.
Ωστόσο, αυτό, σύμφωνα με το Politico, δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Η φαινομενική πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο 80% ήρθε ενώ καθώς ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ετοιμαζόταν να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, η παραχώρηση αυτή δεν θα αναζωογονούσε γρήγορα το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής συνεχίζουν να καταρρέουν, αναφέρει το Politico.
Τονίζει επίσης ότι ειδικοί σε θέματα Κίνας δεν περιμένουν ο Αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ, ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης στις συνομιλίες στην Ελβετία, να κάνει άμεσες παραχωρήσεις. Η Κίνα δεν είναι πιθανό να σπεύσει προς κάποια συμφωνία, καθώς αξιολογεί τι θέλει τελικά η κυβέρνηση Τραμπ και πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, γράφει το Politico. «Πιθανότατα βρίσκεται κυρίως σε φάση ακρόασης και θα μεταφέρει όσα ακούσει στον Πρόεδρο Σι», δήλωσε ο Κρίστοφερ Άνταμς, πρώην ανώτερος συντονιστής για ζητήματα Κίνας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι έχουν εξετάσει διάφορες επιλογές και σενάρια, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη εξουσία να λάβει αποφάσεις επί τόπου», συνέχισε.
Βλέπουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις
Οι σύμμαχοι του Τραμπ παραδέχονται ότι η πρόταση του για μείωση των δασμών είναι κυρίως συμβολική, αλλά υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη ύφεση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ωστόσο, επιχειρηματίες, νομοθέτες και οικονομολόγοι προειδοποιούν ήδη ότι ακόμη και αν σημειωθεί κάποια πρόοδος αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι αρκετά γρήγορη για να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανήλθε σε 582,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, συμπεριλαμβανομένων 439,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές. Οι κλιμακούμενοι δασμοί του Τραμπ έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις αποστολές από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας εταιρείες παιχνιδιών, οικιακών ειδών, εργαλείων και ρούχων να αυξήσουν τις τιμές. Ήδη, οι όγκοι διακίνησης στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής έχουν μειωθεί, περιορίζοντας τις εισαγωγές στη χώρα και περιορίζοντας τον όγκο των εξαγωγών των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημιές, συνεχίζει το Politico και φέρνει ως παράδειγμα τους λιανοπωλητές που κανονικά αυτή την εποχή του έτουςπρομηθεύονται αποθέματα για τις φθινοπωρινές εκπτώσεις ενόψει της επιστροφής στα σχολεία, και καθυστερούν τώρα τις σχετικές αποφάσεις, καθώς εξετάζουν αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις παραγγελίες εν μέσω της διακοπής του εμπορίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι, επίσης, αναμένουν αυξήσεις τιμών μέχρι τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου, καθώς τα αποθέματα που είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν οι επιχειρήσεις πριν την επιβολή των δασμών αρχίζουν να εξαντλούνται.
Ανυποχώρητη η Κίνα
Οι συζητήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν μόνο την αρχή σε μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, τονίζει το Politico. «Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι μας χρειάζονται περισσότερο από όσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Και νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι εξίσου πεπεισμένοι ότι τους χρειαζόμαστε περισσότερο από όσο μας χρειάζονται αυτοί», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ράινς, πρώην ανώτερος αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αυτή δεν είναι μια άποψη που σε οδηγεί σε μια λύση πολύ γρήγορα».
Αυτό καθιστά τη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου περισσότερο μια ανταλλαγή θέσεων που μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει σχετικά με την Κίνα ότι «παραμένει ανυποχώρητη στη θέση ότι είναι πρόθυμη να περιμένει το τέλος της θητείας του Τραμπ, πιστεύοντας πως μπορεί να αντέξει την οικονομική επιβράδυνση λόγω των δασμών περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι καταναλωτές είναι ήδη δυσαρεστημένοι από τον υψηλό πληθωρισμό μετά την πανδημία Covid-19 και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες».
«Το να πιέζουμε ή να εξαναγκάζουμε την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο απλά δεν λειτουργεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν. «Θα διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντά μας και θα τηρήσουμε τη διεθνή νομιμότητα και δικαιοσύνη».