Την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2025, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συνάντηση εργασίας, στο πολιτικό του γραφείο στο Βόλο, με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Ναυτιλίας, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη για τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ). Βασικό αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η πορεία ανάπτυξης του λιμανιού του Βόλου, σε συνέχεια τόσο των δυσμενών επιπτώσεων από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του 2023, όσο και από τη μη ολοκλήρωση – πρόσφατα – της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης του ΟΛΒ.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία των έργων αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του λιμανιού του Βόλου, η οποία και συνεχίζεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού και της έναρξης ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας, εστιάζοντας στην προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού, υπογράμμισε πως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του λιμανιού παραμένει μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, και προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο θα ανακοινωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε ένα πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων.
Ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και έχει εμπλακεί ενεργά κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην Κυβέρνηση τόσο για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όσο και για την αποκατάσταση των δυσμενών επιπτώσεων μετά τα ακραία φαινόμενα του 2023, σημείωσε πως «διαχρονική μου θέση είναι πως η αναπτυξιακή αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου είναι ζωτικής σημασίας για την μακροχρόνια μεγέθυνση της περιοχής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και καθυστέρησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας επενδυτικής αξιοποίησης, είναι κρίσιμο η πορεία από εδώ και πέρα να περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία – ενδεχομένως – να χρήζουν και νομοθετικών παρεμβάσεων.
Πρώτον, το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την παραχώρηση στο Δήμο Βόλου των περιοχών του παραλιακού μετώπου, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική η χρήση τους σε ένα πλαίσιο αγαστής και στενής συνεργασίας πόλης και λιμανιού.
Δεύτερον, να εκσυγχρονιστούν οι θεσμικές προβλέψεις όσον αφορά τη διοίκηση και τη λειτουργία του ΟΛΒ ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία του στις απαιτήσεις των συνθηκών της αγοράς και να διαμορφωθούν τα οργανωτικά και εσωτερικά δεδομένα εκείνα που θα επιτρέψουν στο λιμάνι να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Τρίτον, να προχωρήσουν μια σειρά από μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του μετόχου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του λιμανιού, σε συνέχεια και της αποκατάστασης των δυσμενών επιπτώσεων από τα ακραία φαινόμενα του 2023.
Τέταρτον, να δρομολογηθεί εκ νέου, σε ύστερο χρόνο και αφού αξιολογηθεί προσεκτικά το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον, η διαδικασία επενδυτικής αξιοποίησης του λιμανιού του Βόλου, προσελκύοντας επενδυτές διεθνούς εμβέλειας που θα δώσουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και σε όλη την περιοχή.
Παραμένουμε, λοιπόν, σε συνεργασία με όλους, ώστε ο Βόλος και η Μαγνησία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, και να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν η περιοχή να καταστεί ένας διαμετακομιστικός κόμβος με διεθνή εμβέλεια».