Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διέταξε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, για να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι ενδεχόμενες παραλείψεις που σχετίζονται με τη μεταφορά ενός 58χρονου ασθενούς από τον Βόλο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τελικά κατέληξε στην πύλη του Νοσοκομείου Παπανικολάου. Το θέμα ανέδειξε το THE NEWSPAPER.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος άνδρας παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας. Πρώτη επιλογή ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ωστόσο –όπως φαίνεται– υπήρξε καθυστέρηση στην παροχή έγκρισης για τη διακομιδή του. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής μεταφέρθηκε τελικά στη Θεσσαλονίκη, σε απόσταση περίπου 210 χιλιομέτρων από τον Βόλο, διανύοντας έναν κρίσιμο αγώνα δρόμου για τη ζωή του. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή έξω από την πύλη του νοσοκομείου.
Η υπόθεση προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο ακολουθήθηκαν σωστά οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΚΑΒ και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, καθώς και για τον ρόλο της εφημερίας και της διαθεσιμότητας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, τόνισε πως στόχος της ΕΔΕ είναι να διαλευκανθεί πλήρως αν υπήρξε καθυστέρηση ή λάθος στη διαχείριση του περιστατικού, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτό απαιτείται. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα γίνει πλήρης καταγραφή των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων, από το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων μέχρι και τη διοίκηση των νοσοκομείων.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, με συγγενείς του 58χρονου να δηλώνουν συγκλονισμένοι και να ζητούν απαντήσεις για το αν ο θάνατος του δικού τους ανθρώπου θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. H κόρη του 58χρονου μιλώντας στο ΝΕΟ 103,3 fm και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη τόνισε και τις αμέλειες του προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς έδωσαν εξιτήριο σε έναν ασθενή που δεν έπρεπε με την βαριά κατάσταση της υγείας του.
Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια της καθυστέρησης και να καταδείξει αν υπήρξε αμέλεια ή ελλιπής συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Μέχρι τότε, τα ερωτήματα για το αν χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή λόγω διοικητικών ή λειτουργικών προβλημάτων παραμένουν αναπάντητα.