Economist Impact -Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Χρειαζόμαστε σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την Αμυνα»


Στο Economist Impact και την 29η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, συμμετείχε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Metlen Energy & Metals, Πρόεδρος, Eurometaux αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενέργεια, τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και τους δασμούς.

Πιο αναλυτικά, για την ενέργεια τόνισε πως «συνιστά πολιτικό ζήτημα. Δεν έχουμε ηγέτες στην Ευρώπη να το λύσουν, όπως ο Μάριο Ντράγκι που έσωσε την Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία», σημειώνοντας πως η Ευρώπη «βρίσκεται στη γωνία», περιγράφοντας τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια αυτό που μετράει είναι ο ρόλος του ισχυρού (hard politics) σε ένα παγκόσμιο σύστημα με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, είπε και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρα διλήμματα. Είχαμε μια δομή εντός της ΕΕ που ήταν χρήσιμη την εποχή της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα). Όμως αυτή η εποχή έχει ξεπεραστεί – έχουν διαφοροποιηθεί τα χαρτοφυλάκια των οργάνων της ΕΕ για μια σειρά από τομείς, από τη γεωργία μέχρι την ενέργεια, αλλά παρόλα αυτά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπεριφέρεται ως η «πρόεδρος των ΗΠΑ της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. 

Μυτιληναίος: Η Ευρώπη απειλείται από τους δασμούς

Ο ίδιος παρατήρησε ότι στις ΗΠΑ δαπανήθηκαν πολλά χρήματα σε R&D, καινοτομία και άλλους τομείς και ως αποτέλεσμα ήρθαν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά χάρη στο δολάριο οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς τα εμπρός. Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη είχαμε κάθε είδους σύμφωνα σταθερότητας και εμπόδια, με αποτέλεσμα να μην δαπανηθούν κεφάλαια στους τομείς που υποδεικνύει η έκθεση Ντράγκι και να μείνουμε πίσω, όπως εξήγησε.

Αναφορικά με την παραγωγικότητα, μείζον είναι το θέμα της ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες πράσινης μετάβασης γρήγορα, χωρίς ρεαλιστικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια αγορά χωρίς προσιτές τιμές και επαρκή δίκτυα σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούμε την Κίνα και με τις ΗΠΑ να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός ενέργειας στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με ζήτημα των δασμών, που προσομοιάζουν με τις κυρώσεις, ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά ότι μπορεί να λύσουν το αμερικανικό δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δημιουργούν άλλα προβλήματα, με την Ευρώπη να απειλείται. Εξήγησε ακόμα ότι για πάνω από 50 χρόνια οι ΗΠΑ τής προσέφεραν δωρεάν ασφάλεια, η Ρωσία φθηνή ενέργεια και η Κίνα πεδίο για εξαγωγές.

Στο θέμα των αμυντικών δαπανών, ο πρόεδρος της Metlen Energy & Metals σημείωσε ότι η επανεξέταση της Ευρώπης έχει έρθει αργά, εκτιμώντας ότι απαιτούνται 10-15 χρόνια για να γίνει μια ισχυρή αμυντική δύναμη. Στο μεσοδιάστημα χρειαζόμαστε τη σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σημείωσε, και τόνισε την ανάγκη συνεννόησης για τις αναγκαίες επενδύσεις αντί της εμπλοκής μόνο 3-4 χωρών. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να προωθήσει συγχωνεύσεις αμυντικών βιομηχανιών σε μεγάλες οντότητες μέσω ισχυρών κινήτρων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Brexit, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι αποδείχθηκε μεγάλη απώλεια για την Ευρώπη και ευχήθηκε κάποια μέρα το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει στην ΕΕ.

Για το θέμα της απανθρακοποίησης τόνισε ότι η βιομηχανία τα τελευταία 10 χρόνια έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Αναφέρθηκε στη μεταλλευτική βιομηχανία και ως επικεφαλής της Eurometaux σημείωσε ότι οι περισσότερες βιομηχανίες μεταλλουργίας έχουν κλείσει. Συνακολούθως, αναρωτήθηκε πώς θα αναπτύξουμε αμυντική βιομηχανία χωρίς μέταλλα – Με μέταλλα από την Κίνα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μυτιληναίος έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανοδική πορεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή: www.iefimerida.gr