Β. Τσιάκος: «Φως» για το Δασικό Χωριό μέσω Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ειδική συνεδρίαση Δ.Σ. για νέο Πανεπιστημιακό τμήμα

Την πραγματοποίηση Ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Καρδίτσα, παρουσία και του Πρύτανη, προανήγγειλε κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας το απόγευμα της Τρίτης (8/4) ο δήμαρχος κ. Τσιάκος.

Η ανακοίνωση είχε σαν αφορμή ερώτηση της προέδρου της Τ.Κ. Καροπλεσίου κ. Γιαννουσά, για την αξιοποίηση του Δασικού Χωριού, με τον δήμαρχο να «βλέπει» λύση μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και της χρήσης του από το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

Στα αξιοσημείωτα της συζήτησης και το γεγονός ότι η δομή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, γεγονός που ο κ. Τσιάκος τόνισε πως είναι λογικά αποτρεπτικό για τον όποιον ιδιώτη θα ήθελε α επενδύσει στην περιοχή.

Νωρίτερα ο κ. Σβερώνης σημείωσε πως η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δασικό Χωριό απαιτεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να επανέρθει στην αρχική του εικόνα, γεγονός που θέτει και ως προϋπόθεση το Δασαρχείο για να ανανεώσει την άδεια παραχώρησης.

Πιο αναλυτικά η πρόεδρος κ. Γιαννουσά αφού ενημέρωσε πως έγιναν συναντήσεις του Τ.Σ. και αντιπροσωπείας κατοίκων με τον δήμαρχο, όπως και αυτοψία παρουσία του Δασαρχείου στο χώρο του Δασικού Χωριού, ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση της δομής είναι πολλή σημαντική για την Τ.Κ. Καροπλεσσίου.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Σβερώνης είπε αρχικά ότι η παραχώρηση τελειώνει Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2026 και είχε ζητηθεί από το Δασαρχείο, για να γίνει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση, ότι θα πρέπει να επανέρθει το Δασικό Χωριό στην προτέρα κατάσταση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται η δομή, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε κατά την αυτοψία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είχε μπει μία εργολαβία από τον Δήμο, πριν αρκετά χρόνια, για συντήρηση ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δασαρχείου. Όντως έγιναν οι εργασίες αλλά υπάρχει εγκατάλειψη και σήμερα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι οικίσκοι απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πρόσθεσε.

Σαν Δήμος συνέχισε, είχαμε δεσμευτεί και θα το κάνουμε, να προχωρήσουμε σε ένα καθαρισμό του χώρου αλλά δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το Δασικό Χωριό στην κατάσταση που ήταν αρχικά.

Έπιπλα και ηλεκτρικά τα έχουμε αποθηκευμένα στο αμαξοστάσιο και είναι σε πολλή καλή κατάσταση αλλά για πόρτες, παράθυρα και άλλα στοιχεία των οικίσκων δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο λόγω των μεγάλων φθορών από την πολυκαιρία. Ειδικά για τον κεντρικό οίκημα χαρακτήρισε πολλή άσχημη την κατάστασή του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος λέγοντας πρώτα απ’ όλα ότι το Δασικό Χωριό δεν έχει άδεια λειτουργίας. Είναι σημαντικό, σημείωσε, να λειτουργήσει αλλά πως θα γίνει αυτό χωρίς άδεια. Είναι τραγικό συνέχισε να φτιάχνουμε δομές και ουσιαστικά να είναι αδύνατη η μίσθωση αφού τα περισσότερα κτίσματα είναι παράνομα. Φαντάζομαι, πρόσθεσε, πως αυτοί που το έφτιαξαν είχαν σκοπό να επιλύσουν τα προβλήματα. Όμως σήμερα παραμένουν.

Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, υπογράμμισε αρχικά παρατείναμε την σύμβαση με το Δασαρχείο μέχρι το 2026. Όταν κάναμε την συνάντηση τότε, το Δασαρχείο ζήτησε να είναι στην πρότερη κατάσταση για να προχωρήσει ανανέωση. Την οποία και δεν γνωρίζαμε γιατί δεν το είχαμε παραλάβει εμείς. Αναγκαστήκαμε, συνέχισε, με χρήματα που πραγματικά δεν είχαμε, να αγοράσουμε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που είχαν κλέψει.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα, ότι στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει κουβέντα για Πανεπιστημιακό Τμήμα, παρουσία του Πρύτανη, θα τεθεί και το θέμα του Δασικού Χωριού. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Δήμος ήταν στο πρόσφατο παρελθόν σε προχωρημένες συζητήσεις με το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού που λειτουργεί στην πόλη μας για να το πάρουν, να το αξιοποιήσουν, να κάνουν σχολεία για να κάνουν οι φοιτητές πρακτική άσκηση και να μπορούν να το συντηρούν.

Θα ζητήσουμε λοιπόν, υπογράμμισε, από τον πρύτανη να μας ενημερώσει αν η επιθυμία του τμήματος υπάρχει ακόμα και εμείς θα δεσμευτούμε πως θα κάνουμε έργα για να γίνει η περιοχή πιο προσβάσιμη.

Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η άλλη είναι να ξεκινήσουμε με τις νομιμοποιήσεις, να βγουν άδειες και όλα τα σχετικά, παρότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά εμπόδια, κατέληξε.

Π.Κ.

Πηγή www.karditsalive.net