Την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών μονάδων και την διάθεση όλων των πλευρών να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και να την διεκδικήσουν, ανέδειξε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τη Μ. Τρίτη.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από παρέμβαση δημοτών που με τις υπογραφές τους ζήτησαν να έρθει στο Σώμα προς συζήτηση η κατάσταση των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας, με άξονα την ασφαλή παραμονή παιδιών και εκπαιδευτικών σε αυτά.
Μέσω των όσων ειπώθηκαν υπήρξαν παραδοχές για την ύπαρξη προβλημάτων, κυρίως παλαιότητας υποδομών και των όσων αυτές επιφέρουν, με την έμφαση να δίνεται στην αντισεισμική προστασία και την πυρασφάλεια.
Η συζήτηση άνοιξε με τον κ. Μιχ. Σιώκο πρόεδρο προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου γονέων μαθητών στα σχολεία του Δήμου Καρδίτσας. Στην τοποθέτησή του επισήμανε πως είναι ιδιαίτερο σημαντικό θέμα η ασφάλεια στα σχολεία για μαθητές και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες.
Παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία υποστήριξε πως δεν είναι καταγεγραμμένο το έτος κατασκευής των σχολικών κτιρίων, το 40% των δημοτικών σχολείων και το 30% των γυμνασίων και λυκείων δεν έχουν οικοδομική άδεια, είναι κατασκευασμένα πριν από το νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 το 65% γυμνασίων και λυκείων και το 75% των δημοτικών, δεν έχει γίνει κανένας οργανωμένος προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν πιστοποιητικά πυροπροστασίας ενώ άγνωστη είναι και η κατάσταση πυρασφάλειας, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων.
Ζήτησε, δε, να πληροφορηθεί αν η επιλογή των σχολείων που μπήκαν στο πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, έγινε με γνώμονα το σε ποιον ανήκουν ή αν υπήρξαν άλλα κριτήρια.
Τέλος μίλησε και για σχολεία σε Δημοτικές Κοινότητες που είναι κατασκευασμένα πριν το 1955.
Στο σημείο αυτό έθεσε και το θέμα των παιδικών σταθμών μιλώντας για κατάσταση θολή και συγκεχυμένη, ειδικά για τον 3ο παιδικό σταθμό.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι οι σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται από τους Συλλόγους γονέων που αποφάσισαν να διεκδικήσουν την λήψη αναγκαίων μέτρων για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη μέσα στα σχολεία.
Στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον Δήμο, τα αρμόδια υπουργεία και τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τα σχολεία σε αυτή την κατάσταση με την υποχρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που δίνονται δισεκατομμύρια για αγορές πολεμικού εξοπλισμού.
Προχωρώντας έφερε ορισμένα παραδείγματα, χαρακτηριστικά των προβλημάτων που υπάρχουν:
-Το 7ο νηπιαγωγείο παίρνει ρεύμα από το δημοτικό με εξωτερικό καλώδιο
-Το κυλικείο του 2ου δημοτικού επίσης ηλεκτροδοτείται με εξωτερικό καλώδιο από το σχολείο
-Στο 2ο δημοτικό το ριζικό σύστημα του πλατάνου στην αυλή μεγάλωσε και έχει ανοίξει τρύπα σε αίθουσα
-Στο 10ο δημοτικό υπέστη καθίζηση το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην βόρεια είσοδο ενώ μπαίνουν νερά από τις πτέρυγες.
Συνεχίζοντας ζήτησε να μην γίνονται εργασίες είτε στον αύλειο χώρο είτε εντός κτιρίων την ώρα των μαθημάτων και πρόσθεσε ότι προβλήματα υπάρχουν και έξω από τα σχολεία, όπου περιμετρικά, με μία βροχή δημιουργούνται λίμνες, αλλά και τα σπασμένα πεζοδρόμια.
Ολοκληρώνοντας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την ολοκληρωμένη και μόνιμη κάλυψη των αναγκών των σχολείων σχετικά με την ασφάλεια(προσεισμικοί έλεγχοι, πυροπροστασία, κτιριακές υποδομές, επιδιόρθωση περιμετρικών προβλημάτων) και να ζητήσει αυξημένη κρατική χρηματοδότηση.
Η επόμενη τοποθέτηση ήταν από τον κ. Σβερώνη που συμφώνησε με τα περί παλαιότητας των σχολείων και επικεντρώθηκε στον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για το οποίο έχουν γίνει ενέργειες τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και ΚΕΔΕ.
Πλέον, τόνισε, έχει ανοίξει εφαρμογή με την συμμετοχή του ΤΕΕ, έχουν δηλωθεί από τον Δήμο Καρδίτσας όλα τα δημοτικά κτίρια συμπεριλαμβανομένων των σχολικών συγκροτημάτων και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει τελειώσει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που γίνεται μακροσκοπικά. Ανάλογα τα ευρήματα των μηχανικών, συνέχισε, θα πάμε σε δευτεροβάθμιο όπου απαιτείται.
Σε ότι αφορά στην αδειοδότηση των σχολείων είπε ότι η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και η άδεια είναι απαραίτητη για να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση, όπως και ο προσεισμικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την έκδοση άδειας.
Για την πυροπροστασία υποστήριξε ότι σε όσα σχολεία έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση έχει προχωρήσει και η πυρασφάλεια (2ο δημοτικό, 6ο δημοτικό, 3ο δημοτικό, 13ο δημοτικό, 2ο γυμνάσιο, 5ο γυμνάσιο 2ο λύκειο και τώρα γίνονται 9ο δημοτικό και 9ο νηπιαγωγείο). Έχουν παραληφθεί οι μελέτες πυρασφάλειας και σε πολλά από αυτά έχουν γίνει και οι παρεμβάσεις και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε και το πιστοποιητικό.
Αλλάζοντας θέμα αναφέρθηκε στις συντηρήσεις λέγοντας ότι κατά κανόνα δεν γίνονται την ώρα λειτουργίας των σχολείων. Με εξαίρεση όταν ο διευθυντής θέσει θέμα επικινδυνότητας από το πρόβλημα και άμεσης ανάγκης αποκατάστασης.
Πρόσθεσε ότι το θέμα με το καλώδιο στο 7ο δημοτικό έχει λυθεί, όπως και ότι αυτό με τον φωτισμό στο Μουσικό Σχολείο είναι θέμα ημερών.
Από την πλευρά του ο κ. Γεννάδιος ανέφερε ότι υπάρχουν εύλογες διαμαρτυρίες από τους Δήμους για το κτιριολογικό, αφού θεωρούν ότι είναι ένα βάρος που δεν τις αναλογεί καθώς προήρθε από κακές πρακτικές της πολιτείας.
Το πρόβλημα που ανέφεραν οι συμπολίτες, τόνισε, είναι αρκετά σύνθετο και παρόλο που γίνονται πολλά στραβά σήμερα, γινότανε πολύ περισσότερα στο παρελθόν. Υπάρχει μία βελτίωση αλλά πολύ αργή.
Το ότι είμαστε τόσο πίσω σε θέματα εκπαίδευσης, υπογράμμισε είναι πολυπαραγοντικό. Η ευθύνη διαχέεται σε όλη την κοινωνία.
Εάν θέλουμε να λύσουμε κάποια θέματα, πρόσθεσε, πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να καταστρώσει η Διοίκηση του Δήμου, σε συνεργασία με το Συμβούλιο και τους γονείς, ένα πλάνο πολυετές.
Πρέπει να φύγουμε από το κτιριολογικό που γίνεται προσπάθεια και να πάμε σε δράσεις που θα διατηρήσουν τα σχολεία ζωντανά, όλες τις εργάσιμες ώρες και να γίνουν σαν το δεύτερο σπίτι μας.
Ο κ. Γάζος, με την σειρά του, τόνισε ότι το βασικό είναι να εγγυηθεί πρακτικά ο Δήμος την ασφάλεια των παιδιών. Επισήμανε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ρίχνουν για τα σχολικά κτίρια το μπαλάκι στους Δήμους.
Σημείωσε ότι η Υπηρεσία δόμησης, απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, τον Απρίλιο του 2024, είπε ότι προσεισμικός έλεγχος δεν είχε διενεργηθεί έως τότε, και αυτό διαφέρει από την απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Πρόσθεσε, δε, πως οι γονείς ζητούν ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο και όχι προσεισμικό οπτικό. Πόσο μάλλον σε σχολεία της δεκαετίας του 1950 και του 1960 που μπήκαν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα δει την καινούργια μπογιά και όχι την στατικότητα.
Υποστήριξε μάλιστα πως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δίνεται προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση και όχι στον αντισεισμικό έλεγχο. Θα πρέπει ο Δήμος, κατέληξε, να δεσμευτεί για ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο και να απαντηθεί το αμείλικτο ερώτημα αν είναι τα παιδιά μας ασφαλή.
Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών υποστήριξε ο κ. Σβάρνας, στην τοποθέτησή του. Βγήκαν πολλά προγράμματα ενεργειακών αναβαθμίσεων τόνισε, τα κτίρια συντηρούνται εξωτερικά αλλά όχι εσωτερικά. Πρέπει είπε πρώτα να διαπιστώνεται και να διασφαλίζεται η στατικότητα και μετά να γίνονται οι όποιες παρεμβάσεις.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Θεολόγης τόνισε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια. Το ότι θα μπορούσε να έχει και επιπλέον παρεμβάσεις είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αλλά δεν πρέπει να συγχέεται η ενεργειακή αναβάθμιση με την ασφάλεια.
Επανήρθε στο θέμα των παρεμβάσεων εν ώρα μαθήματος και τόνισε και αυτός πως δεν υπήρξε καμία πλην των περιπτώσεων που κρίθηκε αναγκαίο για την ασφάλεια των μαθητών.
Εκ μέρους των γονέων μίλησε επίσης ο κ. Τζόκας υποστηρίζοντας ότι ο μακροσκοπικός έλεγχος που επικαλέστηκε ο κ. Σβερώνης είναι μετασεισμικός και όχι προσεισμικός και ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά η στατικότητα των κτιρίων.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Καρδίτσας ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος και όλοι οι Δήμοι έχουν ορισμένα στεγανά πάνω στα οποία είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν.
Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα των αδειών δεν είναι τωρινό και θα έπρεπε να έχει αναφερθεί σε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και προχώρησε αναφέροντας τις ενέργειες που έγιναν επί θητείας του για τα σχολεία.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση που θωράκισε όπως είπε τα σχολεία με ποσά που έφτασαν τα 3,35 εκατομμύρια.
Μίλησε για παρεμβάσεις σε αύλειους χώρους και σχεδόν σε όλα σχολεία που έφτασαν τις 748.000 ευρώ, ποσό υπέρογκο για τα δεδομένα ακόμα μεγαλύτερων δήμων.
Δεν τα κάναμε όλα, τόνισε, είναι παρά πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και συνυπογράφω τα αιτήματα των γονέων. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας προτεραιότητες. Έθεσε, δε, ο ίδιος την πρώτη προτεραιότητα μιλώντας για ασφαλή σχολεία μέσω αντισεισμικής θωράκισης. Δεν μπορούν, είπε, οι Δήμοι να την κάνουν. Πρέπει, συνέχισε, να πιέσουμε για την εξασφάλιση ενός σοβαρού κονδυλίου, για όλα τα σχολεία της Ελλάδας και όλες τις εκπαιδευτικές δημοτικές δομές, που θα δώσει την δυνατότητα της αντισεισμικής θωράκισης.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε και στα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί περιμετρικά συγκεκριμένων, όπως είπε, σχολείων. Ένα πρόβλημα ανέφερε ήταν στο Μουσικό Σχολείο, για το οποίο πλέον υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση των ομβρίων υδάτων που έθεταν θέματα προσβασιμότητας.
Στο συγκρότημα της ΔΕΗ έχουν γίνει καθαρισμοί και τα προβλήματα είναι λιγότερα και θα επιχειρήσουμε να πάμε σε μελέτη για οριστική λύση.
Όσον αφορά στο 10ο δημοτικό που περιτριγυρίζεται από 4 δρόμους είπε ότι αν μπορέσει να γίνει αγωγός ομβρίων στον πίσω δρόμο, γιατί δεν υπάρχει, έχει καλώς, διαφορετικά θα αναζητηθεί άλλη λύση.
Για το σχολείο στο Καλλίθηρο δεν έχει επιλυθεί επαρκώς το πρόβλημα. Το ανακουφίσαμε, αλλά πρέπει να έρθει αυτός που έκανε την πρώτη εργολαβία για να δώσει λύση, κατέληξε.
Τέλος σχολίασε την αναφορά στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» λέγοντας ότι οι Δήμοι έχουν βγει από αυτό.
Π.Κ.