Δύο βιβλία για τα Ψηφιακά Μέσα, την Ιστορία και τον Λαϊκό Πολιτισμό παρουσιάστηκαν στον Βόλο

Σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές εκδόσεις: «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός. Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» και «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον-Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω».

Τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν το επιστέγασμα ερευνητικής και εκπαιδευτικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιμορφωτικών προγραμμάτων της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας – «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Συγκεκριμένα, προέκυψαν από τα προγράμματα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» και «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα – Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Το βιβλίο «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός. Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση», των εκδόσεων Κ. & Μ. Σταμούλη, επιμελήθηκαν οι Αλ. Γ. Καπανιάρης, Καθηγητής – Σύμβουλος Ε.Α.Π. και Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, και Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το δεύτερο βιβλίο, «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον – Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω», των εκδόσεων Πεδίο, επιμελήθηκε ο Αλ. Γ. Καπανιάρης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Μουσείων – Μουσείο της πόλης του Δήμου Βόλου. Την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου ανέλαβε η κ. Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., ενώ για το δεύτερο μίλησε ο κ. Μανώλης Βαρβούνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καπανιάρης τόνισε πως τα βιβλία αποτελούν ένα αποτύπωμα της τοπικής ιστορίας και περιέχουν πρωτότυπη ερευνητική δουλειά που συνοδεύεται από την ψηφιακή αφήγηση.

Ο κ. Βαρβούνης επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα που ασχολούνται με τον ψηφιακό τρόπο διαχείρισης του λαϊκού πολιτισμού, ένα σύγχρονο θέμα που εντάσσεται στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η κ. Μαχά-Μπιζούμη υπογράμμισε την πρωτοτυπία των βιβλίων στη σύνδεση των ψηφιακών μέσων με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι οι εκδόσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά παραδοτέα της «Μαγνήτων Κιβωτού» και μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Θεσσαλία», Δημήτρης Ράλλης, ενώ ακολούθησαν συζήτηση και προβολές ψηφιακών αφηγήσεων.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr