Δ.Σ. Καρδίτσας: Αντιπαράθεση για οικονομικές πολιτικές στην αναμόρφωση προϋπολογισμού – 187.000 οι εισπράξεις από κατασχέσεις

Πεδίο αντιπαράθεσης άνοιξε το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, εμπλέκοντας ακόμα και δάνεια που πάρθηκαν δεκαετίες πριν.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν για άλλη μία φορά οι κατασχέσεις για οφειλές προς τον Δήμο, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αντωνίου έχουν φθάσει στις 187.000 ευρώ.

Στο τραπέζι έπεσαν ακόμα αυξήσεις και μειώσεις τελών, πολιτικές νυν και παλαιοτέρων διοικήσεων αλλά και δημοσίευμα του κ. Γεννάδιου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το αποθεματικό του Δήμου που αποτέλεσε και το έναυσμα, θα λέγαμε, για τα όσα ακούσθηκαν.

Τα ενδιαφέροντα νούμερα που ακουστήκαν κατά την συζήτηση, πέραν των 187.000, ήταν ότι το ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι πάνω από 5.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου.

Επίσης ο ίδιος μίλησε για αύξηση των εσόδων στον κωδικό οφειλές παρελθόντων ετών μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα είπε πως στον Ιούλιο το ποσό ήταν 622.525,30 ευρώ που σημαίνει υπέρβαση κατά 22.000 από το ανώτατο όριο των 600.472,24 και επιτρέπει την μείωση της επισφάλειας στο ποσό των 582.974. 29 ευρώ. Αυτό κατέληξε δίνει στο Δήμο την δυνατότητα  να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία αφού με την αύξηση των εσόδων μπορεί να κινηθεί ανάλογα και με τα έξοδα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσιάκος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Δήμου στα οικονομικά και τόνισε ότι έχουν μπει σε σειρά όχι με αυξήσεις προς τους δημότες αλλά με οικονομία στις δαπάνες. Και έθεσε ως βασικό στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Δήμου, τονίζοντας ότι σε λίγα χρόνια ο Δήμος δεν θα χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Ακόμα στην επισήμανση του κ. Γεννάδιου ότι ίδια πολιτική για τις κατασχέσεις ακολουθούσε και η Δημοτική Αρχή της τελευταίας εξαετίας και η προηγούμενη, τόσο ο κ. Αντωνίου όσο και ο κ. Τσιάκος υποστήριξαν ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει και πήρε μόνη της την πρωτοβουλία, ενώ η τωρινή υποχρεώθηκε από το κράτος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεννάδιος τόνισε ότι τα σχόλια που ακουστήκαν εις βάρος του για ένα μικρό σχόλιο είναι υπερβολικά και πως σοβαρότερη αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να έχει η Δημοτική Αρχή.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι αναμορφώσεις είναι πολλές και πως δεν συνάδει με προγραμματισμό το να είναι μηδενικός ο κωδικός επιχορηγήσεις αθλητικών Σωματείων και να εκτοξεύεται στις 70.000. Και θέλετε να μας πείσετε ότι εμείς, συνέχισε, «δεν ξέρουμε την τύφλα μας» επειδή θα πάρουν 35.000 ένα επαγγελματικό σωματείο και 35.000 ένα άλλο επαγγελματικό σωματείο. Μας λέτε μάλιστα ότι αυτή η αναμόρφωση έρχεται ως υπηρεσιακή ανάγκη, πρόσθεσε.

Πρόκειται για ένα λάθος που δεν έχει να κάνει με την επιχορήγηση των Σωματείων για την οποία θα ψηφίσουμε θετικά αλλά αυτό δεν είναι προγραμματισμός.

Τέλος χαρακτήρισε πολύ κακή την αναμόρφωση η οποία θα πρέπει να προβληματίσει την Δημοτική Αρχή.

Με την σειρά του ο κ. Γάζος μίλησε για ενιαία πολιτική από την εποχή των μνημονίων που την ακολουθεί και η σημερινή Δημοτική Αρχή όπως ακολουθήσαν και οι προηγούμενες. Μίλησε για αύξηση τελών και φόρων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και διατήρηση από την παρούσα πέρα από ένα μικρό κομμάτι.

Ακολούθως τόνισε ότι από τα κατασχετήρια που έχουν σταλεί από τον Δήμο σε 8.000 περίπου ανθρώπους, οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε το 65% των 10,5 εκατομμυρίων περίπου είναι 100 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αν είχε αυτούς η κυβέρνηση στο μυαλό της με τις κατασχέσεις δεν θα είχε εισπράξει 187.000 ο Δήμος αλλά 4-5 εκατομμύρια. Στοχεύουν στους μικρούς και από αυτούς τα παίρνουν, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Ξυλομένος υποστήριξε ότι πολιτική απόφαση είναι να βάλεις το μαχαίρι στο κόκκαλο στους μεγαλοοφειλέτες και όχι να πιέζεις τους μικρούς.

 Απαντώντας ο κ. Τσιάκος είπε ότι τα ποσά στα Σωματεία δεν δίνονται στα επαγγελματικά αλλά στα ερασιτεχνικά τους τμήματα και πως η αναμόρφωση δεν είναι κακή αλλά αναγκαία. Επίσης ότι ο Δήμος δεν χαρίζεται σε κανέναν μεγαλοοφειλέτη και ότι ο καθένας πρέπει να πληρώσει ότι του αναλογεί. Και τόνισε ότι έγιναν και σε αυτούς που χρωστάνε πολλά κατασχέσεις. Με την παραπάνω τοποθέτηση συμφώνησε και ο κ. Αντωνίου, λέγοντας ότι είναι αργή η απορρόφηση από τις τράπεζες. Και ότι μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει οι 2.000 από τις 8.000 περιπτώσεις.

Κλείνοντας ο κ. Τσιάκος είπε ότι δαιμονοποιεί την λήψη δανείων και πως από το 2011 και μετά καμία δημοτική αρχή δεν χρέωσε με περισσότερα δάνεια τον Δήμο.

Π.Κ.

Πηγή www.karditsalive.net