Μαθητές του ΓΕΛ Παλαμά συζητούν με την Ευρωβουλευτή Ελεονώρα Μελέτη για την ισότητα των φύλων

Με μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικτυακή συνάντηση, ολοκληρώθηκε για το Γενικό Λύκειο Παλαμά η τριετής επιτυχημένη και πλούσια σε εμπειρίες συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου είχαν την τιμή να συνομιλήσουν με την ευρωβουλευτή κ. Ελεονώρα Μελέτη στο πλαίσιο δράσεων ευρωπαϊκής ενημέρωσης και πολιτικής αγωγής του Προγράμματος.

Η συζήτηση εστίασε στο κρίσιμο ζήτημα της ισότητας των φύλων, ένα θεμελιώδες θέμα για τη σύγχρονη κοινωνία και την ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.

.Η κ. Μελέτη, μέλος των επιτροπών Ισότητας των Φύλων, Παιδείας και Πολιτισμού, και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέλυσε αρχικά την ιστορική κατασκευή των κοινωνικών ανισοτήτων, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη θρησκεία, την αρχαία Ελλάδα και παραδόσεις άλλων πολιτισμών. Υπογράμμισε πως τα στερεότυπα και οι διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις έχουν βαθιές ρίζες και απαιτούν συλλογική προσπάθεια για να εξαλειφθούν.

Στην τοποθέτησή της, η ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συλλογικού αφηγήματος προς ένα νέο ασυνείδητο που θα βασίζεται στην ισότητα και τον σεβασμό, αποφεύγοντας τα τοξικά άκρα. Επεσήμανε τη διάκριση μεταξύ ισότητας και ομοιότητας, τονίζοντας ότι άνδρες και γυναίκες, αν και βιολογικά και νευρολογικά διαφορετικοί, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες στην εκπαίδευση και την εργασία, όπως το μισθολογικό χάσμα που εξακολουθεί να υφίσταται σε ΕΕ και Ελλάδα.

Η κ. Μελέτη παρουσίασε τις πολιτικές και πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ισότητα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τη διαφάνεια των αμοιβών και την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Στο εθνικό επίπεδο, ανέδειξε τις ελληνικές στρατηγικές και θετικά παραδείγματα, όπως το Εθνικό Σχέδιο Ισότητας των Φύλων και την επέκταση της άδειας πατρότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης ως ρίζα και λύση του προβλήματος, με την κ. Μελέτη να υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης εννοιών όπως η συμπερίληψη, η ισότητα και ο σεβασμός από νωρίς, καθώς και την ανατροφή νέων προτύπων ανδρισμού και συναισθηματικής νοημοσύνης. Κριτική ασκήθηκε στον φανατισμό και τον διχαστικό λόγο, με την ευρωβουλευτή να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε την πατριαρχία δημιουργώντας ανδρόφοβες κοινωνίες».Η συζήτηση εμπλουτίστηκε από παρεμβάσεις και ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα όπως τα πατριαρχικά κατάλοιπα στην Ελλάδα, την ευθύνη των πολιτών για την προώθηση της ισότητας, και τον ρόλο των γυναικών στη διατήρηση ή άρση των στερεοτύπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ερώτηση της μαθήτριας Κολοβού Ανθής, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της λογοτεχνίας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ισότητας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τέχνης και της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης.

Κλείνοντας τη συνάντηση, η κ. Μελέτη έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και ρεαλισμού: «Με τους ρυθμούς που κινούμαστε σήμερα, χρειαζόμαστε 186 χρόνια για πλήρη ισότητα.

Όμως μπορούμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση — ξεκινώντας από εμάς, σήμερα».Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να διασυνδεθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός δίκαιου, συμπεριληπτικού και ανθρώπινου μέλλοντος.

Το Γενικό Λύκειο Παλαμά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στα Σχολεία E.P.A.S. που συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της τηλεδιάσκεψης: 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, ΓΕΛ Κολινδρού Πιερίας, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ΓΕΛ Κομποτίου Αρτας «Νικόλαος Σκουφάς» και 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Κιλκίς.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Πηγή www.karditsalive.net