Παρέμβαση Τσάμη για την πρόωρη αποχώρηση της «Χείρων Παραχωρήσεις Α.Ε.» από το συγκρότημα Τσαλαπάτα

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, υπερψηφίστηκε –με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης της δημαρχιακής αρχής– η αποδοχή του αιτήματος της εταιρείας «Χείρων Παραχωρήσεις Α.Ε.», συμφερόντων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για πρόωρη αποχώρηση από τη μίσθωση των καταστημάτων εστίασης του συγκροτήματος Τσαλαπάτα. Η σύμβαση, που είχε υπογραφεί το 2004, είχε διάρκεια 25 ετών και έληγε το 2029.

Η εταιρεία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προς τον Δήμο Βόλου τον Μάρτιο του 2024, μετά την παύση λειτουργίας των καταστημάτων λόγω των πλημμυρών του φθινοπώρου του 2023.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Ευθύμιου Γ. Τσάμη από την παράταξη «Συμμαχία για τον Βόλο», ο οποίος εξέδωσε αναλυτική επιστολή με κριτική και ερωτήματα αναφορικά με τη συμφωνία. Ολόκληρη η επιστολή του κ. Τσάμη έχει ως εξής:


Παρέμβαση Ευθύμιου Γ. Τσάμη

Δημοτικού συμβούλου Βόλου με την παράταξη “Συμμαχία για τον Βόλο”

Την Παρασκευή 11/04/2025 στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη της δημαρχιακής αρχής Βόλου του Α. Μπέου, μετά από πρόταση του δημάρχου, η αποδοχή του αιτήματος της εταιρείας «Χείρων Παραχωρήσεις Α.Ε.», συμφερόντων της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, για πρόωρη αποχώρησή της από την ενοικίαση των καταστημάτων εστίασης του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, ιδιοκτησίας δήμου Βόλου, με διάρκεια συμβολαίου 25ετίας (2004-2029).

Η πρόθεση της εταιρείας να αποχωρήσει εκφράσθηκε με αίτημά της προς τον δήμο Βόλου τον Μάρτιο του 2024, μετά την παύση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης του συγκροτήματος, λόγω των πλημμυρών του Φθινοπώρου 2023. Η αίτησή της δηλώνει ουσιαστικά την άρνησή της να προχωρήσει η ίδια σε αποκατάσταση του τομέα ευθύνης της, όπως έχει υποχρέωση που απορρέει από τα συμβόλαια ενοικίασης του χώρου και σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση φυσικών καταστροφών υποχρεώνεται να αποκαταστήσει άμεσα και πλήρως τους χώρους που ενοικιάζει με δικά της έξοδα.

Με την απόφαση αυτή και με την αρνητική ψήφο των μειοψηφιών ουσιαστικά η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωσή της για αποκατάσταση του χώρου και το βάρος αυτό, με την αναλογούσα οικονομική επιβάρυνση, το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο δήμος Βόλου, δηλαδή οι δημότες.

Προσπαθώντας να εξαλείψει την αρνητική πλευρά της απόφασης αυτής ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος, όπως μας αποκάλυψε, έκανε και τις σχετικές κρυφές διαβουλεύσεις με την εταιρεία για ένα χρόνο, ανέφερε ότι η εταιρεία θα καταβάλει στο δήμο Βόλου 519.000 ευρώ, χωρίς να παρακρατείται όμως υπέρ του δήμου Βόλου η εγγυητική επιστολή της εταιρείας (45.000 ευρώ περίπου), όπως επίσης και τα οφειλόμενα ποσά από διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της εταιρείας (45.000 ευρώ περίπου), σύμφωνα με την υπογεγραμμένη συμφωνία του 2004.

Επίσης μας αποκάλυψε ότι, με επόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο χώρος αυτός θα ενοικιασθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε, που επιθυμεί να ενοικιάσει τον χώρο αυτόν. Μας αποκάλυψε επίσης ότι ανέλαβε ο ίδιος, ως μη όφειλε, να πείσει δύο υπενοικιαστές καταστηματάρχες του χώρου, που διεκδικούν από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαφυγόντα κέρδη τους λόγω μη αποκατάστασης του χώρου από την εταιρεία, ο πρώτος 102.000 ευρώ και ο δεύτερος 79.000 ευρώ, να μειώσουν τις απαιτήσεις τους σε 80.000 ευρώ και 60.000 ευρώ αντιστοίχως.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Βόλου ισχυρίσθηκε κομπάζοντας ότι αυτός γνωρίζει να διαπραγματεύεται «αποτελεσματικά» και με «επωφελές» αποτέλεσμα για τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.

Αυτά που δεν μας είπε όμως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, είναι:

  • Εάν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που να καταδεικνύει το ακριβές κόστος αποκατάστασης των χώρων εστίασης του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.
  • Ποια θα είναι τα ποσά αποζημίωσης που τυχόν θα λάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το κράτος και από ασφαλιστικές εταιρείες και γιατί αυτά δεν μεταβιβάζονται στον δήμο μετά την απαλλαγή της εταιρείας από τις υποχρεώσεις της.
  • Γιατί δεν προκηρύσσεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση του χώρου, όπως είναι η νόμιμη διαδικασία.
  • Γιατί προτρέχει ο δήμαρχος και εμφανίζεται βέβαιος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν –σύμφωνα με πληροφορίες μας– η σχετική πρόωρη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου περιλαμβάνει όρο αποκατάστασης του χώρου προ της μίσθωσης.
  • Σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλάβει την αποκατάσταση, με ποιες εγγυήσεις και δυνατότητες θα το πράξει.
  • Γιατί οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 1 χρόνο, ενώ ο χώρος παρέμενε κλειστός και χωρίς χρήση.
  • Γιατί δεν πιέσθηκε η εταιρεία να αποκαταστήσει άμεσα τον χώρο, όπως όφειλε, και γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος ανέλαβε προσωπικά διαπραγματεύσεις με υπενοικιαστές για λογαριασμό της εταιρείας.

Όλα αυτά αποτελούν εύλογα ερωτήματα που οδηγούν σε σοβαρό προβληματισμό. Πρόκειται, όπως δηλώνει, για μία ακόμη διαπραγμάτευση-παρωδία, την οποία ο κ. Τσάμης συγκρίνει με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, σημειώνοντας πως αντί για «φωτογραφία», η εταιρεία τελικά έλαβε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ, επί δημαρχίας Μπέου.

«Για τέτοιον “αποτελεσματικό” και “σκληρό” διαπραγματευτή δήμαρχο πρόκειται», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Τσάμη, «που η διαπραγματευτική του δεινότητα θυμίζει φιγούρες του θεάτρου σκιών. Μόνο που εδώ οι πολίτες δεν θα φύγουν γελώντας… αλλά θα παραμείνουν σε μια πόλη ζημιωμένη».

Πηγή www.thenewspaper.gr