Σε τροχιά ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να κινηθεί το προσεχές διάστημα η Βουλή με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι έως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για την σύσταση εξεταστικής και την απόρριψη των προτάσεων για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης η πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδηκαι Λευτέρη Αυγενάκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε πολιτική διάσταση του ζητήματος και τις διαχρονικές παθογένειες του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στην Ολομέλεια πρόταση για σύσταση εξεταστικήςεπιτροπής. Η πρόταση θα ζητά έρευνα σε βάθος από την περίοδο ίδρυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα «ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική έρευνα – η οποία θα ξεκινήσει πιθανότατα αρχές Σεπτεμβρίου – θα «τρέχει» παράλληλα με τους ελέγχους της task force για τον εντοπισμό των παράνομων επιδοτήσεων και την επιστροφή των ποσών.
Την ίδια στιγμή αναμένεται και η κατάθεση πρότασης προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη καιΛευτέρη Αυγενάκη. Αντίστοιχη πρόταση θα παρουσιάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Χαριλάου Τρικούπη θα παρουσιαστεί επίσημα στην Ολομέλεια έως την προσεχή Τετάρτη και θα τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια έως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Εκείνη την περίοδο, αλλά σε διαφορετική συνεδρίαση, αναμένεται να συζητηθεί και η προαναγγελθείσα από την κυβερνητική πλειοψηφία πρόταση εξεταστικής.
Εξεταστική vs προανακριτική
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η διενέργεια εξεταστικής και προανακριτικής έρευνας αποτελούν τα δύο ισχυρότερα «όπλα» κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι εξεταστικές «των πραγμάτων» επιτροπές συγκροτούνται για να διαπιστωθεί αν οι πολιτικές που ασκήθηκαν σε συγκεκριμένους τομείς και για συγκεκριμένη περίοδο είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 60 βουλευτές και για την έγκρισή της απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.
Σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής «οι εξεταστικές επιτρoπές έχoυν όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών, και ενεργoύν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τoυς, έρευνα για την επίτευξη τoυ σκoπoύ για τoν oπoίo συστάθηκαν…». Ωστόσο, οι εργασίες της εξεταστικής έχουν καθαρά πολιτικό και όχι ανακριτικό χαρακτήρα για τον λόγο αυτό οι συνεδριάσεις της δεν διέπονται από μυστικότητα, αντιθέτως είναι δημόσιες.
Παράλληλα, η εξεταστική έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες αρχές, να καλεί – ακόμα και με βίαιη προσαγωγή – και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτoψία ή να διατάσσει πραγματoγνωμoσύνη με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις πoυ πρoβλέπoνται από τις διατάξεις τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας. Στο τέλος των εργασιών καταθέτει πόρισμα, ενώ αν από τις έρευνες προκύψουν ενδείξεις – αποδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από μέλη της κυβέρνησης υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης προανακριτικής.
Από την άλλη πλευρά για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής εξέτασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές, ενώ για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 151.
Οι προανακριτικές συγκροτούνται για να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Οι εργασίες της Επιτροπής είναι μυστικές, ενώ το τελικό πόρισμα ζητά ή απορρίπτει την παραπομπή των ελεγχόμενων προσώπων στο Δικαστικό Συμβούλιο.
protothema.gr