[…]Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα, προτού η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου καταστεί μη βιώσιμη. Η επαρκής στελέχωση των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας στη Μαγνησία και στα νησιά της, δεν είναι απλώς θέμα διοικητικής μέριμνας. Είναι ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης…
Σε νέα κοινοβουλευτική Ερώτηση για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Σκόπελο προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μετά και την παραίτηση του μοναδικού Γενικού Ιατρού – Διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, που επικαλέστηκε υπερβολική επιβάρυνση με εφημερίες και παντελή έλλειψη στήριξης από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
«Η παραίτηση του γιατρού, αποκαλύπτει την εύθραυστη λειτουργία της δομής και αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης. Μετά την αποχώρηση του, το Κέντρο Υγείας καλείται να λειτουργήσει με μόλις δύο ειδικούς γιατρούς – μια παιδίατρο και έναν καρδιολόγο – ενώ παραμένουν κενές θέσεις γενικών και αγροτικών ιατρών, που είναι απαραίτητες για την κάλυψη της εφημεριακής λειτουργίας και των βασικών αναγκών του νησιού. Το νέο πλήγμα στην στελέχωση του ΚΥ Σκοπέλου αναμένεται να δημιουργήσει εύλογα πρόβλημα και στην λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Γλώσσας και Ν. Κλήματος, τα όποια, όπως επισημάναμε με πρόσφατη Ερώτησή μας, ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αγροτικούς ιατρούς.
Το πρόβλημα εντείνει, σύμφωνα με τις καταγγελίες του παραιτηθέντος ιατρού, η διοικητική αδράνεια της 5ης ΥΠΕ, η οποία, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και σχετικές επιστολές, δεν έχει δώσει λύση στα προβλήματα στελέχωσης και υποστήριξης του Κέντρου Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη επείγουσα Επιστολή μου προς τη διοίκηση της ΥΠΕ, είχα ζητήσει την καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων στις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας του Νομού Μαγνησίας», ανέφερε ο Βουλευτής.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις πρόσφατες καταγγελίες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου κ. Άγγελου Ξηντάρη, σύμφωνα με τις οποίες σημαντικές υποδομές του ΚΥ, όπως το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο, παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά το ότι υπάρχει διαθέσιμος παρασκευαστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να στρέφονται σε ιδιωτικές λύσεις ή να μεταβαίνουν εκτός νησιού ακόμα και για βασικές εξετάσεις.
Με την Ερώτηση του, ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει:
- Πόσες είναι οι οργανικές και οι καλυμμένες θέσεις στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου ανά κατηγορία (γενικοί ιατροί, ειδικοί, αγροτικοί) και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση αναπλήρωση της θέσης του αποχωρήσαντος ιατρού;
- Ποια μέτρα λαμβάνονται για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών (μικροβιολογικό – ακτινολογικό) του ΚΥ, που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανενεργές;
- Υπάρχει πρόβλεψη για θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων (οικονομικών, μοριοδότησης, στέγασης) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε νησιωτικές δομές όπως της Σκοπέλου, αξιοποιώντας και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με τις καταγγελίες για δυσλειτουργίες και ανεπαρκή υποστήριξη του προσωπικού του ΚΥ Σκοπέλου από την 5η ΥΠΕ;
«Η Σκόπελος, ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, διαθέτει σημαντικό μόνιμο πληθυσμό που απαιτεί ποιοτικές και κατάλληλες παροχές δημόσιας υγειονομικής φροντίδας. Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα, προτού η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου καταστεί μη βιώσιμη. Η επαρκής στελέχωση των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας στη Μαγνησία και στα νησιά της, δεν είναι απλώς θέμα διοικητικής μέριμνας. Είναι ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.