Σύμφωνα με τον τελευταίο λογαριασμό που εκδόθηκε από την ΔΕΗ, στις 6 Μαρτίου 2025 και αφορά στο αντλιοστάσιο του Συνδέσμου Ύδρευσης Καταφυγίου -Λαμπερού, η οφειλή προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται σε 183.559 ευρώ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης και υποχρέωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου να τροποποιήσει το καταστατικό, στον τομέα των ετήσιων εισφορών των δύο δήμων μελών(Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα).
Ειδικότερα, από 10.000 ευρώ που ήταν η ετήσια εισφορά, ανεβαίνει στις 18.000 για κάθε Δήμο και ειδικά για τον πρώτο χρόνο της τροποποίησης στις 50.000 για έκαστο, προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της οφειλής και να αποτραπεί η αδυναμία λειτουργίας του αντλιοστασίου.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στις 9 Οκτωβρίου του 2024 είχε γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, που είχε καταγράψει το KarditsaLive.Net, μέσω σχετικού ρεπορτάζ και η επανασύνδεση έγινε μετά από καταβολή 30.000 ευρώ από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
Μιλώντας τότε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης και δημοτικός σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα κ. Μακρυγιάννης, είχε παρουσιάσει ένα πλάνο για να απαλλαγεί ο Σύνδεσμος από τον βραχνά του χρέους.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα θα κατέβαλλε 30.000 ακόμα ευρώ κλείνοντας το κομμάτι των δικών του οφειλών, ενώ υπήρχε υπόσχεση από τον Δήμο Καρδίτσας (οφείλει εισφορές πολλών ετών) για καταβολή δύο ετήσιων εισφορών, δηλαδή 20.000 συνολικά. Με αυτές τις 50.000 το χρέος θα μειωνόταν στις 140.000.
Στόχος ήταν με μία διαταγή πληρωμής, τα χρήματα για την οποία θα αποδίδονταν το πρώτο εξάμηνο του 2025, το οφειλόμενο ποσό για το ρεύμα να μειωθεί στα 20.000 ευρώ και να είναι διαχειρίσιμο.
Μάλιστα ο κ. Μακρυγιάννης είχε τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι να υπάρξει συμμόρφωση των Δήμων και τακτική καταβολή των ετήσιων εισφορών τους, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ευοδώσει η προσπάθεια.
Προφανώς, όταν έξι μήνες μετά το ποσό είναι και πάλι 183.559 ευρώ, κάτι δεν πήγε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τώρα επιλέγεται μία λύση αύξησης των εισφορών που εγείρει ένα βασικό ερώτημα. Αν οι δύο Δήμοι και ειδικά ο Δήμος Καρδίτσας, δεν μπορούσαν να καταβάλουν τι; 10.000 ετησίως, πως θα καταβάλουν 18.000 και πως τις 50.000 τον πρώτο χρόνο;
Τέλος, να αναφέρουμε πως προφανώς και δεν ευόδωσε και πρόταση του κ. Νάνου που είχε γίνει μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα το 2020 και στη συνέχεια την χαρακτήρισε “ενεργή” το 2024, για το να αναλάβει τις δύο κοινότητες η ΔΕΥΑΚ. Με την υποσημείωση πως από πλευράς ΔΕΥΑΚ είχε ξεκαθαριστεί πως μία τέτοια προοπτική δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες.
Π.Κ.