Στ. Θεολόγης στη λογοδοσία: Στόχος η ψηφιοποίηση και συντήρηση των «γερασμένων» κτιριακά Παιδικών Βιβλιοθηκών

Την ανάγκη ψηφιοποίησης του Δικτύου των 11 Παιδικών Βιβλιοθηκών παραδέχθηκε η Δημοτική Αρχή δια μέσω αρχικά του αντιδημάρχου κ. Θεολόγη και στη συνέχεια του δημάρχου Βασίλη Τσιάκου.

Ταυτόχρονα υπήρξε και παραδοχή για σειρά προβλημάτων στα κτίρια που στεγάζονται λόγω φυσιολογικών φθορών από τον χρόνο, με δεδομένο ότι έχουν αρκετές δεκαετίες που κατασκευάστηκαν.

Όλα τα παραπάνω ήταν απόρροια των απαντήσεων που δόθηκαν σε ερωτήματα του κ. Καλιά, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Τρίτης (8/4). Ο προαναφερόμενος, αφού αρχικά επισήμανε ότι η βιβλιοθήκη του Αγίου Νικολάου δεν επαναλειτούργησε μετά τον “Ιανό”, ότι αυτή της Αγίας Παρασκευής υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού και πως αυτή της Καρδιτσομάγουλας παραμένει στο Δημοτικό Σχολείο και εκκρεμεί η επιστροφή της στη φυσική της έδρα, ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει με τις συγκεκριμένες αλλά και με όλες τις υπόλοιπες που χρήζουν ανακαίνισης και ψηφιακής αναβάθμισης.

Μάλιστα υποστήριξε πως η νυν Δημοτική Αρχή, παρότι έχει ενημερωθεί δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί το πενταετές μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Δημοτική Αρχή Αλεξάκου με την Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής για να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση.

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει ο αντιδήμαρχος κ. Θεολόγης αρχικά ανέφερε πως τα κτίρια των Παιδικών Βιβλιοθηκών είναι λογικό λόγω ηλικίας να παρουσιάζουν κάποιες φθορές.

Ακολούθως υπογράμμισε πως πέραν των βιβλιοθηκών που μνημόνευσε ο κ. Καλιάς υπήρχε και αυτή στην Σαμαροπούλου στα εργατικά, η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο «χτύπημα από τον “Ιανό” και επαναλειτούργησε, μετά από δωρεά Δημοσιογραφικού Οργανισμού.

Για την βιβλιοθήκη στην Καρδιτσομάγουλα σημείωσε πως όταν δεν υπάρχει ένα σχολείο στήριξης για μία παιδική βιβλιοθήκη τότε δεν είναι βιώσιμη. Το ότι λειτουργεί έστω και προσωρινά, συνέχισε, μέσα στο Δημοτικό Σχολείο, θεωρούμε ότι δεν είναι κακό. Παρόλα αυτά, τόνισε, θα επανέρθει στον φυσικό της χώρο.

Σε ότι αφορά στη Βιβλιοθήκη του Αγίου Νικολάου που χτυπήθηκε από τον “Daniel”, συνέχισε, πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε η εξ ολοκλήρου επανακατασκευή της στέγης. Δεν την έχουμε δώσει ακόμα σε χρήση, εξήγησε, γιατί σε έναν από τους χώρους της υπάρχουν ρωγμές στο ταβάνι που μαρτυρούν ότι τράβηξε νερά. Θέλουμε, υπογράμμισε, να γίνει ηλεκτρολογικός έλεγχος, να διαπιστώσουμε τι άλλα προβλήματα υπάρχουν στα ταβάνια, ώστε να μπορέσουμε την καινούργια χρονιά να δοθεί σε λειτουργία.

Τέλος για την βιβλιοθήκη στην Αγ. Παρασκευή είπε ότι λειτουργεί με ένα άτομο που δεν είναι βιβλιοθηκονόμος αλλά δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολούθως σημείωσε ότι δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να απαντήσει για το μνημόνιο (επιφυλάχθηκε να το δει και να απαντήσει) που ανέφερε ο κ. Καλιάς αλλά επισήμανε πως μετά τον “Ιανό” έγιναν ενέργειες από τον τότε ΔΟΠΑΚ ώστε να ενταχθεί το Δίκτυο Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου στο ψηφιοποιημένο σύστημα. Προσπάθειες που, όπως είπε, δεν ευόδωσαν, πιθανόν γιατί ήταν άλλες οι προτεραιότητες.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος υποστήριξε πως η προηγούμενη δημοτική Αρχή που ο ίδιος ήταν επικεφαλής βίωσε τις πιο δύσκολες καταστάσεις με “Ιανό”, υγειονομική και οικονομική κρίση και “Daniel” και σημείωσε πως έπρεπε να ιεραρχηθούν προτεραιότητες.

Τόνισε πως ήδη ψηφιοποιήθηκε η Λαϊκή Βιβλιοθήκη και συμφώνησε πως το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις Παιδικές βιβλιοθήκες και όντως θα προχωρήσει, όπως και οι αποκαταστάσεις σε κτιριακά προβλήματα, με βάση τις δυνατότητες του Δήμου.

Σημειώνουμε πως και αυτός δεν δήλωσε ενημερωμένος για το μνημόνιο και ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν διαπίστωσε να έχει γίνει κάποιο έργο μέσω αυτού από την Δημοτική Αρχή που το υπέγραψε.

Π.Κ.

Πηγή www.karditsalive.net