Συμμετοχή μαθητριών από τον Βόλο σε Παγκόσμιο Διαστημικό Πρόγραμμα

Η Αποστολή ShakthiSAT, μία πρωτοβουλία της Space Kidz India σε συνεργασία με τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), ανοίγει νέους ορίζοντες για νεαρές μαθήτριες από όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην εξερεύνηση του διαστήματος και στην τεχνολογία των δορυφόρων.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά), ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της συμμετοχής των κοριτσιών στις διαστημικές επιστήμες.

Οι συμμετοχές

Περισσότερες από 108 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος σε αυτήν τη σημαντική αποστολή, που προσφέρει σε μαθήτριες ηλικίας 14 έως 18 ετών πρακτική και θεωρητική κατάρτιση στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εκτόξευση νανοδορυφόρων και μικροδορυφόρων.

Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ώρες μαθημάτων (στην αγγλική γλώσσα), με προηχογραφημένο υλικό που θα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά.

Τα θέματα

Η ύλη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως μαθηματικά, φυσική, σχεδίαση PCB, προγραμματισμό, αλλά και τεχνολογία ραδιοεπικοινωνιών HAM, προετοιμάζοντας τις μαθήτριες με ολιστικό τρόπο για την ενασχόληση με τις διαστημικές τεχνολογίες.

Συμμετέχουν δυο Γυμνάσια του Βόλου

Σημαντική ελληνική παρουσία σημειώνεται και στην περιοχή του Βόλου, με τη συμμετοχή δύο σχολείων: το 10ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου, από τα οποία συνολικά οκτώ μαθήτριες έχουν επιλεγεί να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα.

Όπως επισήμανε ο Δρ. Γιώργος Πρώιας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, υπάρχει συμμετοχή σχολείων και από την υπόλοιπη Ελλάδα όμως υπολείπεται κατά πολύ των άλλων χωρών σε συμμετοχές η χώρα μας και υπάρχει ακόμη χρόνος σχολεία να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Η κορύφωση του προγράμματος

Η κορύφωση του προγράμματος θα έρθει στις αρχές του 2026, όταν μία από τις συμμετέχουσες που θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2025, θα ταξιδέψει στην Ινδία για πρακτική εκπαίδευση και συμμετοχή στην εκτόξευση δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της Δρ. Ράνιας Λάμπου, που αποτελεί την επίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας στο Mission ShakthiSAT Space Program, καθώς και του Δρ. Γιώργου Πρώια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίοι στηρίζουν ενεργά το εγχείρημα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια κορυφαία εμπειρία για τις νεαρές Ελληνίδες συμμετέχουσες και τα σχολεία τους, που ενισχύει το διεθνές προφίλ της χώρας στην εκπαίδευση και την καινοτομία στον τομέα του διαστήματος.

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr