Καινοτόμος τεχνική επιτρέπει αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας χωρίς στερνοτομή


Χειρουργική ομάδα της Κλινικής Κλίβελαντ πραγματοποίησε για πρώτη φορά ρομποτικά υποβοηθούμενη αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας μέσω μικρής τομής στον λαιμό, αποφεύγοντας πλήρως την κλασική στερνοτομή. Τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν στη μέθοδο αυτή νωρίτερα μέσα στο έτος και εξήλθαν από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες. Ένας από αυτούς ξεκίνησε ξανά γυμναστική μόλις μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση Τύπου.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να αποτελέσει ορόσημο, προσφέροντας τα οφέλη της χειρουργικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας χωρίς την μακρά και επώδυνη ανάρρωση που σχετίζεται με τις τρέχουσες μεθόδους», δήλωσε ο καρδιοθωρακικός χειρουργός Δρ. Μαριγιάν Κοπριβάνατς, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση.

Η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας συνήθως απαιτεί άνοιγμα του θώρακα μέσω στερνοτομής, μια μέθοδο που επιμηκύνει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης και αυξάνει την ενόχληση μετά την επέμβαση. Λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις, όπως η μίνι στερνοτομή και η δεξιά πρόσθια θωρακοτομή, περιορίζουν τον χειρουργικό τραυματισμό, ωστόσο, η νέα μέθοδος προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εξαλείφοντας εντελώς την ανάγκη στερνοτομής.

Η τεχνική βασίζεται στη χρήση ρομποτικού συστήματος, το οποίο εισάγεται μέσω μικρής τομής κατά μήκος μιας φυσικής γραμμής του λαιμού- μια προσέγγιση που προέρχεται από τη ρομποτική θυμεκτομή. Τα ρομποτικά «χέρια» προσφέρουν αυξημένη ακρίβεια, καλύτερη ορατότητα και έλεγχο στον στενό χώρο γύρω από την αορτική βαλβίδα. Μέσω τεσσάρων μικρών τομών, οι χειρουργοί καθαρίζουν την πάσχουσα φυσική βαλβίδα και εμφυτεύουν μια νέα τεχνητή.

Ταχεία ανάρρωση

Η ανάρρωση ήταν ιδιαίτερα γρήγορη. Και οι τέσσερις ασθενείς ανέφεραν χαμηλά επίπεδα πόνου, τα οποία αντιμετώπισαν κυρίως με παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη. Οι περισσότεροι εξήλθαν από το νοσοκομείο μέσα σε 3-4 ημέρες, ενώ ένας ασθενής, ο οποίος χρειάστηκε βηματοδότη, πήρε εξιτήριο την 6η ημέρα.

Προς το παρόν, η διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Κλινική Κλίβελαντ. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να την τυποποιήσει για χρήση και σε άλλα εξειδικευμένα κέντρα.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία της αορτικής στένωσης», δήλωσε ο Δρ. Σαμίρ Καπαδία, πρόεδρος της Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Κλινική Κλίβελαντ. «Αν αυτή η επέμβαση προσφέρει την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με άλλες, πιο επεμβατικές μεθόδους, οι ασθενείς ενδέχεται να την προτιμήσουν» πρόσθεσε.

Με ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα και συνεχώς διευρυνόμενη εμπειρία, ο Δρ. Κοπριβάνατς και η ομάδα του εκτιμούν ότι η ρομποτική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας μέσω του λαιμού έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει τα όρια της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr