Πρώτη στην Ευρώπη, σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, είναι η Ελλάδα, ενώ κατέχει και τη δεύτερη θέση, διεθνώς, μετά το Λίβανο. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου είναι το κάπνισμα, με τους καπνιστές να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν έναντι των άλλων συνομηλίκων τους, οι οποίοι δεν καπνίζουν. Κομβικό σημείο για την επιτυχή έκβαση ενός περιστατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως αποτελεί η πρώιμη διάγνωση- αμέσως μετά την (πρώτη) παρουσία αίματος στα ούρα. Ο κ. Αριστοτέλης Μπάμιας, καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μιλάει στο Ertnews.gr, για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης νόσου, καθώς και για τα ισχυρά όπλα της Ιατρικής απέναντί της.
Συνέντευξη στη Σοφία Πατραμάνη
“Στην πατρίδα μας, η συχνότητα αυτού του καρκίνου είναι ιδιαιτέρως υψηλή, στις διεθνείς κατατάξεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο ο Λίβανος είναι αυτός, που μας ξεπερνάει σε συχνότητα. Είκοσι συμπολίτες μας ανά εκατό χιλιάδες νοσούν από τον καρκίνο αυτόν”.
Γιατί έχει το “προβάδισμα” η χώρα μας, σε ό, τι αφορά το ποσοστό εκδήλωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως;
“Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας, όμως δεν αρκεί μόνος του για να το δικαιολογήσει. Γενικά η υψηλότερη συχνότητα είναι στις μεσογειακές χώρες. Δηλαδή, ανέφερα το Λίβανο, όμως και η Ισπανία και η Ιταλία έχουν υψηλό ποσοστό.
Άρα, εν μέρει, οφείλεται στο ότι οι Έλληνες συνεχίζουν και καπνίζουν ή τέλος πάντων, συνέχιζαν να καπνίζουν, πριν από αρκετά χρόνια. Γιατί χρειάζεται ένα διάστημα πολλών ετών, για να εκδηλωθεί ο καρκίνος, από τη στιγμή, που το κάπνισμα θα προκαλέσει μία μεταβολή στο επιθήλιο. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν είναι ο μόνος παράγων – παρόλο ότι δεν έχουμε καταφέρει να διευκρινίσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες, που μπορεί να σχετίζονται”.
Παράγοντας κινδύνου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι και η έκθεση σε ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες
“Οι χημικές ουσίες, οπωσδήποτε έχουν σχέση – οι βιομηχανίες με τα χρώματα, με τα πλαστικά κλπ, αλλά αυτό θα έπρεπε να αφορά και άλλες χώρες, το οποίο, όμως, δεν ισχύει. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, γιατί στη χώρα μας έχουμε αυτήν την αυξημένη επίπτωση”.
Ο καθηγητής κ. Αριστοτέλης Μπάμιας τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας:
“ Η πρώιμη διάγνωση είναι, πάντα, το ασφαλέστερο μονοπάτι προς την ίαση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι σχετικά απλά:
Στο πρώτο επεισόδιο αιματουρίας, δηλαδή, να δει κάποιος αίμα, μετά από ούρηση, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ουρολόγο. Ακόμα και αν δει κόκκινα ούρα, όχι σκέτο αίμα. Δεν πρέπει να το αποδίδουμε ούτε σε λιθίαση, ούτε σε ουρολοίμωξη.
Και αυτό, γιατί το 75% των καρκίνων αυτών είναι αυτό, που λέγαμε παλιά, επιφανειακοί. Και, επομένως,ιάσιμοι. Άρα λοιπόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην αγνοήσει κανείς το προειδοποιητικό καμπανάκι για τη νόσο αυτή, το οποίο είναι η παρουσία αίματος στα ούρα”.
Οι τρεις βασικές θεραπείες στον καρκίνο της οροδόχου κύστεως είναι το χειρουργείο, η ακτινοβολία της κύστεως και η συστηματική θεραπεία με φάρμακα, χημειοθεραπεία κ.ά.”
Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται, πάντα, από το αν η νόσος είναι επιφανειακή ή διηθητική.
“ Η χειρουργική θεραπεία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Η ρομποτική μπαίνει όλο και περισσότερο, στην καθημερινή πρακτική. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, άρα η νοσηρότητα και θνησιμότητα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η ακτινοβολία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε ό,τι αφορά στο θέμα της διατήρησης της κύστεως.
Και σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία, έχουν γίνει τεράστιες πρόοδοι, με την εισαγωγή τόσο της ανοσοθεραπείας, αλλά, επίσης και άλλων πιο μοντέρνων θεραπειών, υπό τη μορφή της στοχευμένης χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα, πλέον, ακόμη και ο μεταστατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης να είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό ιάσιμος, μέσω αυτών των θεραπειών”.
Όταν λέμε στοχευμένη χημειοθεραπεία;
“Πρόκειται για ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου, το οποίο έχει ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, πάνω στο οποίο έχουμε “προσδέσει” έναν χημικό θεραπευτικό παράγοντα. Αυτό που κάνει το αντίσωμα είναι να κατευθύνει τον θεραπευτικό αυτόν παράγοντα στην περιοχή του όγκου, κατά κύριο λόγο και όχι σε φυσιολογικούς ιστούς. Δεν έχουμε τις παρενέργειες της κλασσικής χημειοθεραπείας με τα φάρμακα αυτά”.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως εμφανιζεται – στα εννέα από τα δέκα περιστατικά- σε ηλικία άνω των 55 ετών, ενώ πάνω από το 60% των περιπτώσεων, σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Είναι πιο συχνός στους άνδρες, με τις πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια να είναι τέσσερις φορές περισσότερες, σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο Μάιος έχει οριστεί από την Ιατρική Κοινότητα, ως μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, με βασικό μήνυμα να μην αγνοήσει κανείς την πρώτη παρουσία αίματος στα ούρα, αλλά να απευθυνθεί, αμέσως, στον ουρολόγο”.
Σχετικές ειδήσεις:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος