Λιβύη: Νέα διαδήλωση με αίτημα να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρωθυπουργός Ντμπάιμπα


Περίπου πεντακόσιοι Λίβυοι βγήκαν στον δρόμο χθες Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας να εγκαταλείψει την εξουσία ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που συντάραξαν στην πρωτεύουσα για τρεις ημέρες. Συγκρούσεις με οβιδοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, βαριά πολυβόλα και ελαφρύτερα όπλα ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες, που η κυβέρνηση αποπειράται να διαλύσει από τη Δευτέρα, στοίχισαν τη ζωή σε «τουλάχιστον» 8 αμάχους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων και κατόπιν πήγαν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όχι μακριά από εκεί. Αστυνομικός που φρουρούσε το κτίριο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «απόπειρας επίθεσης» και εισβολής από «ομάδα που είχε αναμιχτεί με διαδηλωτές», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΕ.

Υπονομευμένη από το χάος και τους διχασμούς μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τον θάνατό του το 2011, η Λιβύη συνεχίζει να έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, τη διεθνώς αναγνωρισμένη στην δυτική Λιβύη, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε πρωθυπουργός το 2021, κι ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που πρόσκειται στον ισχυρό άνδρα της περιοχής, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ταυτόχρονα, αναρίθμητες ένοπλες ομάδες παρούσες στη χώρα διεκδικούν εξουσία και εδάφη.

Η ομαλότητα έμοιαζε χθες να αποκαθίσταται στην Τρίπολη, με πολλούς να πηγαίνουν ξανά στις δουλειές τους και τους μαθητές να συμμετέχουν σε εξετάσεις, ενώ πρατήρια καυσίμων, καταστήματα και αγορές μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν.

Η πολιτική κατάσταση ωστόσο παρέμενε αβέβαιη, μετά τη μετάδοση από λιβυκά μέσα ενημέρωσης της παραίτησης έξι υπουργών κι υφυπουργών του κ. Ντμπάιμπα, δυο από τους οποίους επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους. Χθες το πρωί, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι στη δυτική Τρίπολη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που απαιτούν ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει την εξουσία.

Αντίπαλος του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα, ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, θεσμού ανάλογου με αυτόν της Γερουσίας σε άλλα κράτη, κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με έδρα την ανατολική Λιβύη, να συζητήσουν για να ονομαστεί «νέος επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης».

Ωστόσο ο κ. Ντμπάιμπα έκανε δεκτούς χθες παράγοντες της περιοχής της Τρίπολης, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να βάλει τέλος «γρήγορα» στη βία αναπτύσσοντας δυνάμεις πιστές σε αυτήν. Τους κάλεσε να «υποστηρίξουν τις προσπάθειες του κράτους» για να αποφευχθεί «κάθε επιστροφή στο χάος και στην κυριαρχία ένοπλων ομάδων».

Έκανε δεκτή επίσης αντιπροσωπεία από τη Μισράτα, τη γενέτειρά του, με τα μέλη της, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, να εκφράζουν την «σθεναρή και ακλόνητη υποστήριξή τους» στο «όραμά του» με σκοπό «να τερματιστεί (η εξουσία) ένοπλων ομάδων και να εδραιωθεί η εξουσία του κράτους».

Με αυτό το ρευστό φόντο, η Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη, ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα και επαναπάτρισε 82 υπηκόους της την Παρασκευή με ειδική πτήση της Turkish Airlines.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr