Ν. Γεωργιάδης (WWF) στο ΕΡΤNews: H φωτιά στον Φενεό Κορινθίας είναι η πιο καταστροφική μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι


Σοβαρότατες είναι οι συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε τον Φενεό μια περιοχη Natura, με τις καμένες εκτάσεις να αγγίζουν σχεδόν τα 16.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπευθύνου του χερσαίου προγράμματος του WWF Ελλάς στο ΕΡΤΝews, Νίκου Γεωργιάδη.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Με τη χθεσινή αναζωπύρωση πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον άλλα 4.000 στρέμματα. Συνολικά μιλάμε πλέον για περίπου 16.000 στρέμματα», ανέφερε στην εκπομπή Update και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων δεν αποτυπώνει πλήρως τη βαρύτητα της καταστροφής:

«Δεν είναι τόσο το μέγεθος όσο η ποιότητα της φωτιάς. Καταστράφηκε ένα σπάνιο ελατοδάσος σε περιοχή Natura, το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να επανέλθει. Μιλάμε για την καρδιά αυτού του δάσους, που δεν διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης», εξήγησε.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος χερσαίου τμήματος της WWF Eλλάς ο Φενεός, όπως και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, πλήττεται επανειλημμένα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, κάτι που –σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη– έχει σωρευτικές και επιβαρυντικές συνέπειες για το οικοσύστημα.

Ν. Γεωργιάδης (WWF) στο ΕΡΤNews: H φωτιά στον Φενεό Κορινθίας είναι η πιο καταστροφική μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι

«Η Κορινθία, η Αχαΐα και η Ηλεία πλήττονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Όταν υπάρχουν επικαλύψεις από διαδοχικές πυρκαγιές, η φύση δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να ανακάμψει. Καταστρέφονται όχι μόνο τα ώριμα δάση, αλλά και τα νέα φυτά που είχαν αναπτυχθεί από προηγούμενες πυρκαγιές», υπογράμμισε.

Και όπως τόνισε, «ακόμα και τα πεύκα ή τα πλατύφυλλα που έχουν μια σχετική ικανότητα αναγέννησης, τη χάνουν όταν καίγονται επανειλημμένα».

Αναφερόμενος στην τραγική ιδιαιτερότητα των ελατοδασών ο κ. Γεωργιάδης εστίασε ιδιαίτερα στη δυσκολία που παρουσιάζουν όσον αφορά την αποκατάστασή τους μετά από πυρκαγιές:

«Τα ελατοδάση δεν έχουν σχεδόν καθόλου δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση και αναδάσωση για να επανέλθουν. Αν τα χάσουμε, τα χάνουμε για δεκαετίες – ίσως και οριστικά», δήλωσε.

«Έχουμε χάσει αρκετά ελατοδάση τα τελευταία χρόνια – στη Βόρεια Εύβοια, στη Δράμα, στα Πιέρια, στον Όλυμπο που έκαιγε 17 μέρες. Είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται και πρέπει να μας ανησυχήσει σοβαρά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, το οποίο υπέστη τεράστια καταστροφή το 2023, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Η Δαδιά πάει καλά στο μεγαλύτερο τμήματα. Παρακολουθούμε τη φυσική της αναγέννηση και τα μηνύματα είναι θετικά. Όμως δεν πρέπει να ξανακαεί τα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Αν συμβεί αυτό, μιλάμε για ολική καταστροφή», προειδοποίησε.

Τσυτόχρονα δεν παρέλειψε νε πει ότι «όταν καίγεται ένα δάσος, δεν έχει “τελειώσει”. Δεν πρέπει να λέμε “ας σώσουμε ό,τι έμεινε”. Το πιο κρίσιμο είναι να φυλάξουμε αυτό που προσπαθεί να αναγεννηθεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr