Οι 5 ερωτήσεις που μπορούν να αποκαλύψουν πόσο καλά γερνάτε


Όλοι θέλουμε να φτάσουμε στα βαθιά γεράματα νιώθοντας δυνατοί, ακμαίοι και με πνευματική διαύγεια.

Πόσο συχνά σκεφτόμαστε όμως αν ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε στον παρόντα χρόνο θα μάς επιτρέψει να φτάσουμε εκεί;

Οι επιστήμονες από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Γήρανσης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέπτυξαν ένα μικρό ερωτηματολόγιο το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να επανεξετάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον τρόπο ζωής τους και να αναλαμβάνουν δράση.

Η υγιής γήρανση δεν εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη ευημερία διαμορφώνεται από ένα συνδυασμό σωματικών, πνευματικών και κοινωνικών παραγόντων. Γι’ αυτό οι ειδικοί έχουν προσδιορίσει πέντε βασικούς τομείς που αποτελούν μια ισχυρή βάση για να παραμείνουμε υγιείς και να ευημερούμε στην τρίτη ηλικία.

Τρώτε σωστά;

Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, περιορίζετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ικανοποιείτε τις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες του σώματός σας;

Διατροφές, όπως η μεσογειακή, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Η δυσθρεψία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην τρίτη ηλικία, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.

Ενυδατώνεστε επαρκώς;

Πίνετε αρκετό νερό για να υποστηρίξετε τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα σας; Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και την ενέργεια.

Η μείωση των ποτών με ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, ενώ η τήρηση των συνιστώμενων ορίων αλκοόλ, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως η άνοια.

Για άτομα με ασθένειες που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής όμως, όπως η προχωρημένη άνοια, όπου η όρεξη και η πρόσληψη τροφής μπορεί να μειωθούν σοβαρά, τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να είναι μία από τις λίγες πηγές θερμίδων που μπορούν να ανεχθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενυδάτωση έχει προτεραιότητα έναντι των αυστηρών διατροφικών οδηγιών, και οι αποφάσεις πρέπει πάντα να λαμβάνονται στο πλαίσιο εξατομικευμένου προγράμματος φροντίδας.

Είστε σωματικά δραστήριοι;

Κινείστε τακτικά και σε βαθμό που να αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός; Διακόπτετε τις μεγάλες περιόδους καθιστικής συμπεριφοράς με κίνηση;

Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα κινδύνων για την υγεία. Απλές συνήθειες όπως το να περπατάτε περισσότερο, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική σας κατάσταση, να οξύνουν το μυαλό σας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με καλή διατροφή.

Έχετε κοινωνικές σχέσεις;

Διατηρείτε επαφή με άλλους, περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας και απολαμβάνετε ουσιαστικές σχέσεις; Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής έκπτωσης.

Η δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ευημερίας μακροπρόθεσμα.

«Γυμνάζετε» τον εγκέφαλό σας;

Διατηρείτε το μυαλό σας ενεργό μαθαίνοντας, διαβάζοντας, παίζοντας ένα μουσικό όργανο ή δοκιμάζοντας κάτι νέο;

Έρευνες δείχνουν ότι το να έχει κάποιος ενδιαφέροντα και δραστηριότητες όπως σταυρόλεξα ή νέες σωματικές προκλήσεις, μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή και ενδεχομένως να καθυστερήσουν την άνοια. Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά ακόμη και μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν διαρκή οφέλη.

Η υγιής γήρανση δεν αφορά μόνο την αποφυγή ασθενειών, αφορά και το να μάθουμε πώς να γερνάμε καλά, διατηρώντας την ανεξαρτησία, την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα ζωής μας.

Η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας είναι οι βασικοί πυλώνες της υγιούς γήρανσης.

Πηγή: Independent





Πηγή: www.onmed.gr