Συνάντηση Μελόνι – Μερτς: Στο επίκεντρο βρέθηκαν το μεταναστευτικό, το ουκρανικό και το μέλλον της Ευρώπης


«Η σημερινή μας συνομιλία αποτελεί την πιο αποτελεσματική διάψευση της φημολογούμενης έλλειψης ενδιαφέροντος της νέας γερμανικής κυβέρνησης για τη χώρα μας», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής της συνάντησης με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

«Οι χώρες μας διαθέτουν τις ισχυρότερες μεταποιητικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, το μέλλον τους είναι στενά συνδεδεμένο και οι εμπορικές συναλλαγές μας πέρυσι άγγιξαν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε η Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος και των δυο χωρών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, «διορθώνοντας και τις ζημιές μιας οικολογικής μετάβασης η οποία ήταν υπερβολικά ιδεολογική».

«Δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική ερημοποίηση διότι στην έρημο δεν φυτρώνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ιταλογερμανική συνεργασία θα επικεντρωθεί και στη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Με τον καγκελάριο είμαστε σύμφωνοι ότι δεν πρέπει να ρυθμίζεται υπερβολικά το κάθε τί, θεωρώ ότι μια λύση θα ήταν πιθανόν η επιστροφή στην αρχή της επικουρικότητας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να απαλείψουμε τους εσωτερικούς δασμούς, τους οποίους κινδυνεύουμε να επιβάλουμε στους εαυτούς μας», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, συμπλήρωσε ότι η συνεργασία των δυο χωρών θα ενισχυθεί και ότι η κοινοπραξία των ομίλων Leonardo και Rheinmetall, αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ευρωπαϊκής άμυνας.

«Ιταλία και Γερμανία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ευθύνες που, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη καλείται να αναλάβει. Θεωρώ ότι η προσπάθειά μας πρέπει να στοχεύει στην οικοδόμηση ενός σταθερού ευρωπαϊκού στυλοβάτη της Ατλαντικής Συμμαχίας, για να πλαισιώσουμε τον αμερικανικό, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αλληλοσυμπλήρωσης», είπε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Για την Ουκρανία, η Μελόνι τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι στην Κωνσταντινούπολη οι Ζελένσκι και Πούτιν δεν συναντήθηκαν, θεωρεί σημαντικό ότι οι αντιπροσωπείες συνομίλησαν και ευχήθηκε να είναι ένα πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με τις αναγκαίες εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση.

«Είμαστε και οι δυο φίλοι του Ισραήλ, αλλά ακριβώς γι΄αυτό, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, όπου η κατάσταση είναι όλο και δυσκολότερη και δραματική. Καταβάλλουμε προσπάθειες υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης των εχθροπραξιών και δεν μπορούν να υπάρξουν αμφισημίες όταν ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς, όπως και για το ότι δεν υπάρχει μέλλον για την παρουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ή σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», τόνισε επίσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Με αναφορά στο μεταναστευτικό, η Μελόνι δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων με τον νέο Γερμανό καγκελάριο και επέμεινε στην ανάγκη να αποτελούν προτεραιότητες η καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ο σεβασμός της νομιμότητας, η ενίσχυση των επαναπατρισμών και ένα νέο, ισότιμο μοντέλο συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

«Με χαροποιεί ότι ο καγκελάριος εξέφρασε ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην ομάδα χωρών που συναντιούνται πριν από τις συνόδους κορυφής με αντικείμενο συζήτησης το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης και με καινοτόμες λύσεις όπως ήταν, για παράδειγμα, το πρωτόκολλο συνεργασίας μας με την Αλβανία. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για να συνεργαστούμε πολύ καλά», υπογράμμισε η Μελόνι.

Μιλώντας για το ενεργειακό, δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί ως κέντρο προμήθειας φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, και πράσινου υδρογόνου, τόσο για το εσωτερικό της ΕΕ όσο και για τις διασυνδέσεις με την Αφρική και την Μεσόγειο. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, η νέα ιταλογερμανική διακυβερνητική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους στην Ιταλία.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να δώσει συμβουλές στον Γερμανό καγκελάριο σε ό,τι αφορά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος εργάζεται με στόχο να υπερασπίσει το συμφέρον της χώρας του και σέβεται τους ηγέτες που κάνουν το ίδιο πράγμα». «Είμαι βέβαιη ότι ο Μερτς θα κάνει ακριβώς αυτό», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στο λεγόμενο «Σχήμα της Βαϊμάρης», το οποίο απαρτίζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, αποσαφήνισε ότι η χώρα της είναι διαθέσιμη να πάρει μέρος σε σχήματα που μπορούν να βελτιώσουν το μέλλον της Ευρώπης διότι «στην περίοδο αυτή, όλες οι βεβαιότητες που είχαμε τίθενται υπό αμφισβήτηση και πρέπει να ξανακερδίσουμε και να προστατέψουμε τη θέση μας στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση, τέλος, του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων Ansa, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε:

«Υπάρχει μια ιταλική πρωτοβουλία η οποία δεν σχετίζεται με επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά προς τους εταίρους μας για να αναρωτηθούμε σχετικά με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και εάν είναι σε θέση, κάποιες δεκαετίες μετά τη συγγραφή τους, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μας απασχολούν».

Όσο για τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν βρίσκεται επί τάπητος ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπογράμμισε:

«Δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η αποστολή στρατευμάτων δεν αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης. Ως γνωστόν, εξέφρασα επανειλημμένα τις επιφυλάξεις μου σχετικά με μια πρωτοβουλία αυτού του είδους, ιδίως σε μια στιγμή κατά την οποία όλοι εργαζόμαστε για την προτεραιότητα της άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άμυνάς της και από τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα που ήταν θύμα επίθεσης. Συνεχίζουμε να είμαστε διαθέσιμοι, όπως πάντα, να συμμετάσχουμε σε κάθε σχήμα, με τους ευρωπαίους και δυτικούς εταίρους μας, για να επιτευχθεί ο στόχος μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. Το να κρατηθεί ενωμένη η Δύση, χωρίς να αποκλειστεί κανείς και με το δικαίωμα να μπορούν όλοι να εκφράζουν την άποψή τους, ήταν για την Ιταλία ανέκαθεν μια προτεραιότητα. Ίσως, σε μια τόσο κρίσιμη φάση σαν και αυτή, είναι αναγκαίο να εγκαταλειφθούν -κάπως- οι υπερβολικά πρωταγωνιστικές τάσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να ζημιώσουν την ενότητα της Δύσης, που ήταν και παραμένει βασικής σημασίας για την επίλυση του ουκρανικού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr