«Επίσκεψη» στο μουσείο του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, που στεγάζεται κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου στη Νέα Σμύρνη, θα επιχειρήσουμε σε αυτή την ιστορική αναδρομή.
Εκτός του χώρου του μουσείου, ανάλογη εικόνα μουσείου δίνουν και οι τοίχοι της λέσχης του Πανιωνίου που βρίσκεται δίπλα στο χώρο του μουσείου, κάτω από τις κερκίδες, αφού το φωτογραφικό υλικό που έχει αναρτηθεί, απεικονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο, όλες τις περιόδου της ζωής του συλλόγου.

Ας πούμε όμως κάποια βασικά ιστορικά στοιχεία για τους κυανέρυθρους

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 1890 στη Σμύρνη, έως το 2025 στη Νέα Σμύρνη υπάρχει ένα νήμα 135 χρόνων που διαπερνά τις δεκαετίες και είναι η πορεία του Πανιωνίου. Αρχικά ως αθλητικός και μουσικός σύλλογος «Ορφέας» και ακολούθως ως Πανιώνιος με την προσθήκη αθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτό συνέβη το 1898, όταν συγκροτήθηκε ο ενιαίος σύλλογος από την επανένωση του Ορφέα με το αποσχισθέν «Γυμνάσιον Σμύρνης».
Το 1912 απέκτησε ιδιόκτητο στάδιο στην περιοχή της Πούντας στη Σμύρνη.

Ανασυγκροτήθηκε εντυπωσιακά γρήγορα στη νέα πατρίδα με συγκρότηση ΔΣ το Νοέμβριο του 1920, χωρίς καν να έχει δικό του αθλητικό χώρο, χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Δημητρού Δάλλα, με το σύνθημα «Ο Πανιώνιος είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν». Εκείνα τα χρόνια ο σύλλογος στεγαζόταν σε ένα γραφείο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αγώνες ποδοσφαίρου έδινε στο γυμναστήριο του Πανελληνίου και αργότερα το γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χαρακτηριστικό του πείσματος του Δάλλα, να επαναλειτουργήσει ο σύλλογος ήταν η αναζήτηση των αθλητών που είχε ο Πανιώνιος, μεταξύ των προσφύγων που είχαν έρθει στην Αθήνα, αλλά και ότι ο ίδιος ως το 1926 δεν είχε σπίτι και κοιμόταν στο δωμάτιο του συλλόγου στο Στάδιο, απλώνοντας κάθε βράδυ ένα στρώμα πάνω στο ξύλινο γραφείο. Αναβίωσε τους Πανιώνιους Αγώνες από τη Σμύρνη στο Καλλιμάρμαρο το 1923, ενώ το 1924 ο Πανιώνιος στέλνει τρεις αθλητές του στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Ανασυγκρότησε ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ και το 1925 ξεκινά τη διοργάνωση ετήσιων πρωταθλημάτων βόλεϊ. Από τους πρωτοπόρος της ιδέας για αθλητισμό γυναικών, σε εποχές που μεγάλο τμήμα της κοινωνίας το θεωρούσε περίπου ως σκάνδαλο, συγκροτεί γυναικείο αθλητικό τμήμα και ξεκινά τη διοργάνωση γυναικείων αθλητικών αγώνων το 1926 αλλά και γυναικείου πρωταθλήματος βόλεϊ.

Ο Δάλλας υπήρξε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της «Ένωσης Αθλητικών Συντακτών». Δημοσιογραφούσε στην εφημερίδα Βραδυνή και καθιέρωσε αθλητική στήλη, ενώ πριν τον ξεριζωμό ήταν δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Αρμονία» της Σμύρνης.

Ο Πανιώνιος ήταν το πέμπτο μέλος που εγγράφηκε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ) όταν αυτή ιδρύθηκε το 1924 και το 1926 ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα εκείνων των χρόνων, με την επταετία 1933 έως 1940 να μην έχει ποδοσφαιρική δραστηριότητα, αλλά να έχει δράση στις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες.
Η επανεκκίνηση στο ποδόσφαιρο έγινε όταν παίκτες του που είχαν φύγει για να αγωνιστούν στην Πράσινη Θύελλα (περιοχή Ιλισού) για να επιστρέψουν το 1940, εν όψει της δημιουργίας του γηπέδου Ν. Σμύρνης, με την ομάδα να έχει παρουσία στη διάρκεια της κατοχής στην περιορισμένη αθλητική κίνηση που υπήρξε.

Στα μεταπολεμικά χρόνια θυμίζουμε πως ο Πανιώνιος κατέκτησε το 1951 το πρωτάθλημα Αθηνών (δεν είχε συγκροτηθεί ακόμα η Α’ Εθνική), ενώ έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο Ελλάδας, το 1979 κερδίζοντας την ΑΕΚ με 3-1 και το 1998 κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 1-0.

Η συγκρότηση μουσείου του Πανιωνίου έρχεται από μακριά, καθώς μετά τις περιοδείες του στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (Αιθιοπία, Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Κύπρος, Σουδάν, κλπ) στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1950 άρχισε η συγκρότησή του. Μελανό σημείο αποτέλεσε η κλοπή εκθεμάτων ειδικά από τις περιοδείες στην Αιθιοπία όπου είχαν δωριστεί μεταξύ άλλων και αφρικανικές ασπίδες.

Σήμερα το καλαίσθητο μουσείο του Πανιωνίου, δείχνει πόσο βαθιά είναι η ρίζα αυτού του συλλόγου και σίγουρα θα είναι σε θέση όσο περνούν τα χρόνια να υποδεχτεί και νέα εκθέματα που θα προκύψουν από τη συνεχή δράση του συλλόγου.
Έρευνα & φωτo: Νάσος Μπράτσος
Σχετικά θέματα:
Οι Νεοσμυρνιώτες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή – Περιοδείες του Πανιώνιου το 1953 και 1954
Ο Πανιώνιος «πρεσβευτής» του αθλητισμού στην Αίγυπτο και την Κύπρο το 1951
Παράρτημα φωτο







Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος