ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής
Μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική μέρα για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που αποχαιρετά τον ηγέτη της. Το τελευταίο αντίο θα δώσουν οι καθολικοί πιστοί στον Ποντίφικα Φραγκίσκο, έναν Ποντίφικα το οποίο έχει κυριολεκτικά γράψει ιστορία για την σεμνότητα, την απλότητα, τον λόγο του και όλα τα καίρια θέματα που έχει ακουμπήσει.
Έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και στον τομέα της διπλωματίας. Υπενθυμίζω και κάτι για το οποίο συζητείται εδώ, ανάμεσα στους δημοσιογράφους στην Αγία Έδρα είναι πως αυτή η συνάντηση που γίνεται για την τελετή της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο διπλωματικό του βήμα και τη διπλωματική του υπογραφή για να μπορέσει να βάλει ηγέτες που έχουν τόσες διαφορετικές απόψεις μαζί στον ίδιο χώρο.
Σε μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπορώ να επιβεβαιώσω πως είδα πάρα πολλούς νέους. Μιλάμε για εκατοντάδες νέους που κοιμήθηκαν είτε σε σακβουαγιάζ είτε σε αντίσκηνα, πρόχειρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Έδρας και του Βατικανού, αλλά και γενικότερα της Ρώμης, για να μπορέσουν να φτάσουν πρώτοι ή να έχουν πρόσβαση σε ένα καλό σημείο για να μπορέσουν να δούνε ολόκληρη την τελετή.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως υπάρχει μια τεράστια κοσμοσυρροή. Αναμένονται πάνω από 200.000 πιστοί να μαζευτούν σήμερα στην τελετή της κηδείας στην ευρύτερη περιοχή και μπορώ να πω ότι η προσέλευση νέων είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη.
Αυτό που λέει ο κόσμος συνέχεια από τη στιγμή του θανάτου του Ποντίφικα Φραγκίσκου είναι η εξής έκφραση “χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο”. Πιστεύω πως αυτό λέει πολλά, γιατί πράγματι ήταν ένας άνθρωπος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είχε δώσει, αν θέλουμε να το πούμε λίγο πιο απλοϊκά, μια γροθιά στο κατεστημένο και σε έναν ξύλινο λόγο αν θέλουμε και έφερε τις θεσμικές συζητήσεις κάτω, σε ένα επίπεδο το οποίο είναι καθημερινό και ο κόσμος εισέπραξε μία απλότητα, μια αμεσότητα, μια σεμνότητα και ταπεινότητα από έναν Ποντίφικα ο οποίος έγραψε ιστορία και για τον οποίο πρέπει να τονίσω πάρα πολύ πιστοί ευελπιστούν πως θα υπάρξει ένας δεύτερος. Όλοι μιλούν για την ελπίδα να υπάρξει ένας Φραγκίσκος, δεύτερος.
Έχουμε προσέλευση των πιστών, η οποία γίνεται υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών. Ιδίως οι ιταλικές αρχές και η πολιτική προστασία γίνεται με κύματα. Υπάρχουν πολύ ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Παράλληλα έχουμε και την προσέλευση και των καρδιναλίων και των κληρικών στο αριστερό μέρος της πλατείας του Βατικανού, ενώ στο δεξί μέρος έχουμε και τους επισήμους, οι οποίοι έχουν καταφθάσει. Είναι οι αρχηγοί κρατών, είναι οι μονάρχες που έχουν έρθει.
Η τελευταία κατοικία, η οποία δεν θα είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αλλά θα είναι η Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της οποίας ήταν αφοσιωμένος. Υπενθυμίζω πως ο Πάπας Φραγκίσκος, από τότε που ξεκίνησε το Ποντιφικάτο, τη θητεία του δηλαδή, μετέβη σε αυτή την εικόνα για να προσευχηθεί πάνω από 120 φορές και συνήθως ήταν πριν και μετά, φύγει για αποστολικό ταξίδι.
Να τονίσουμε επίσης πως αυτή η απόσταση που πρέπει να διανυθεί αφού τελειώσει η τελετή, είναι μια απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων εντός της πόλης της Ρώμης.
Θα είναι αυτοκινητοπομπή όπου θα υπάρχει ουσιαστικά το φέρετρο του Ποντίφικα και ελάχιστα αυτοκίνητα της μιας φρουράς, η οποία θα αποτελείται κυρίως από καρδινάλιους. Και να τονίσουμε επίσης πως ήταν πως αυτή η αυτοκινητοπομπή θα περάσει με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, θα διασχίσει μεγάλο μέρος της Ρώμης και στα πλάγια θα υπάρξουν, θα μπορέσουν να πάνε οι πιστοί και να την παρακολουθήσουν ζωντανά για να μπορέσουν να δώσουν το τελευταίο αντίο στον αγαπητό τους Ποντίφικα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος