Την Κυριακή 27 Απριλίου συνεχίζεται το ταξίδι στην πολυκύμαντη ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας, με ξεναγό τη Χαρούλα Αλεξίου, με τη μετάδοση του έβδομου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία», που αναφέρεται στην ελληνική δισκογραφία στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Επεισόδιο 7 – “Η δισκογραφία στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης”
Από το σκοτάδι στο φως. Η χούντα πέφτει. Ένας ολόκληρος λαός που στερήθηκε για επτά χρόνια την ελευθερία του, αλλά και τη φωνή του, τραγουδάει και πάλι δυνατά. Οι πρέσες δεν προλάβαιναν να τυπώνουν Θεοδωράκη και όλους τους νέους δίσκους του πολιτικού τραγουδιού. Παράλληλα, η δισκογραφία επενδύει στην προβολή των νέων αλλά και των ήδη γνωστών ερμηνευτών, ποντάροντας ξανά στα μεταγλωττισμένα τραγούδια.
Είναι η εποχή που ξαναζωντανεύει το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι, με τις επανεκδόσεις από δίσκους των 78 στροφών, στη σειρά «Ρεμπέτικη ιστορία» σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή, αλλά και τις επανεκτελέσεις σε συλλογές με ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου.
Ο λαϊκός ήχος γίνεται πολυδιάστατος. Οι καταξιωμένοι δημιουργοί συνεχίζουν την επιτυχημένη δισκογραφική τους διαδρομή στις μεγάλες εταιρείες, ενώ στις μικρές εταιρείες γύρω από την Ομόνοια δισκογραφούν όλοι εκείνοι που αγωνίζονται να ξεχωρίσουν και να βγουν από την αφάνεια. Την ίδια στιγμή έρχονται στο προσκήνιο καινούργιοι δημιουργοί που ανατρέπουν το σκηνικό με ένα διαφορετικό λαϊκό ήχο και στίχο.
Το σατιρικό τραγούδι βρίσκει και αυτό το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί δισκογραφικά παρεμβαίνοντας με αιχμηρό τρόπο σε όλα όσα συμβαίνουν.
Το ροκ εμφανίζεται δυναμικά εκφράζοντας τις νεανικές ευαισθησίες με ελληνικούς στίχους και ξεκινά να απευθύνεται ακόμα και στο διεθνές ακροατήριο, εμπλουτίζοντας το σκληρό ήχο της εποχής με ελληνικά στοιχεία. Η δισκογραφική παραγωγή παρουσιάζει μια νέα άνθηση στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.